Het belang van muziek in productiviteit

Om je productiviteit een boost te geven is het handig om te weten uit welke bronnen je kunt putten. Muziek kan hierbij een hulpmiddel zijn. Ondanks dat smaken verschillen, is het belang van geluid en in het bijzonder muziek waarschijnlijker groter dan je denkt. Geen wetenschappelijk onderzoek, maar een blog uit persoonlijke ervaring wat bij mij werkt, want daar gaat het toch om?

Stilte versus geluid

Wanneer ik echt hersencapaciteit moet gebruiken, zoals leren of creatief denken, dan is volledige stilte een vereiste. Mijn probleem met stilte is vaak dat er haast nooit absoute stilte is. Het piepen van je bureaustoel, de tv van je buren, het tikken van de klok of de regen op je dakraam of zelfs je eigen ademhaling; allemaal aanleiding tot afleiding. Allerlei redenen om je uit je focus te halen.

Om die reden maak ik gebruik van muzikaal behang, alleen al eigen onbedoelde geproduceerde lichaamsgeluiden te elimineren. Maar er zijn nog veel meer redenen om ruis of muziek te gebruiken.

Verschillende muziekgenres
MozartAls je net als ik muziekliefhebber bent en naar praktisch alle muziek luistert, van klassiek tot hardstyle, ontdek je dat al die stijlen van invloed is op je manier van leven en werken.

De ene soort muziek gebruik ik om relaxed wakker te worden en in mijn ochtendroutine te komen, zoals country. Licht-klassiek om in slaap te komen. Sporten met metal of trance, (waarover later meer), adrenaline verhogend. Wanneer ik m’n wekelijkse jog work-out doe, of probeer te doen, gebruik ik snelle muziek (150 bpm). Mijn looppas en ademhaling synchroniseert dan perfect met de muziek. En weer andere muzieksoort is bedoeld om eens even voor te gaan zitten en te luisteren, zoals progressieve rock of bombastische filmmuziek.

Trance voor productiviteit

Onlangs heb ik ontdekt dat trance – nu niet meteen mijn muzikale voorkeur – mij productiever maakt. Dit ligt in mijn ogen aan de voorspelbaarheid. Het kan natuurlijk aan de naam van het genre liggen, maar er zijn meer zaken.

Continuïteit

Trance heeft in tegenstelling tot andere genres een vrij heldere structuur: een intro, muzikaal thema wat naar een climax toe werkt en dan losgaat tot het weer wegebt in outro. Je wordt niet steeds verrast door breaks, tempowisselingen, vreemde twists of wisselende akkoordenschema’s.

Ook het continue ritme van ±140 bpm, beats per minute, maakt dat je voet of hoofd, bewust of onbewust, met de maat meegaat.

Minimale afleiding

2.HoofdIn trance zijn enkele afleidingsfactoren tot een minimum beperkt. Op vocal trance na, bevat de muziek geen zang. Zo hoef je je niet in te spannen (of te storen;) om te horen wat er gezongen wordt.

Tevens wordt bij trancemuziek doorgaans geen gebruik gemaakt van natuurlijke instrumenten, zoals piano of gitaar – ook al ben ik daar een grote liefhebber van. Het klinische geluid van digitale instrumenten zorgt voor vloeiende overgangen. En maakt dat je niet de imperfecties hoort van een distorted gitaar, of een krakerige stem, hoe charmant ook.

Stemming

Door niet wringende en lekker in het gehoor liggende harmonisaties, ontstaan er ‘uplifting’ melodieën. Deze brengen een euforisch gevoel te weeg en dit komt mijn flow ten goede.

Om een beetje beeld – beter gezegd – geluid te krijgen wat ik bedoel, check mijn Spotify playlist:

Jouw muzikale ‘booster’

Laat eens weten wat jouw ervaringen zijn. Wat luister je op het kantoor en waarom? Is muziek van belang in je routines, in je flow? Welke muziek maakt jou juist creatief? Probeer eens bewust te worden wat bij jou werkt.

 

 

3.MartinDit gastartikel is geschreven door Martin Lam. Sprang-Capelle, 25. Werkzaam als leerkracht groep 4 en 5 in het basisonderwijs. Passies: muziek, drummen, tekenen, ontwerpen en geloof.
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

15 Comments

 • k van pelt
  Posted 19/12/2017 10:45 am 0Likes

  De allerbeste muziek is stilte. Of life muziek met slechts 1 instrument. Less is more.

