Hoe afleiding voorkomen bij het werken vanuit huis

geenafleiding

Vele thuiswerkers zoals freelancers en ondernemers hebben er mee te maken: iets proberen af te krijgen maar je komt geen steek verder omdat je steeds afgeleid wordt door je (werk)omgeving. Dit artikel gaat over een aantal oplossingen die je kunt gebruiken om het aantal interrupties te beperken.

Afleiding en verleiding

Het is nou zo makkelijk om even iets anders te doen wat in jouw ogen leuker of meer nodig is. Alleen al de werkomgeving van een PC biedt genoeg verleidingen om je werk niet te doen. Je favoriete game lonkt continue en met een simpele klik zit je zo in een andere wereld. Als je even van je kantoor naar de keuken loopt en er ligt onderweg een bijna uitgelezen boek, dan is de verleiding groot om te denken : ‘even pauze nemen dan kan ik het boek net even uitlezen’. Of wat dacht je van de huishoudelijke klusjes die soms een doorn in je oog zijn? Het zo makkelijk om even snel de afwas en de was te doen tussen je werk door.

Discipline

Waarschijnlijk herkent elke thuiswerker dit probleem wel, het is dé valkuil van het thuiswerken. Vaak ideaal omdat je jouw gezin en je werk kan combineren, of dat je lekker je eigen tijd kunt indelen. Ja let op het woordje ‘indelen’, want daar gaat het vaak toch mis. Je werk dat je gepland had af te krijgen schiet soms gewoon niet op door alle afleidingen en verleidingen die je thuissituatie biedt. Als dit een structureel probleem begint te worden, wordt het erg vervelend want vaak betekent het ook dat je geen of minder inkomen hebt als je minder resultaat boekt.

Bepaalde zaken kun je heel makkelijk aanpakken: zet je telefoon op stil, geluid van de computer uit en outlook, tweetdeck en messengers moet je gewoon uitzetten. Een beetje discipline moet je aanleren.

Virtuele en psychologische reminders

Om het voor jezelf makkelijker te maken, kun je gebruik maken van een aantal programma’s die je kunnen helpen die discipline op te brengen en je te herinneren dat je even door moet zetten. Probeer ze uit en kijk welke goed bij jou past en deel je ervaring met ons bij het gebruik ervan.

De hack voor schrijvers

Writemonkey is gratis software dat onder Windows werkt en is speciaal voor schrijvers bedoeld. Deze software zorgt voor een goede focus op de woorden die je typt doordat het voor een compleet zwart scherm zorgt en je alleen nog maar de woorden ziet die je typt. Voor mac gebruikers is er een soortgelijk programma met hetzelfde principe: Writeroom. Deze kun je gratis uitproberen en zul je daarna moeten kopen voor ongeveer 25 dollar. Wil je voor de mac een gratis programma aanschaffen dan kun je Darkroom uitproberen, een kloon van Writeroom.

Gefocust blijven op 1 ding

Think is gratis software voor de mac dat je scherm op zwart zet behalve het ene programma dat je gekozen hebt. Ben je druk bezig in photoshop dan zul je niet afgeleidt worden door inkomende e-mails, tweets en messenger berichten. Wat het programma extra interessant maakt is dat je heel makkelijk kan switchen naar andere programma’s. Zo kun je gefocust blijven op je werk.

Voorkom afleiding op het web

Het programma hiervoor besproken helpt natuurlijk niet als je gekozen hebt voor je browser. Je kunt lekker even het nieuws gaan lezen en vertoeven op social networks. Leuk, maar niet altijd even handig als je eigenlijk even iets specifieks op moest zoeken voor je werk. Hiervoor bestaat het programma Rescue time. Dit programma maakt een log van de site die je bezocht hebt en beslist welke je afleiden. Dit kun je natuurlijk zelf nog instellen naar je eigen wensen. Daarna hoef je alleen het programma te vertellen hoe lang je niet afgeleidt wilt worden, en in die tijd zul je bepaalde sites niet kunnen bezoeken. Rescue time is gratis en zowel voor de mac als voor winsdows gebruikers.

