Heleboel foto’s in één keer verkleinen op Mac

Onlangs moest ik een hele berg aan foto’s aanpassen – verkleinen – voor gebruik op een website. Nu heb je daar voor de Mac veel mooie programma’s voor, van gratis tot multi-€, en van eenvoudig tot ware grafische Zwitserse zakmessen.

Maar ja. Er lag die simpele maar dringende klus, en ik had geen zin om me te moeten storten in het zoek – download – experimenteer – nee-toch-maar-niet spelletje dat op zo’n moment vaak plaatsvindt. Kon dat niet simpeler?

Jawel. Het blijkt dat de Mac sinds OSX 10.4 een eenvoudige maar reuze effectieve commandoregel tool aan boord heeft om dat te doen. Het heet SIPS, scriptable image processing system, en je kunt het gebruiken om foto’s te bewerken, én om informatie uit foto’s te halen. Met een beetje command line wizardry kun je in één regel een hoop werk verzetten.

Om een hele map met foto’s om te zetten naar thumbnails van maximaal 150 pixels, bijvoorbeeld, voldeed:
sips -Z 150 *.JPG

Om alle extra data die camera’s tegenwoordig in dit soort foto’s stoppen uit te lezen kun je het volgende gebruiken:
sips –getProperty all *.JPG

En om die foto’s snel te voorzien van je eigen copyright, bijvoorbeeld:
sips –setProperty copyright “Pietje Puk” *.JPG

Een volledig overzicht van de mogelijkheden vind je door in de terminal sips –help in te tikken.

Wat nou programma kopen?

Dit artikel is geschreven door Bert Plat. Mijn doel is om professionals en leidinggevenden efficiënter en effectiever te maken, zodat je met aandacht bezig kunt zijn met de dingen die belangrijk voor je zijn. In trainingen en met behulp van individuele begeleiding help ik je aan rust in je hoofd, en grip op je leven.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author