Heb jij een drone? Dan had je hier nog niet aan gedacht

Drones stijgen in populariteit en krijgen met de jaren ook steeds meer aandacht in de media. Of dat nou is omdat drones vliegen in beveiligde vliegzones of omdat een Instagram influencer een mooi kiekje van bovenaf heeft weten te schieten op de Bahama’s: de drones vliegen je letterlijk om de oren. Ben jij ook een zelfbenoemde drone vliegenier? Dan had je aan deze vier zaken vast nog niet gedacht.

Geen foto’s van de carnavalsmassa

Wil je een foto maken met je drone van een mensenmenigte tijdens carnaval of bijvoorbeeld koningsdag? Helaas, dat mag niet. Wanneer je een drone recreatief gebruikt, is het niet toegestaan om boven mensenmenigtes te vliegen. Dit is enkel weggelegd voor de zogenoemde beroepspiloten. Daarnaast mag je bijvoorbeeld ook niet boven openbare wegen vliegen (met uitzondering van 30 km wegen) en niet boven de aaneengesloten bebouwing uitvliegen.

Schaf een drone verzekering aan

Ja, we hebben allemaal gehoord van een zorgverzekering, inboedelverzekering en inbraakverzekering. Maar wist je dat je ook een drone verzekering kunt afsluiten? Hiervoor heb je namelijk een WA-verzekering nodig. Deze verzekering zorgt ervoor dat wanneer jij aansprakelijk bent voor schade aan iemand anders’ eigendommen, jouw verzekering voor de kosten opdraait.

Daarnaast is jouw eigen drone daarmee natuurlijk ook verzekerd, want de kleine donderstenen willen nog wel eens in een boom blijven hangen om vervolgens naar de grond te storten. Voor een drone verzekering gelden overigens wel andere regels dan wanneer je bijvoorbeeld een autoverzekering vergelijken gaat. Zo moet je rekening houden met de waarde van je drone en of je deze recreatief of beroepsmatig gebruikt. Gebruik je hem alleen recreatief? Sluit dan in ieder geval een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren af.

De regel van 3

In dit geval betreft dit de regel van 3 kilometer. Je mag met een drone namelijk niet binnen een straal van 3 kilometer komen van no-fly-zones of vliegvelden. Daarnaast moet jij met je drone altijd voorrang verlenen aan ander vliegverkeer zoals helikopters, vliegtuigen en andere luchtvaartuigen. Dat betekent dus dat je moet landen zodra je ziet dat je bijvoorbeeld op een luchtballon afvliegt.

Dronemisbruik = gevangenisstraf

Omdat het recreatief besturen van een drone onder de wetgeving ‘modelvliegen’ valt, betekent dit dat de overheid regels heeft opgesteld waaraan je je moet houden. We noemden er al een paar waar je wel of niet mag vliegen, maar je hobby-drone mag bijvoorbeeld ook niet zwaarder zijn dan 25 kg (inclusief lading). Dat betekent dat wanneer jij je niet aan de regels houdt, je een boete kunt krijgen van maximaal 7800 euro. Ook kan je drone in beslag worden genomen. Breek je vaker de drone regels? Dan kun je zelfs in de gevangenis belanden!

Wat vind je van deze hack?
3Te gek7Leuk8Serieus?12Meh...15Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]