Voor de echte internetverslaafden is er nog een strengere versie op de markt, namelijk Freedom. Dit gratis programma voor de mac staat een vooraf instelbaar aantal uren op het net toe. Daarna kun je niet meer internetten! Kun je de verleiding daarna echt niet weerstaan dan zul je de computer opnieuw op moeten starten.

De oude vertrouwde wekker

Het kan allemaal ook een stukje eenvoudiger en je hebt er vast wel ergens eentje in huis liggen. Stel een wekker in op de tijd dat je absoluut gefocust moet zijn en zet alle afleidingen uit of zorg dat je in een ruimte zit zonder verleidingen. De wekker zal je continue herinneren hoeveel tijd je nog hard aan het werk moet. Pas als de wekker afgaat mag je iets anders gaan doen.

Wat zijn jouw tips?

Heb jij nog handige tips, tools of oplossingen om afleiding te voorkomen? Deel ze alsjeblieft met ons en de rest van de lezers.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

27 Comments

 • Anoniem
  Posted 04/04/2013 7:38 pm 0Likes

  Waarom is mijn reactie verwijderd? Het was geen spam.

  • Anoniem
   Posted 04/04/2013 7:38 pm 0Likes

   O nee, sorry, hij staat er gelukkig nog.

 • Anoniem
  Posted 04/04/2013 6:59 pm 0Likes

  Strict pomodoro werkt goed tegen afleiding. Hier is de Chrome app https://chrome.google.com/webstore/detail/strict-pomodoro/cgmnfnmlficgeijcalkgnnkigkefkbhd

  StayFocused schakelt je hele internet uit (jij bepaalt welke sites), ook een hele goede Chrome app. Google maar eens.

  Wat ook helpt tegen afleiding is:
  – Type in een .txt bestandje de hele tijd dat je aan het werk moet blijven (en eventueel ook waarom)
  – Houd een timelog bij. Schrijf in een a6 kladblokje precies op wat je van minuut tot minuut aan het doen bent
  – Lees het internet dieet (gratis ebook) van eelco de boer: http://winst.nl/ebooks/het-internet-dieet/
  – Ga ‘s ochtends direct aan het werk, ga niet eerst lopen surfen. Als je eenmaal aan het surfen bent, dan kom je niet meer uit het ritme.
  – Lees elke 5 minuten (van de strict pomodoro pauze) een boek over je vakgebied. Zo gaan je gedachten alleen naar de informatie uit dat boek toe, en niet per ongeluk naar het internet. Waar je dus vervolgens weer door afgeleid wordt.
  – Goede muziek met headset/oordopjes helpt zeker tegen afleiding. Dit is bijvoorbeeld lekker tijdens werktijd: http://www.youtube.com/watch?v=F3FAFzLKgUQ
  – De beste oordoppen (voor het tegenhouden van extern geluid), bestel je hier (geen reclame, heb ik zelf ook gedaan en zijn de beste oordoppen die er zijn): http://www.gehoorbeschermers-oordoppen.nl/e-a-r-soft-fx-snr-39db2.html
  – Houdt een blog/dagboek bij waar je schrijft over je gebeurtenissen of over je probleem (afleiding). Is een stukje bewustwording. Helpt erg goed.
  – Verzamel tips op internet via Google.com en Google.nl. Er staat genoeg op internet over deze problemen en er zijn veel oplossingen. Verzamel de tips die jij nodig hebt. Google een aantal zoektermen.

  Ik zal hier regelmatig tips toevoegen. Doen jullie dat ook? Helpen we mekaar mee. Thanks!

