Hersenen: voer voor hackers

twitter brain  interfaceOp lifehacking schijft met name Guus over hoe je zelf optimaal gebruik kunt maken van je hersencapaciteit. Maar hoe zit het als anderen gebruik gaan maken van jouw hoofd? Immers, hackers die misbruik maken van je computers zijn al vervelend genoeg. Is het voor te stellen dat hackers ooit toegang krijgen tot je hoofd?

Wired besteedde recent aandacht aan mind-hacking. Daarin beschrijven zij de recente ontwikkelingen van wetenschappers die gebruikers in staat stellen om een rolstoel te bedienen of zelfs te Twitteren – allemaal zonder een vinger te gebruiken. De vraag die zij daarbij stelden was of deze draadloze connecties kunnen leiden tot iets wat we “brain hacking” kunnen noemen.

“Neural devices are innovating at an extremely rapid rate and hold tremendous promise for the future,” zegt computerveiligheid expert Tadayoshi Kohno van de Universiteit van Washington.

“But if we don’t start paying attention to security, we’re worried that we might find ourselves in five or 10 years saying we’ve made a big mistake.”

Niemand kijkt meer op van berichten over computers die gekaapt zijn door hackers, maar wat zou er gebeuren als de hackers hun pijlen gaan richten op neuro-medische apparaten, zoals de diepe-brein stimulatoren die gebruikt worden voor de behandeling van Parkinson en depressie, of elektrode systemen voor het bewegen van prothetische ledematen?

Kohno en zijn collega’s publiceerden afgelopen zomer over hun bezorgdheid en zij beaamden dat het met de meeste apparaten niet zo’n vaart zal lopen. Maar aangezien de ontwikkelingen erg hard gaan, bestaat er volgens hen een kans dat het aantal mogelijke aanvallen op termijn zal exploderen. “Het is heel moeilijk om complexe systemen te bouwen die geen ‘bugs’ bevatten”, aldus Kohno.

Dat het gevaar niet altijd van buiten hoeft te komen, blijkt uit het feit dat de patiënt in sommige gevallen zelf wil inbreken in hun eigen neurale apparaat. Hacking kan op deze manier patiënten in staat stellen “zichzelf” plezier-stimuli toe te dienen of verhoogde doses pijnstillers toedienen.

Ondanks deze risico’s, zegt Kohno, worden de meeste nieuwe apparaten niet gemaakt met veiligheid als aandachtspunt. Dit is de eerste keer dat een academische paper is geschreven over het onderwerp “neurosecurity ‘, een term die de groep zelf bedacht heeft om hun gebied te beschrijven.

Lees het hele artikel (in het Engels) bij CCN.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author