 • Geluid verhuur Amsterdam
  Posted 25/06/2014 9:34 am 0Likes

  Leuk artikel! Heerlijk om op kantoor de radio op de achtergrond te horen. Het leidt inderdaad af van andere geluiden zoals het geluid van bijvoorbeeld een bureaustoel of het getik op toetsenborden.

 • Ellos
  Posted 08/05/2013 11:42 pm 0Likes

  Wat voor mij altijd erg goed helpt is progressive house of dance zoals
  https://www.youtube.com/watch?v=OBl4pp0Sfko

  Daarnaast wil een portie chillstep of jazz het ook altijd wel goed doen zoals blackmill of mt eden.
  Voor Jazz luister ik graag naar Paolo Fresu of Coltrane

 • Geluid verhuur amsterdam
  Posted 18/04/2013 2:34 pm 0Likes

  Ik heb het geluk dat geluid en muziek mijn werk is. Ik ben daar het liefst 24/7 mee bezig!

 • Michel Jongbloed
  Posted 07/04/2013 4:33 pm 0Likes

  Bij mij is het een beetje vreemd. Op mijn werk (managers functie) moet ik geen muziek aan mijn hoofd hebben. Het leidt mij daar vreselijk af. Ik vind het irritant als ik ergens muziek hoor en werk het liefst in alle rust.

  Als ik echter thuis voor mezelf aan het werk ben heb ik juist weer muziek nodig om te voorkomen dat ik ga procrastineren. Ik vind het dan juist weer heerlijk om muziek op te hebben staan en dan ook meestal redelijk hard. Het moet dan wel muziek zijn waar ik al bekend mee ben. Meestal gaat het dan om symphony rock-achtige muziek, zoals Evanescence, Nightwish, Within Temptation of Lacuna Coil.

  Ik vermoed dat het komt omdat ik op mijn bureau minder afleidende dingen heb dan thuis :-).

 • www.lijstjes.info
  Posted 01/04/2013 10:49 am 0Likes

  Leuk onderwerp voor een artikel. Ik luister vaak klassieke muziek omdat het bewezen is dat deze muziek het concentratievermogen het meest verhoogt. Ook luister ik veel naar minimal muziek zoals Steve Reich of Philip Glass, dit geeft mij een mood die zich strekt tot in het oneindige, en dan kan ik voor mijn gevoel oneidig lang werken aan een artikel voor mijn blog. Trouwens van 3 t/m 7 april is het World Minimal Music Festival in Amsterdam. Leuke tip om heen te gaan.

  • www.lijstjes.info
   Posted 01/04/2013 10:49 am 0Likes

   *oneindig

 • Mirjam van Driel
  Posted 01/04/2013 10:33 am 0Likes

  Het plezier dat je kunt hebben van een uitgebreide muziekcollectie…
  In de vroege ochtend: post-rock zonder vocals, bijvoorbeeld Tides from Nebula. Tijdens een routineklus: drum & bass, bijvoorbeeld Noisia. Tijdens het hardlopen of tegen de wind in fietsen met twee zware boodschappentassen: industrial hardcore. En tenslotte, op zeer warme zondagen, Bob Marley 😉
  En om de één of andere reden lees ik leerboeken altijd beter met een bak slecht geproduceerde black metal eronder.

 • Margreet Bakker
  Posted 31/03/2013 10:30 am 0Likes

  Toevallig afgelopen week zo’n muziek ervaring gehad met “Q-Music top 500 van deze eeuw”. Ik heb de laatste 10 jaar geen commerciële radio meer aangehad en heb daardoor heel wat muziek “gemist”. Dàt wilde ik inhalen en ik heb wat CD’s van Q-Music op mijn MP3 gezet. Vervolgens ben een flink eind gaan fietsen en de “toppers van toen” werkte zeer stimulerend op mijn fietstempo. Later in de week las ik een boek en gebruikte mijn MP3 met dezelfde “toppers van toen” en nu irriteerde de muziek verschrikkelijk. Gelukkig ben ik een liefhebber van veel verschillende soorten muziek, dus is het lezen van het boek met de juiste muziek toch goedgekomen;):)

 • Chris Stapper
  Posted 29/03/2013 11:50 am 0Likes

  Erg goede onderwerp keuze voor een artikel!

  Zelf gebruik ook ook barok muziek, zoals Rita al noemde. Heb ooit een artikel gelezen dat de bpm (60 dacht ik) je helpen om rustig te worden; je hartslag zou er mee synchroniseren.

  Van een oude docent heb ik begrepen dat Beethoven soms een van zijn kamerhulpen vroeg om tegen hem aan te praten (gewoon te vertellen, over van alles); zo werd hij op een bepaald denkniveau bezig gehouden – ondertussen kon hij prima componeren. Misschien werkt ons muzikaal behang op ongeveer dezelfde manier?