 • Ness
  Posted 08/01/2013 10:51 am 0Likes

  Ik plan elke maandagochtend de week en schrijf kort een dagoverzicht in mijn agenda. Op het einde van elke werkdag stel ik een TO DO-lijstje op voor de volgende dag. Dit komt meestal overeen met mijn dagoverzicht, maar soms lukt het niet om een karweitje af te ronden of heb ik nog een onvoorziene afspraak de volgende dag. Dat verwerk ik allemaal in een korte lijst (max 6 items) en zet naast elke item de verwachtte start- en eindtijd. Het lijkt een hele klus, maar na een tijdje is het routine en doe je dit onder de 5 minuten. Dit deed ik ook toen ik uit ging werken.

  Van afleiding heb ik weinig last. Ik plan wanneer ik mijn mail en andere online afleidingen bekijk. Meestal doe ik dat na elk karweitje. Huishoudelijke taken zijn ook ingepland. Zo heb ik niet de neiging om ineens recht te veren omdat ik de turnkleren van de kinderen ben vergeten te wassen.
  Met huisgenoten heb ik duidelijke afspraken (zie boven) en de hond laat ik op regelmatige tijdstip uit. De enige afleiding dat ik heb zijn de katten die helaas niet te trainen zijn… .

  Muziek helpt, vooral instrumentaal (klassiek of modern), maar de radio is voor mij een zeer grote afleiding. Dat probeer ik te vermijden of zet ik enkel op als ik routinetaken doe. Ook wekkers en timers zijn afleiding voor mij: dan zit ik voortdurend te kijken hoeveel tijd ik nog heb. In het begin vond ik heel moelijk om te doen, maar nu werk ik gewoon tot een project af is zonder op de klok te kijken. Als ik meer tijd aan heb besteed, pas ik mijn TO DO-lijstje aan.

  Het is heel belangrijk om voldoende tijd voor jezelf in te lassen. Een wandeling zoals hierboven aangeraden is ideaal. Dat helpt mij alles op een rijtje zetten en voorkomt dat ik me opgesloten voel. Als ik geen tijd heb voor een wandeling, rek ik me eens goed uit en ga ik rustig stuk fruit eten (niet aan de computer, maar in de tuin of aan het raam).

 • Matthijs
  Posted 19/11/2010 9:52 am 0Likes

  Nog een maandje en ik ga ook voor mijzelf werken. Voornamelijk vanuit huis in het begin. Ik ben benieuwd wat op mijn pad komt qua afleiding.

  • Johannes
   Posted 05/09/2017 7:55 am 0Likes

   @Matthijs
   Van alles! Vooral vanuit de hoek internet en smartphone, echt de top-afleiders van dit tijdperk. De was doen, schoonmaken etc., not so much. Althans dat merk ik in mijn werk van freelance logo’s ontwerpen voor klanten. Werk dus meestal vanuit huis. Tip: unplug je router, voorzover dat gaat. Dit laat je in alle rust je werk doen. Die Amerikaanse schrijver van ‘Freedom’ doet precies hetzelfde. Goed om je aan te meten :))

 • Niels
  Posted 04/02/2010 2:13 pm 0Likes

  @Jeroen: duidelijk zijn naar je huisgenoten; als je bezig bent ben je bezig en wil je niet gestoord worden. Als ze je dan toch een vraag stellen moet je bewust geen antwoord geven/helpen want dan leren ze het niet.

  @John ja dat lijkt mij ook wel handig

  Ik heb ook wel eens gelezen over een methode om doormiddel van een normale eierwekker om de 12(ofzo) minuten even te checken of je nog aan het doen bent wat je moest doen. Zo zet je jezelf weer terug op het juiste spoor.

 • John
  Posted 03/02/2010 4:44 pm 0Likes

  Weet iemand een Windows alternatief voor Think? Lijkt me een zinvolle app…

 • Judith
  Posted 01/02/2010 11:16 pm 0Likes

  Muziek die je helpt om in je flow te blijven: http://www.brainstudio.nl/IManager/Content/9574/LgsA/mt6888. Brengt je met heartbeat tempo barokmuziek in de ‘alfa-stand’. Ook als je niet van klassieke muziek houdt de manier om je te concentreren en te werken zonder afgeleid te raken.

 • Arjan
  Posted 01/02/2010 9:06 pm 0Likes

  Leuke gadget de e.ggtimer.

