Dit gebeurt er als je je lakens niet vaak genoeg wast

Een goede nachtrust en een goede gezondheid zijn belangrijk om productief te kunnen zijn. Met schoon beddengoed val je niet alleen sneller en dieper in slaap, het is zelfs ongezond om je lakens niet vaak te wassen. Lees ook: 10 dingen die je niet moet doen voor het slapengaan.

Iedereen weet dat je je beddengoed regelmatig moet wassen. Je brengt namelijk vele uren in bed door en ’s nachts zweet je veel. En niet iedereen neemt voor het slapengaan een bad of een douche. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk als je je lakens niet wast?

 

Puistjes

Als je per ongeluk met make-up op in slaap valt, of als je per nacht bijna een half potje nachtcrème gebruikt, kan dit in de vezels van je kussensloop gaan zitten. Daar gaan dan bacteriën in groeien waar je daarna weer met je gezicht bovenop gaat liggen, die vervolgens puistjes kunnen veroorzaken. Dit kan zelfs gebeuren als je met een schoon gezicht gaan slapen, door de natuurlijke oliën die in je huid vrijkomen en zich met z’n allen in je kussensloop ophopen.

Schimmel- en bacteriële infecties

Als je ’s nachts zweet, komt dit in je beddengoed, kussen, en matras terecht. Vochtige omgevingen zijn een prima plek voor bacteriën en schimmels om zich te vermenigvuldigen. Dat is niet bepaald fris. Een soort type schimmel, Cladosporium, kan voor astma, longontsteking en problemen met je nagels zorgen. Uit onderzoek is gebleken dat lakens die een week niet gewassen zijn gemiddeld zo’n 24.600 bacteriën meer bevatten dan de deurknop van een openbaar toilet. Dan kan je beter de hele nacht op een Dixi zitten.

Stofmijt en allergieën

Stofmijt voedt zich met dode huidcellen, en daarvan bevinden zich er een heleboel in ongewassen lakens. Je slaapt gemiddeld ’s nachts met zo’n 1,5 miljoen stofmijten samen. Als je hier net als vele andere mensen allergisch voor bent, kun je hier bultjes en ademhalingsproblemen krijgen. Als je je beddengoed te lang niet wast, is het extra lastig om van stofmijt en andere nare beestjes af te komen. Zorg er dus voor dat je minimaal één keer per week je beddengoed wast, zodat jij lekker kan slapen zonder ongewenste gasten in je bed.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]