 • Koen Fehrmann
  Posted 28/03/2013 6:28 pm 0Likes

  Als ik thuiswerk heb ik altijd electroradio.ch opstaan, ook beschikbaar via ITunes. Als ik de muziek niet zie zitten schakel ik over naar Absolute Motown (ook via ITunes). Werkt uitstekend voor mij!

 • Jean Leunissen
  Posted 28/03/2013 5:40 pm 0Likes

  Ook al omdat ik snel afgeleid raak (ADD) gebruik ik vaak muziekbehang. Ik luister daarbij vooral naar klassieke muziek.
  NIET : alles waar de menselijke stem in voorkomt. Ik ga daar naar luisteren. Tenzij in een vreemde taal (Italiaans), maar dan alleen als ik het werk goed ken.
  WEL : Alle stukken die ik ken. En dat is bijna alles. Ik hoef me dan niet te bemoeien met de structuur en melodische lijn. Voor stevige concentratie draai ik zwaardere muziek, tot Brucknersymfonieën aan toe. Gek genoeg haalt Brahms me steeds uit mijn werk, evenals klavecimbel of solo viool. Vivaldi maakt me erg onrustig.
  Pianomuziek gaat prima. Vooral Schumann, wat nogal salon-achtige stukjes zijn, kabbelt zo lekker weg.
  Mijn ontdekking : Minimal Music (inspiratiebron van trance!), liefst op piano. Wie dit wil uitproberen is goedkoop uit met de voortreffelijke en goedkope boxen van Jeroen van Veen op het label Brilliant. Ik rip de cd’s, voeg zonodig kortere stukken samen tot een groter geheel, en laat het rustig op de achtergrond riedelen. Met 192 bps ben ik met een mp3cd de hele dag onder de pannen. Een andere suggestie is de meditatieve muziek van De Gurdjieff.
  En wat mijn ochtendhumeur betreft, Ik begin altijd met een cantate van Bach. Beginnen bij no.1, en doorgaan tot ca no. 218, en dan weer opnieuw.
  Voor het slapengaan : Pianomuziek van Schubert.
  Bij het strijken : laat-romantische symfonieën.
  Tijdens het eten : barok.
  Tijdens de sex : renaissance koormuziek. Palestrina en zo.

 • Bart Vyvey
  Posted 28/03/2013 12:58 pm 0Likes

  Mijn ervaring is jammer genoeg dat mijn werkgever bang is voor SABAM (zeg maar de Belgische tegenhanger van BREIN). En vooral voor zijn portemonnee. Dat resulteert dus in een algemeen en totaal verbod op alles wat met muziek te maken heeft. Zelfs met een iPod (wat wettelijk wél kan zonder retributie te betalen) mag er hier niet naar muziek geluisterd worden. Voor mij is dat een hel; ik hoor alle telefoontjes, gesprekken en nog veel meer andere geluiden…

  • Nerdie
   Posted 31/03/2013 2:27 pm 0Likes

   @Bart: Heb je het wel eens, dat je dagenlang met een bepaald nummer in je hoofd zit? Recentelijk heb ik dat gehad met “The Pretenders – Gonna Be (500 Miles)”.
   Zoek de avond vantevoren een voor jou aanstekelijk nummer op. Draai het een keer of 3, dan ben je alvast een beetje ‘ingekomen’. De volgende ochtend draai je het nog 1 of 2 keer, voordat je naar je werk gaat.
   Grote kans dat er dan een hele dag muziek in jouw hoofd zit! Hopelijk helpt ook jou dit je dag iets beter en vrolijker door.

 • Rita
  Posted 28/03/2013 9:07 am 0Likes

  WIl je echt het beste uit jezelf halen dan is de oorspronkelijke jazz uit India of Barok muziek de beste oplossing. Hoe sneller het ritme van de muziek hoe sneller de vibratie van het organisme gaat meedoen wat inhoud dat je lichaam op een hoog tempo mee vibreert en er van concentratie geen sprake meer is. Je sluit de weg af naar je onderbewuste vermogens waardoor je capaciteit als mens vermindert.
  Er is natuurlijk muziek die fijn is en je in een positieve stemming brengt waardoor je het gevoel hebt beter te presteren. In je comfort zone liggen je prestaties ook beter maar niet zo geweldig goed wanneer je bewust gebruik maakt van muziek om je lichaamsvibratie aan te passen.

Comments are closed.