Lekker heet douchen deze winter? Niet doen!!

Nadat je eindelijk het winterse weer hebt overwonnen en de voordeur hebt bereikt, kan een hete douche een fijn vooruitzicht zijn. Als we echter kijken naar de reactie van ons lichaam op verschillende temperaturen, zou het beter zijn om een lauwe of zelfs koude douche te nemen!

https://lifehacking.nl/thuis-tips/droge-lucht-in-de-winter/

Voordat we de voordelen van een minder hete douche gaan opnoemen, noemen we eerst de voordelen op van een héte douche. Die zijn er niet. Douchen of baden in warm water is een luxe en is in het leven geroepen ten tijde van de Grieken. Hoewel dit een knap staaltje techniek was, bleven veel Grieken baden in koud water vanwege de voordelen voor de gezondheid.

Oververhitting

hete douche

Als we kijken naar de reactie van het lichaam op hoge en lage temperaturen, zien we iets opvallends: Bij warmte wordt er meer bloed naar de oppervlakte van de huid gepompt om zo de overbodige warmte te verliezen en oververhitting te voorkomen. Bij kou wordt er juist meer bloed naar de organen gepompt om de belangrijkste delen van het lichaam warm te houden.

Als je na een warme douche weer naar buiten stapt of in een lauwe woonkamer gaat zitten, verlies je heel snel lichaamswarmte doordat er nog veel bloed aan de oppervlakte van je huid zit. Door je douche koud af te sluiten of in ieder geval lauw, gaat je lichaam uit zichzelf in de warmte-vasthouden-modus en heb je veel minder last van de kou.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk1Serieus?0Meh...2Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]