Wat te denken van uitspraken als ‘Planning is guessing’, ‘No time is no excuse’ en ‘Meetings are toxic’? ReWork, het nieuwe boek van Jason Fried & David Heinemeier Hansson, de makers van Basecamp draait om dergelijke statements die steeds in een paar pagina’s worden uitgewerkt. Geen fijn materiaal voor teergevoelige zielen in traditionele organisaties. Wel voor mensen die graag hun eigen weg zoeken, zoals zelfstandigen en zowel kleine als grotere ondernemers.
Volgens de schrijvers zelf is het boek ook bedoeld voor mensen die vast zitten in hun dagelijkse werk en er van dromen om hun eigen ding te doen. Mensen die iets heel anders willen doen, iets interessants, en er ook nog voor betaald willen krijgen. Nee, het is geen handleiding om snel rijk te worden. Wel om meer plezier in je werk te krijgen.
De schrijvers staan bekend om hun tegendraadse opvattingen en stellen daarin niet teleur. Ze houden de dingen het liefst zo simpel mogelijk. ‘Cut the crap’ zou de ondertitel van het boek kunnen zijn. Weg met vele corporate gewoontes en regeltjes. Fried en Heinemeier Hansson zetten vraagtekens bij veel zaken die als normaal gelden in het bedrijfsleven. Waarom is een diploma zo belangrijk? Hoezo zou je niet op Facebook mogen tijdens het werk? Hoezo zou iedereen dagelijks op kantoor op moeten komen draven? Is de klus werkelijk zo belangrijk dat je er tot diep in de nacht aan moet werken?
Het is makkelijk om dergelijke dingen te roepen vanaf de zijlijn. Maar hun bedrijf, 37 Signals, is het levende en winstgevende bewijs dat het wel degelijk kan.
Als je geïnspireerd wil worden door een frisse, tegendraadse kijk op het reguliere bedrijfsleven, lees dan dit boek. Het boek kwam een maand geleden uit maar is inmiddels al een bestseller. Vooralsnog is het alleen in het Engels verkrijgbaar. Mijn exemplaar is eigen import, maar inmiddels kun je het ook in Nederland kopen. Een aanrader.
Igor Asselbergs
Dank je voor de tip, Patty
Ricardo Semler timmert al veel langer aan de weg dan 37 Signals en is zeker de moeite van het bestuderen waard want in sommige opzichten nog veel radicaler.
Andere bedrijven die interessante dingen doen op dit gebied zijn Google en Gore (van Gore-Tex).
Patty Golsteijn
Ik heb Rework een paar maanden geleden ook gelezen; goed boek! Het laat je teruggaan tot de essentie (interessant om te weten dat ze het boek hebben geschreven, toen de helft eruit hebben gehaald en daarna daar nog eens de helft van – practice what you preach!).
Overigens is een andere aanrader dan ‘Semco-stijl’ van Ricardo Semler. Semco is een Braziliaans bedrijf dat zeer traditioneel was en werkte volgens de pyramidestructuur. Tegenwoordig werken ze volgens een eigen bedachte structuur waarin medewerkers (het is een bedrijf waar machines worden geproduceerd!) zelf o.a. hun werktijden en salaris bepalen. Ja, hun salaris. Interessant materiaal dus!
Piet Hurkmans
Dank voor je tip!
Ik lees op verschillende kanalen dat de Nederlandse vertaling “Rework – Minder is meer” op 17 augustus 2010 verschijnt.
Gerard
Begrijp me niet verkeerd, het boek is geweldig, maar we overdrijven haar invloed. Zolang slechts een paar slimme lifehackers het boek lezen verandert er weinig. Wat echt doorbroken moet worden heeft meer nodig. De grote corporate bedrijven die mensen afrekenen op uren en saai werk, daar moet het boek leidend gaan worden.
J.
Ik heb het boek al een tijdje in huis en ik kan van harte bevestigen dat het een absolute aanrader is.
Voor makers inderdaad een bevestiging van wat ze altijd al dachten/deden, voor de rest van de wereld hopelijk een eye opener!
Bovendien gewoon leuk om te lezen :).
Jacco
‘Makers’ werken meestal al zo. Ze besteden alleen relatief veel tijd om ‘Controleurs’ te laten denken dat ze anders werken en dat is jammer. Maar in de praktijk is voornamelijk het (middle) management bezig met planning en de rest met het werk wat gedaan moet worden. Als je nu de controleurs ook zover krijgt dat ze gaan ‘maken’, dan wordt de output van mooie dingen voor grotere clubs 2 tot 5 keer hoger en voor kleinere bedrijven iets minder, want die hebben niet zoveel management.
Als je dit soort dingen zegt kijken ze je meestal aan alsof je helemaal gek bent geworden, om je vervolgens uit te leggen waarom dat in de praktijk niet werkt, tenminste, als ze nog met je willen praten.
Dus ja, ik ben blij dat de oprichters van een zeer succesvolle onderneming dit soort dingen hebben opgeschreven. Om te bewijzen dat het in de praktijk wel werkt.