Zo herken je nepnieuws (en zo maak je het zelf)

Als we kijken naar nieuwsberichten op Facebook of trending artikelen op internet krijgen we gedurende de dag nogal wat feiten, meningen en aannames naar ons hoofd geslingerd. Helaas (of gelukkig) is het in sommige gevallen nepnieuws en zijn het verdraaide feiten of is het simpelweg onzin. Toch kan ongegronde informatie op internet iemands mening of standpunt dusdanig veranderen dat die onzin drastische gevolgen heeft in de fysieke wereld. Gelukkig zijn er naast onzin-websites ook websites die de feiten op een rijtje zetten. Snopes.com is zo’n website.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/zo-leer-je-je-kind-omgaan-met-social-media/

Nepnieuws

Zie je een opvallende citaat of foto en vraag je je af of het wel echt is? Als datgene wat je ziet trending is, is de kans groot dat het bericht op Snopes verschijnt – inclusief analyse. Zo werden er verschillende quotes van presidentskandidaten ongegrond verklaard of juist bevestigd door Scopes.  Zo werd het gerucht dat Bluetooth is vernoemd naar een Viking-koning juist bevestigd, terwijl kwetsende uitspraken van Oprah Winfrey juist werden ontkracht. 

 

Halve waarheden

Een leuk detail is dat Snopes niet het hele verhaal bevestigd of ontkracht. Verschillende aspecten van een sensatieverhaal worden uiteengezet, waarbij ook wordt vermeld als bepaalde zaken wel waar zijn. Zo kan een bericht ‘False’ en ‘True’ zijn, maar ook ‘Mostly False’ of ‘Mostly True’. In de beschrijving wordt vervolgens uitgelegd welk deel van het verhaal wel of niet waar is.

In deze tijd zijn websites als Snopes belangrijker dan ooit, doordat we nogal wat nieuwsberichten naar ons hoofd geslingerd krijgen. Kijk daarom regelmatig op Snopes als je iets verdachts leest op het internet!

Zelf nepnieuws maken

Door alle berichtgeving rondom nepnieuws begon de redactie zich af te vragen waar al die berichten toch vandaan komen. Die nep-Tweets zien er toch verdacht echt uit. Wij vonden een website waarmee je eenvoudig nep-Tweets kunt maken!

Op de website Tweeterino kun je kiezen uit een scala aan bekende Twitter-accounts, waarmee je vervolgens nep-Tweets kunt maken. Benieuwd of het werkt? Kijk zelf maar:

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author