Hier brandt de lamp!

We kijken tegenwoordig niet meer op van innovatie in de digitale wereld. Het is doodnormaal dat computertoepassingen en apps slimmer worden en ons helpen het leven eenvoudiger en leuker te maken. Af en toe gebeurt het echter toch dat een leverancier ons weet te verrassen met een geniaal product dat de digitale en de tastbare wereld naadloos aan elkaar koppelt.

Hue

Kennen jullie Hue van ons eigenste Philips al? Hue is een geïntegreerd verlichtingssysteem dat aangestuurd wordt door een app op je smartphone of je tablet. Hiermee stem je je verlichting af op je persoonlijke voorkeur: kleur en intensiteit kan je zo laten variëren van kamer tot kamer, aangepast aan de gelegenheid of het tijdstip van de dag. Klinkt leuk toch?

Een basispakket bestaat uit 3 lampen en een zogenaamde ‘bridge’, het regelstation dat zorgt voor de connectie tussen de lampen en je datanetwerk. Je kan gebruik maken van je bestaande fittingen waardoor de installatie een eitje is. Even het appje installeren en daar ga je. De lampen bestaan uit meerdere ledjes met verschillende kleuren die gemengd en gedimd kunnen worden zodat je ongeveer iedere kleurnuance kan verkrijgen.

Wetenschappelijk is aangetoond dat de juiste tinten en intensiteit van licht een positieve invloed kunnen hebben op ontspannen, concentreren, lezen, beweging en nog veel meer. Voor deze activiteiten biedt Philips al een aantal zogenaamde ‘Light Recipes’ aan, voorgedefinieerde lichtstanden om dit te optimaliseren. Een timerfunctie, die eveneens op afstand te bedienen is, kan gebruikt worden om ‘s morgens wakker te worden, ‘s avonds het licht automatisch te laten uitgaan of zelfs tijdens vakantie op vaste tijdstippen het licht te laten branden zodat het huis er niet onbewoond uitziet. Ook kan de app naar je locatie kijken waardoor je lampen automatisch gaan branden als je thuis arriveert, of net doven wanneer je je huis verlaat.

IFTTT

Sinds kort is er ook integratie met het onvolprezen IFTTT. Deze service knoopt diverse webservices aan elkaar en laat ze op elkaar reageren. De mogelijkheden zijn legio. Hieronder enkele voorbeelden van wat je zoal hiermee zou kunnen bereiken:

  • Laat je verlichting ‘s morgens blauw worden wanneer er regen voorspeld wordt zodat je je paraplu niet vergeet.
  • Je lamp rood laten oplichten wanneer er een nieuwe e-mail van je geliefde arriveert.
  • Knipperend licht wanneer je getagged wordt op Facebook.
  • De lampen dreigend donkerrood kleuren wanneer je de voorbije dagen niet genoeg aan sport hebt gedaan.
  • Het einde van een Pomodoro-sessie aangeven door de lichten van kleur te veranderen
  • Enzovoorts …

Een lijstje met bestaande ‘recepten’ vind je op de site van IFTTT

IFTTT

Naast het feit dat Hue gewoon vet cool is, kan je er dus ook je leven mee verbeteren. Licht en kleur optimaliseren je prestaties en de automatisatie van IFTTT zorgt hierin nog voor een extra boost. Verder heeft het systeem ook potentieel in het bedrijfsleven of voor onze gehoorgestoorde medemensen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author