  Rustige muziek is voor mij ook een belangrijk middel tegen het verslappen van de aandacht. Zeker geen radio waarbij je wordt afgeleid door nieuws, reclame, dj’s, etc. Persoonlijk vind ik lounge / chill muziek als Café Del Mar prettig werken.

 • Michel Regoor
  Posted 01/02/2010 9:58 am 0Likes

  Sfeer is erg belangrijk, probeer dan ook je werkplek thuis zo in te richten dat deze productiviteit uitlokt.
  Reserveer het liefst een aparte kamer voor je werkplek.
  Zorg voor voldoende licht, bij voorkeur daglicht.
  Richt de werkplek ergonomisch goed in, comfort! Dat bevorderd ook de productiviteit.
  Neem voldoende pauze en zorg voor kwalitatief goede pauzes, geen nu.nl maar een wandeling!
  Houdt rekening met je bioritme: ‘s ochtends tussen tien en een ben je het meest productief, neem dan minder pauze en blijf in je flow! ‘s middags kan je dan bijvoorbeeld afspraken plannen en bellen.
  Deze vind ik ook erg leuk en helpt mij zelf goed als ik veel verslagen moet schrijven: Hemingway’s hack: http://tiny.cc/5SlsY zo kom je de volgende dag makkelijker in een flow.

 • Dennis
  Posted 31/01/2010 10:59 pm 0Likes

  check de Pomodoro Technique. Werkt heel goed voor mij 😉
  http://www.pomodorotechnique.com/

 • Jan Wybe
  Posted 28/01/2010 2:57 pm 0Likes

  Artikelen over dit onderwerp zijn bij mij altijd erg welkom; ook nu weer dank! Dank ook voor de tip van Focusbooster en de Pomodoro Technique. Die kende ik nog niet. Zelf gebruik ik sinds enkele maanden een digitale keukenwekker van Ekco (http://www.shopworldkitchen.com/index.asp?pageID=231&upc=70950026658). Voor vertaalsessies hanteer ik een termijn van 40 minuten. Na afloop daarvan duikt mijn rendement omlaag en kan ik beter even iets anders gaan doen. Verder werkt het fantastisch om de plug van het internet er hardwarematig uit te trekken en trots in het zicht op mijn bureau te leggen. Van oordopjes ben ik ook een groot fan; binnenkort wil ik ze zelfs op maat gaan laten maken want dat schijnt nog beter te werken. Huisgenoten kunnen erg moeilijk te trainen zijn; het kost enige tijd om hen in te laten zien dat een onderbreking van 10 seconden, voor het stellen van een simpele vraag, kan leiden tot maar liefst twintig minuten tijdverlies – de tijd die het je kost om je concentratie weer te herwinnen.

  De hobbel die ik nog te nemen heb is die van de gedachten die voortdurend opborrelen – de popups in mijn hoofd, zoals Marleen dat op een training van Meereffect ooit zo treffend omschreef (sorry voor de reclame).

  • NinaR
   Posted 08/01/2013 3:27 pm 0Likes

   Interrupties huisgenoten – deur op slot doen?

 • Niels Gouman
  Posted 28/01/2010 12:53 pm 0Likes

  @Jeroen
  Zeggen dat je gaat werken, deur op slot, oordopjes in 😉

 • manu
  Posted 27/01/2010 10:57 pm 0Likes

  Je punt van de wekker doet me sterk denken aan de ‘pomodoro’ techniek, lees er gerust eens over na

 • Roel de Lange
  Posted 27/01/2010 10:39 pm 0Likes

  Voor de Mac is dit een erg fijne focusapp: http://getconcentrating.com/

 • Anco
  Posted 27/01/2010 10:25 pm 0Likes

  Dit is ook een mooie timer: http://www.focusboosterapp.com/. Installatie van adobe air is vereist.

 • P. van Berkel
  Posted 27/01/2010 7:27 pm 0Likes

  OmmWriter is een heel goede tip! Heb het zelf geprobeerd en ben er erg tevreden over, beveel het iedereen van harte aan.

