Vergeetachtig? Train je geheugen met de ALI-methode

We vergeten allemaal weleens iets, en mensen die zeggen van niet liegen dan glashard. Waar liggen de autosleutels? Hoe heet die nieuwe collega ook alweer? En die leukerd die na een avondje uit bij je in bed ligt…? Er zijn een paar handige trucs om je geheugen te trainen en zaken beter te kunnen onthouden. Is niet alleen praktisch, het bespaart ook een hoop awkward situaties of gedoe met je partner (als je weer eens een verjaar- of trouwdag bent vergeten).

Onthouden

Uit verschillende onderzoeken zijn methodes naar voren gekomen die daadwerkelijk je geheugen trainen en helpen dingen beter te onthouden. De beste methode heet de ALI-methode. Dat staat voor Association, Location en Imagination, oftewel associatie, locatie en verbeelding. Dergelijke hulplijnen kunnen er zomaar voor zorgen dat je je dochter de volgende keer eens NIET vergeet op te halen van de crèche…

Associatie

Als je iemand ontmoet die Piet, Pieter of Pietje heet, en je wil dat onthouden, dan associeer je die naam met iets wat je niet zo makkelijk zult vergeten. En dan niet je geboortedatum of adres of zo, maar bijvoorbeeld een boek dat je zo vaak hebt gelezen dat je het bij wijze van spreken pagina voor pagina kunt reproduceren.

We nemen als voorbeeld de naam Piet. Koppel die naam vervolgens aan een boek, bijvoorbeeld De avonturen van Pietje Puk. Door deze associatie een aantal keer te herhalen zou je in staat moeten zijn deze naam bij de juiste persoon de rest van je leven te onthouden zonder diegene ooit nog te spreken of te zien. Haal dit kunstje liever niet uit met namen die je eigenlijk nooit meer wil horen, anders komen die zelfs in je beste dromen voor.

Locatie

Je kunt iets wat je per se moet onthouden ook koppelen aan een specifieke locatie. Moet je een reeks van tien cijfers onthouden? Deel je huis op in tien verschillende ruimtes, van de voordeur tot de zolder, en nummer deze van 1 tot en met 10. Als je bijvoorbeeld de reeks 9371852490 moet onthouden, teken je in gedachten een 9 op je voordeur (of je bent slimmer dan de rest, dan hoef je het niet visueel voor je te tekenen). De tweede ruimte die je betreedt (de gang bijvoorbeeld) geef je het getal 3, de deur naar de huiskamer een 7, enzovoorts. En als je jezelf nou écht heel slim vindt, dan kun je de cijfers ook opdelen in getallen van twee. Dan geef je je voordeur bijvoorbeeld het getal 93.

Deze methode raden we overigens niet aan bij huizen die meerdere routes hebben, want dan kan het zomaar zijn dat je opeens het verkeerde nummer belt. Hoewel kamers bij getallen handig zijn, kun je andere dingen weer beter koppelen aan locaties zoals dorpen of bekende plekken. Als je iemand in een kroeg ontmoet, kun je bijvoorbeeld zijn of haar naam aan dat café linken. Elke keer als je aan het café denkt, denk je aan de naam van diegene, of je dat nou wil of niet (let wel: daar kom je ook nooit meer van af!).

Verbeelding

Het onthouden van enge, grappige, spannende of opwindende gebeurtenissen is doorgaans een stuk eenvoudiger. Je kunt getallen of namen ook koppelen aan bepaalde ervaringen of gebeurtenissen. In een pretpark heeft elke attractie een naam, maar je onthoudt de naam van een achtbaan veel sneller die van een draaimolen. Dat is omdat de ervaring van de achtbaan waarschijnlijk meer indruk op je maakt, al verschilt dat natuurlijk per persoon. De één onthoudt de attractienaam Droomvlucht wellicht makkelijker, terwijl bij sommigen het jaartal van de achtbaan ‘Baron 1898’ weer langer blijft hangen. Het is maar net hoe je de attractie beleeft; de thrillseekers zullen het opslaan, maar ook de broekplassers zullen die attractienaam niet zomaar vergeten.

Door je hersenen en je geheugen te blijven trainen op dit soort zaken, onthoudt je dingen beter. Werken deze methodes niet? Dan kun je ook overal post-its ophangen. Of je denkt aan het onnodige papierverbruik en kijkt gewoon even onderstaande video voor extra geheugentrucs.

Nog steeds moeite met het onthouden van je parkeerplek? Check dan deze tips om je auto niet meer kwijt te raken!

Wat vind je van deze hack?
3Te gek4Leuk1Serieus?0Meh...3Stom

About Author

2 Comments

  • Marion van Impelen
    Posted 29/01/2020 9:40 am 0Likes

    Het is ‘Baron 1898’.

    • Daan
      Posted 29/01/2020 12:55 pm 0Likes

      We vonden hem er al zo oud uitzien voor z’n leeftijd. Scherp, Marion. Dankjewel!

Comments are closed.