Het Nieuwe Werken of Het Nieuwe Leven?

De term “Het Nieuwe Werken” vliegt je overal om de oren. Iedereen geeft er een eigen betekenis aan. Voor de één is het thuiswerken en voor een ander is het met de laptop in de backpack de wereld rond reizen.

“Het Nieuwe Leven”

Digital NomadsHoe je het ook invult: Uiteindelijk moet je jezelf afvragen of je leeft om te werken of dat je werkt om te leven.  Het is goed om hier even bij stil te staan.  De woorden “Het Nieuwe Werken” belichten de verkeerde facetten van de mooie gedachtegang achter deze term. Is “Het Nieuwe Leven” niet een betere omschrijving?

We willen productiever en flexibeler omgaan met onze tijd en de kwaliteit van het leven verhogen. Wanneer we de focus op ons leven leggen en niet op het werken, zien we ineens hele andere mogelijkheden dan het “thuiswerken”.

Digital Nomads

Digital Nomads geven een compleet nieuwe dimensie aan “Het Nieuwe Werken”. Door de onbeperkte mogelijkheden van het internet reizen zij met de backpack en laptop de hele wereld rond. Ze focussen zich op hun levensstijl. Wanneer er genoeg inkomsten binnenkomen om het reizen te betalen is hun missie geslaagd. Dit is  “Werken om te leven”.

Dit is een compleet andere visie dan de “Workaholic” heeft op de wereld. Hun wereld draait om het werken en vaak  gaat het ten koste van de kwaliteit van hun leven. Vaak geeft het verleggen van de focus van het werken naar je leven enorme inzichten over wat je op het gebied van je werk zou kunnen optimaliseren.

Geo-arbitrage

Zo is het voor een Digital Nomad een simpele rekensom om uit te rekenen hoeveel e-books van 25 euro je moet verkopen als je een maand in Thailand wil “werken”. Met een kostenplaatje van 500 euro per maand zou hier een verkoop van ongeveer 20 e-books tegenover staan. 20 e-books verkopen om het leventje te leiden waar je altijd van hebt gedroomd…

Wanneer je geo-arbitrage toepast (Euro’s verdienen en buitenlandse valuta uitgeven) zijn de mogelijkheden enorm. Alleen dit inzicht kan je leven veranderen. En je werklocatie…

Wat optimaliseer jij in jouw werkzaamheden, zodat de kwaliteit van je leven verbetert?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Erik Van der Wal
  Posted 16/05/2011 4:51 pm 0Likes

  Bedankt voor de leuke reacties!

  “Het Nieuwe Leven” is juist op persoonlijk niveau toe te passen. Vaak heeft het ten opzichte van “Het Nieuwe Werken” net even een andere focus nodig. Juist mensen die met plezier werken, snappen het helemaal! Ik geniet ook elke dag. Maar er zijn genoeg mensen die niet tevreden zijn met hun werk. Deze mensen zullen zich toch eens achter de oren moeten krabben.

  Niet iedereen heeft reizen hoog op zijn of haar lijstje staan, maar wil wel genieten van zijn leven. Door over je leven na te denken, ga je buiten de dagelijkse kaders en kun je beginnen met de aanpassingen die het leven wel de moeite waard maken. Genieten is het magische woord.

 • Ellen de Lange-Ros
  Posted 15/05/2011 8:59 pm 0Likes

  Bij mij gaat het nieuwe leven juist omgekeerd: ik zoek veel klanten in de buurt van m’n huis en werk met zo weinig mogelijk fysieke afspraken. Heb veelvuldig contact via email, telefoon, skyp, chat en twitter. Maar ben weinig gebonden aan locaties en heb weinig reistijd. Dat geeft mij de kans om enorm veel tijd met m’n kinderen door te brengen en tegelijkertijd een eigen bedrijf met veel klanten te runnen.

  Voor ‘het nieuwe leven’ hoef je niet per se internationaal te denken en te werken. Je kunt ook hyperlokaal gaan werken en daardoor veel tijd en energie besparen die je stopt in de mensen die je veel waard zijn.

 • Lennard Duijvestijn
  Posted 15/05/2011 12:57 pm 0Likes

  Hoi Erik,

  Aansrekend en herkenbaar. Vind het alleen niet recht doen aan mensen die met passie hun werk uitvoeren. veel beroepen zijn niet laptop vriendelijk, maar passen wel in Het Nieuwe Leven. De zorg, verandermanagement bij bedrijven, coaching, etc. waar fysiek contact niet alleen noodzakelijk maar ook voor beide partijen gewenst is, kunnen met organisatie 3.0 een stuk fijner beleefd worden. Ik ben zelf een enorme reisfanaat, maar sinds ik begonnen ben als ZP’er en mijn dromen verwezenlijk door mij werk (zonder workaholic te zijn) heb ik eigenlijk helemaal geen behoefte meer om met een laptop op een strand te zitten. Als je van vakantie naar vakantie leeft doe je het verkeerde werk 😉

 • Guido
  Posted 15/05/2011 10:27 am 0Likes

  Hoi Erik,

  zeer aansprekend! Het nieuwe leven. Past goed in rijtje van Nieuwe leiders, en Het Nieuwe Werken. Het nieuwe werken is geen doel op zich, maar een mogelijkheid om je nog beter te ontplooien.
  In mijn ervaring vinden mensen het vaak heel moeilijk om te weten wat hun leven echt inspiratie geeft en hoe zij zich echt kunnen ontplooien.
  Daarom geef ik regelmatig een gratis workshop magistraal leven. In deze workshop probeer ik mensen bewust te laten worden, wat hun daadwerkelijk bezield. Leiderschap over je eigen leven, daar begint het mee. En dat is voor veel mensen een behoorlijke opgave. Het nieuwe werken geeft daar veel kansen toe.

  groet je

  Guido

 • André
  Posted 12/05/2011 7:02 pm 0Likes

  Ook voor de mensen die niet zo van reizen houden of graag dicht bij hun familie blijven of willen dat hun kinderen in Nederland naar school gaan, is Het Nieuwe Leven een mooie term. Het verkopen van digitale producten en het uitbesteden van werk is inderdaad een goede eerste stap!

 • Marloes van Wingerden
  Posted 10/05/2011 6:17 pm 0Likes

  Hi Erik,

  Wat een leuk artikel en ook zeer herkenbaar! Ik werk sinds twee maanden in plaats van in Nederland op Aruba. Ik heb mijn bedrijf (lees laptop) gewoon meegenomen en werk nu voor een half jaar vanaf daar. Ideaal om mijn passie voor reizen te combineren met mijn bedrijf. Voor mij is het dus zowel Het Nieuwe Werken als Het Nieuwe Leven! Jij ook succes met jouw ‘overal ter wereld’ onderneming!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]