 • Arjan
  Posted 27/01/2010 6:58 pm 0Likes

  Ik zorg voor een duidelijke verdeling van mijn werk en laat telkens een timer meelopen op http://www.e.ggtimer.com/30minutes Erg handig omdat je rustig door kun werken en automatisch een berichtje krijgt wanneer je werktijd voorbij is. Je bepaalt overigens zelf de tijd die je wil besteden aan iets en kunt dus ook 20minutes, etc. invoeren in de URL.
  Natuurlijk valt of staat ieder systeem met de stoorzenders van buitenaf, dus: deur van de werkkamer dicht, telefoon uit, rustig muziekje aan.

  • NinaR
   Posted 08/01/2013 3:26 pm 0Likes

   zelfde werkt heel goed met timer op mobieltje.

 • Jeroen
  Posted 27/01/2010 5:38 pm 0Likes

  Op zich allemaal handige tips, maar heeft iemand dan ook een suggestie hoe je kunt thuiswerken zonder gehinderd te worden door die ene stoorzender die je niet zomaar kunt uitschakelen? Huisgenoten…

  Het voor de hand liggende antwoord is natuurlijk “afspraken maken” maar wat als die afspraken niet nagekomen worden? Zelf word ik al jaren van m’n thuiswerkbezigheden afgehouden met opmerkingen als “Sorry dat ik je stoor, maar…” en “Ik weet dat je bezig bent, maar…”.

  Tips?

  • Ness
   Posted 08/01/2013 10:30 am 0Likes

   Dat ken ik en soms ben ik zelf ook wel eens de stoorzender… We hebben hier duidelijke afspraken, maar inderdaad is dat niet altijd makkelijk. Ik heb ervaren dat als je duidelijk zegt wanneer je wel tijd hebt, je minder gestoord wordt en dan ook echt even de tijd nemen voor hen (5 minuten maakt al een heel verschil).

   Zo zet ik bvb een alarm op mijn gsm voor mijn kinderen: ze weten dat ze niet mogen storen tot alarm gaat. Mijn echtgenoot heb ik zelf gevraagd om een duidelijk signaal te geven dat hij niet gestoord mag worden. Nu zet hij gewoon een voorwerp dat normaal niet op zijn bureau ligt naast zijn laptop (rolletje inpaktape voorlopig). Dat zie ik duidelijk als ik hem wil storen. Met de kinderen ga ik ook iets gelijkaardig afspreken. Heb al eens gedacht aan een “thinking cap” 😉

   Als je een aparte kamer hebt, kan een “do not disturb” plaatje al helpen. Of een parkeerschijf of papieren klokje waarop je kan aangeven wanneer ze je wel mogen storen.

   En als ze je toch nog storen, kalm de afspraak herhalen en duidelijk zeggen wanneer je er weer bent.

   Veel succes!

  • NinaR
   Posted 08/01/2013 3:25 pm 0Likes

   Zolang het werkt, blijven ze het doen. Het stopt pas als het niet meer werkt. Je moet dus enorm gedisciplineerd zijn: Ik kan nu niet luisteren/kijken/helpen, want ik ben aan het werk. Kom vanavond even terug. Ja, is heel lastig, maar enige manier. Je kunt ook koffie en theepauzes inlassen, wanneer je wel kunt kijken/luisteren/doen.

 • Marloes van Wingerden
  Posted 27/01/2010 5:08 pm 0Likes

  De tip van Omnwriter ga ik zeker uitproberen! Af en toe raak ik uit concentratie tijdens het schrijven, wellicht dat dit een nieuw perspectief biedt…

 • Niels Gouman
  Posted 27/01/2010 3:02 pm 0Likes

  Tip: OmmWriter, voor Mac: https://lifehacking.nl/mac/rust-en-concentratie-met-ommwriter/
  oordopjes in en je bent in no time in je flow voor het schrijven 🙂

Leave a comment

[wpterms id="3193"]