Het vastleggen van ideeën, concepten en hersenspinsels

Vaak hebben mensen de meest creatieve en originele ideeën. Ontwerpen, tekeningen, zakelijke concepten, logo’s, nieuwe producten, handigheidjes, domeinnamen etc. In sommige gevallen kun je jezelf afvragen of het de moeite waard is (bijvoorbeeld omdat er een potentiële markt voor is of omdat het een origineel ontwerp of naam betreft) om dit idee te beschermen. Dit kan via een aantal wegen.

https://lifehacking.nl/werk-tips/notities-maken-jullie-ideeen/

De meest bekende weg voor bedrijven en ondernemers is via het Benelux Merken Bureau (BMB), tegenwoordig het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Dit is echter een nogal administratieve rompslomp (alhoewel dit wel verbeterd is met de introductie van aanmeldingssoftware) en het heeft voornamelijk betrekking op merken, logo’s, productnamen en andere marketing uitingen. Ideeën zijn moeilijk te beschermen.

Vastleggen

Wanneer je in het bezit bent van een technische vinding is de ultieme weg die van een patent of octrooi, maar dit is een zeer kostbare aangelegenheid en heeft ook een meestal langdurig registratieproces.

Andere creatieve zaken worden beschermd door het auteursrecht – copyright -. Hiervoor is het van belang om deze te voorzien van een officiële ‘datumstempel’. Op deze manier wordt juridisch vastgelegd dat jij op dat moment in het bezit was van dat document. Voorheen kon je dit bewijs krijgen bij het kantoor van de Belastingdienst. De Belastingdienst is sinds 2013 gestopt met deze dienst.

Als lifehackers zijn wij natuurlijk op zoek om dit sneller, handiger, eenvoudiger en wellicht ook nog goedkoper te doen.

Alternatieven

CC Proof

Bij CC Proof kan je een account aanmaken waarmee je voor € 75,- ex. BTW per jaar een ongelimiteerd aantal documenten kan voorzien van zo’n officiële datumstempel. Op het moment dat je geen nieuwe registraties meer hoeft toe te voegen kan je het abonnement omzetten naar het Parkeerabonnement van € 7,50 per jaar waardoor je geen nieuwe documenten kan vastleggen maar nog wel toegang behoud tot jouw geregistreerde documenten.

Klik hier voor een voorbeeld van een geregistreerd document bij CC Proof.

Populair is de mogelijkheid om geregistreerde ideeën via je je account te versturen naar derden. Dit heeft enerzijds als voordeel dat het meteen duidelijk is dat jouw idee geregistreerd is en anderzijds dat de verzending van je idee naar derden vastgelegd is in een logboek. Dit kan van pas komen in het geval van inbreuk op je auteursrecht.

Kosten

Ga je dit nu vaak gebruiken? Ik heb zelf in het verleden een aantal belastingdienst datumstempels laten zetten, maar meestal denk ik er niet aan of vind het te veel moeite. Ik denk dat als deze functionaliteit zo makkelijk binnen handbereik is voor deze prijs, ik zeker vaker documenten met ideeën etc. ga ‘registreren’ omdat het meer top-of-mind ligt en omdat het sneller en goedkoper kan.

NOTE: Juridische waarde

Een datumstempel, online of offline, garandeert in geen geval dat je in een juridische procedure tegen iemand die jouw idee ‘ook bedacht’ heeft, je gelijk krijgt. Maar het is beter dan niets, het toont ondubbelzinnig aan dat jij op datum X dit idee al had. Het zal dus zeker helpen.

Ik ben benieuwd:

– Zouden jullie zo’n systeem gebruiken? En zo ja, welke?

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]