Het is toch verrukkelijk zo’n gekookt eitje bij je ontbijt. Maar het blijft toch lastig om het eitje perfect te koken. Want wat is het nou, moet je een hem nu 6, 8 of 10 minuten koken? zonder dat het groen aanslaat of juist nog te ‘snotterig’ is? Geen paniek! Alsjeblieft, wij hebben de oplossing. Als je deze stappen volgt, heb je namelijk altijd hét ideale gekookte eitje.
Stap 1: Prik een gaatje in de onderkant van het ei met een punaise
Stap 2: Het moet een klein gaatje worden, dus doe het voorzichtig
Stap 3: Breng water aan de kook en doop je eitje hierin onder
Stap 4: Zet je timer op 10 minuten en laat het water rustig koken. Gaat het te hard? Zet hem dan wat zachter. Giet het water uit de pan en schudt de eieren in de pan zodat hun schil breekt
Stap 5: Gooi de eieren met kapotte schil in een bak met ijswater en laat ze hier 15 minuten in liggen
Stap 6: Pellen, en klaar! Het perfecte gekookte eitje
Stap 7: Voila!
Erik-Jan
De discussie is hiermee niet voorbij… 10 minuten? Dat is twee minuten te lang voor het eitje dat jullie in het plaatje laten zien. Met 10 minuten krijg ik altijd zo’n grijzig randje om de dooier. Eieren laten schrikken, tuurlijk. 15 minuten in het water laten liggen? Waarom? Om te beginnen wil ik geen ijskoud eitje. Ten tweede is het nergens voor nodig. Volgens jullie methode duurt het in totaal bijna een half uur om een gekookt ei voor elkaar te krijgen… 2-3 minuten om het water aan de kook te brengen, 10 minuten koken en 15 minuten wachten. Tegen die tijd heb ik mijn koffie en de rest van mijn ontbijt al op. Eet ik mijn eitje op onderweg naar de bushalte.
En oh ja, ijswater… Heb ik niet standaard klaar.
Enne, extra tip. Scheutje azijn in het kookwater zorgt er voor dat het ei gelijk stolt als er een gebroken exemplaar bij zit.