Help je huisdier door de tropische hitte

Als het kwik in De Bilt boven de 30 graden stijgt spreken we van tropische warmte. Mocht het langer dan vijf dagen 25 graden of warmer worden, dan spreken we zelfs van een hittegolf! De meeste Nederlanders hoor je niet klagen tijdens zo’n hittegolf, maar voor je huisdier kan zo’n temperatuur aardig benauwd of zelfs gevaarlijk zijn. Met deze tips help jij je favoriete viervoeter of fladderaar door de tropische warmte.

https://lifehacking.nl/thuis-tips/houd-je-huis-koel-zonder-airco/

Hitteshock

Als huisdieren het te warm krijgen, kunnen ze een zogenaamde hitteshock krijgen. Waar wij zweten om af te koelen, kunnen dieren dit niet. Als klap op de vuurpijl hebben ze ook nog een warme vacht!

De Dierenbescherming adviseert ons om goed op verschijnselen van oververhitting te letten. De symptomen hiervan zijn rode slijmvliezen, een warme vacht, een versnelde ademhaling en lusteloosheid. Je herkent een hitteshock door bleke slijmvliezen, een versnelde hartslag en ademhaling en koude lichaamsuiteinden. Als je deze symptomen ontdekt bij je huisdier moet je een dierenarts inschakelen en je huisdier onmiddellijk proberen af te koelen.

Doordat ieder huisdier een andere aanpak vereist, geven we hier tips om je hond, kat, knaagdieren en vogels af te koelen.

Honden

Een hond kan z’n warmte alleen kwijt door te hijgen en de weinige zweetkliertjes die ze hebben zitten op hun voetzooltjes. Hierdoor krijgen honden het vrij snel warm. Zorg er dus voor dat je hond toegang heeft tot een plek met schaduw. Laat je trouwe viervoeter nooit achter in een auto of warme tent of caravan. Voldoende vers drinkwater is minstens zo belangrijk. Bonustip: Vermijd op warme dagen een wandeling over asfalt. Dit wegdek kan heel warm worden en je hond kan z’n voetzooltjes eraan branden. Ga zelf maar eens op blote benen over asfalt lopen.

Hond water

Waar je normaal misschien baalt als je hond in het water springt, kan dat bij warme temperaturen goed van pas komen. Ga met je hond naar een afgelegen strandje en gooi de eerste beste stok richting het water. Er zijn zelfs speciale koeltematjes of koeltehalsbanden verkrijgbaar om te voorkomen dat je hond het te warm krijgt.

Vergis je niet; een hond kan ook verbranden. Vooral kortharige honden of honden met kale plekken kunnen net zo erg verbranden als mensen. Neem het zekere voor het onzekere en smeer je hond in als je bang bent dat hij zal verbranden. Als je met je hond naar buiten gaat, plan deze trip dan aan het begin of aan het eind van de dag in. Midden op de dag met je hond gaan fietsen is namelijk een goede manier om je hond in hitteshock te krijgen.

Katten

Veel katten zijn al gewend om buiten vrij rond te lopen en redden zich dus vaak wel met extreme warmte. Ze zoeken vaak zelf een koel plekje op als ze het warm krijgen. Zorg er echter wel voor dat je kat naar binnen kan om de verkoeling van het huis te zoeken.

Kat water

Als je een kat bijvoorbeeld gaat vervoeren in een auto, moet je wel goed oppassen voor oververhitting. Net als honden drinken katten graag water om af te koelen.

Konijnen en andere knaagdieren

Als het aan je konijn lag, had ie tijdens de warmte de hele dag in z’n koele holletje gezeten. Het is daarom belangrijk om het hok van je konijn in de schaduw te zetten. Je kan zelf een koelelement maken door een half gevulde fles water te bevriezen en ingewikkeld in een theedoek in het hok te leggen. Let wel op dat je langoor niet aan het doek begint te knagen. Om het hele hok af te koelen kun je een witte doek nat maken en deze over het hok heen leggen.

Konijn fles

Bij warm weer overlijden geregeld konijnen aan de huidmadenziekte. Deze ziekte loopt je konijn op als de groene vleesvlieg eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen op de vacht. Ook een stinkende vacht kan een aantrekkelijke broedplaats zijn voor deze vliegen. De maden van de vlieg zorgen voor bloedvergiftiging en zonder snelle behandeling van een dierenarts kun je je konijn binnen twee dagen dood aantreffen of laten inslapen. Vooral bij hoge temperaturen is een schoon hok en huisdier dus van cruciaal belang.

Andere soorten knaagdieren kun je ook helpen afkoelen met bevroren flessen water of koude stenen. Als je knaagdier een plastic bodembak heeft, kun je deze afkoelen door hier diepvrieselementen onder te leggen. Houd het hok uit de zon.

Vogels

Een vogelkooi mag niet in de zon staan. Als je vogels hebt die graag badderen, kun je deze geregeld voorzien van vers water. Houd er rekening mee dat warme lucht opstijgt en je die kooi misschien beter op de grond kan zetten. Je moet dan natuurlijk wel rekening houden met loslopende honden, katten of kleine kinderen.

Vogels water

Als je een kippenren of volière hebt, kun je schaduw creëren met een parasol. Net als bij het konijnenhok kun je het ook flink laten afkoelen door een wit nat laken over het gaas te gooien.

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author