Heb jij al een TADAAA lijst?

Dat briljante boek van David Allen heet niet voor niets: “Getting things done“. En zoals ik leerde van iemand die een stuk of 19 boeken op zijn naam heeft staan: “To get something done, you’ve got to do it.” Eén van de leuke dingen aan het moderne leven vind ik, dat je in betrekkelijk weinig tijd veel verschillende dingen kunt doen. Met een paar emailtjes hou je de voorbereiding voor een conferentie op de rit, tussendoor bel je iemand om de printer te komen repareren, je krabbelt een paar aantekeningen voor een rapport wat je vrijdag moet inleveren en zo gaat het de hele dag door.

Maar wat huismoeders al jaren weten, zijn kenniswerkers nu ook aan het ontdekken. Als je teveel verschillende dingen doet in te weinig tijd, kun je zomaar het gevoel krijgen, dat er helemaal niets uit je vingers is gekomen. En daarom is een TADAAA lijst zo lekker.

Lekker strepen

Wees eerlijk: het is toch verschrikkelijk lekker om iets af te strepen van een lijst met klusjes? Gewoon met een zwarte viltstift een dikke, vette streep zetten. Over het meereffect van fysieke handelingen op je psyche gesproken…

Sommige mensen vinden dat strepen zo’n lekker gevoel, dat ze klusjes op de lijst zetten, nádat ze al klaar zijn. Alleen maar om ze gelijk weer weg te kunnen strepen!

Voldoening hebben in je werk is belangrijk. Als je kenniswerker bent, zul je voor een groot deel je eigen tijd moeten indelen, maar dan is het belangrijk om ook na te denken over hoe je jezelf gemotiveerd houdt. Hoe betrek je je hart bij je werk? Jezelf confronteren met hoeveel je eigenlijk hebt gedaan doet wonderen voor je eigen voldoening over die dag.

Hoe doe je dat?

Tja, het maakt eigenlijk niet uit hoe je TADAAA lijst eruit ziet.

 • Pak een vel papier en schrijf in de loop van de dag alles op wat je doet.
 • Maak in Outlook een filter voor je Next Actions lijst waar alleen de afgewerkte taken in komen te staan. Liefst gegroepeerd op datum, zodat je makkelijk kunt zien dat je vandaag 19 acties hebt afgestreept en gisteren 34.
 • Houd een logboek bij. Maak gewoon een apart Word-document waar je voor een bepaald project elke dag aantekeningen in schrijft over wat je hebt gedaan, hoe het gaat, hoe je je voelt.
 • Of schrijf een logboek voor je hele leven. Ik schrijf de afgelopen jaren in de loop van de maanden steeds kleine stukjes. Alles bij elkaar is het wel een ordner vol per jaar. En dat is ideaal om je gedachten te ordenen en bewuster en met meer aandacht te leven. Daarvoor hoef ik m’n logboek eigenlijk niet eens terug te lezen, hoewel dat ook leuk is. Maar het opschrijven op zich helpt al heel veel.
 • Spreek voor elke actie die je afrondt een berichtje in op je voicerecorder, of je Palm, of je mobiele telefoon. Dat is minder handig om in één keer te kunnen overzien, maar als je geen zin hebt om te schrijven doe je in ieder geval iets.
 • Wees creatief en verzin iets…

Feestje

En vier af en toe eens een feestje over iets wat je hebt afgerond. Sta even stil bij wat je doet en wat je hebt gedaan.

Het heet niet voor niets een TADAAAA lijst!
Denk er trompetten bij, vioolmuziek. Applaus.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

 • oscar
  Posted 18/09/2007 3:15 pm 0Likes

  @askafa: je bedoelt met principes waarschijnlijk afspraken. De nuance zit em dan ook in het verschil tussen een regel en een afspraak.

  (oscar die net komt kijken bij het fenomeen lifehacking)

 • Willem
  Posted 12/09/2007 11:20 am 0Likes

  Dit soort dingen doe ik toch liever op papier…

 • Askafa
  Posted 04/09/2007 9:34 pm 0Likes

  @Annedien:

  Principes stel je zelf, om beloftes aan jezelf na te komen. Regels worden gemaakt door anderen. Die zijn er voor allemaal. Principes zijn persoonlijk en zijn alleen voor jou.

  Als jij bijvoorbeeld jezelf dik vindt, is jouw principe: Ik ga vaak sporten. Dit kan niet voor iedereen hetzelfde zijn.

  Een regel is: Van sporten blijf je fit.
  Deze hoef je niet na te komen. Vind jij jezelf al fit? Mooi.

  Principes zijn beloftes aan jezelf en persoonlijk!

 • Annedien Hoen
  Posted 04/09/2007 1:52 pm 0Likes

  @Askafa: Wat is het verschil tussen een regel en een principe?

 • Askafa
  Posted 04/09/2007 12:23 pm 0Likes

  Gettings things done. In feite hebben we daar geen boeken over nodig. Wel hebben we juist mensen die ons aanmoedigen nodig. Je moet het een beetje van de psychologische kant zien.

  Dus ik raad geen boekjes aan. Persoonlijk geloof ik niet in regels die je leven kan verbeteren , zo ook bijvoorbeeld niet in regels op het gebied van liefde of een baan zoeken bijvoorbeeld.

  Het belangrijkste is namelijk: PRINCIPES
  Alles is afhankelijk van je principes 😉

 • Daan Kortenbach
  Posted 04/09/2007 9:28 am 0Likes

  37signals, onze helden!

 • Peter
  Posted 04/09/2007 12:23 am 0Likes

  Handige tool, geschreven door de webdevelopers bij 37signals. Ze hebben ook een boek(je) geschreven wat gratis online te lezen is: http://gettingreal.37signals.com/. Vooral interessant voor programmeurs en ander geeky volk.

 • Askafa
  Posted 03/09/2007 9:45 pm 0Likes

  Ja! En als je meer wilt weten kun je ook iets lezen op mijn website!
  Het is trouwens allemaal afkomstig uit boeken

Leave a comment

[wpterms id="3193"]