Hoe bedwing je je RSS feeds?

Hoe kun je met RSS-feeds omgaan die heel veel artikelen leveren zoals NU.nl etcetera? Goede vraag: een abonnement op een website is via RSS slechts een druk op de knop. Vervolgens komt alle informatie wel naar jou toe. Alhoewel dit je eigen keuze is, loopt de hoeveelheid informatie zo al snel op. Hoe houd je je RSS-feeds in bedwang? We hebben verschillende mogelijkheden op deze lezersvraag op een rij gezet. Voeg vooral je eigen strategie toe in de comments, mocht die hier niet opgenomen zijn.

Wavii (nog in beta, invite-only) is een splinternieuwe manier om nieuws rondom je favoriete onderwerpen te volgen. Het mooie is de sociale kant hiervan: door je te verbinden met andere gebruikers kun je elkaars interesses zien. Zo kom je op nieuwe interessante nieuwskanalen uit. Andersom kun je ook aan je volgers laten weten wat jij interessant vindt. Vooralsnog zijn de onderwerpen volledig gericht op sociale media en de tech-sector. Het concept is echter veelbelovend. Heel benieuwd hoe deze dienst zich gaat ontwikkelen.

  • Subfeeds

Veel sites, vooral de grote blogs en nieuwssites, bieden naast een hoofdfeed met alle berichten subfeeds aan per onderwerp. Kijk eens bij nu.nl dan zie je subfeeds voor algemeen, economie, sport e.d. Kijk trouwens goed rond, want soms zijn er meer subfeeds dan op het eerste gezicht lijkt. Bij nu.nl bijvoorbeeld zijn binnen de hoofdcategorieën vaak nog meer feeds beschikbaar. Bijvoorbeeld ‘Internet’, ‘Games’ en ‘Gadgets’ binnen het grotere ‘Tech’. Zo kun je heel  nauwkeurig zelf bepalen wat je wilt volgen

  • Pocket (voorheen Read It Later)

Deze dienst maakt het mogelijk vanuit je browser een pagina op te slaan om later te bekijken. Je legt hiermee een leeslijst aan die je later rustig kunt nalezen. Dat kan direct via de website, maar via een app op je mobiele device. Het nieuwe Pocket is veel visueler ingesteld dan het vroegere ReadItLater. Met name het lezen op mobiele apparaten is hierdoor een stuk overzichtelijker geworden. De ruimte is hier te kort, maar vaak kun je vanuit je RSS-lezer direct naar Pocket opslaan. Bijvoorbeeld door via ifttt (lees wat ifttt ook al weer is) gesterde items in Google Reader direct naar Pocket te sturen (met dit ifttt recept).

  • Wees selectief

Het klinkt voor de hand liggend: niet alles lezen wat er op je afkomt. Jouw tijd is kostbaar: tijdens een uur RSS-feeds lezen had je ook iets anders kunnen doen. Beschouw je het lezen als werk dan is het zaak dat je niet de hele dag in je RSS-lezer verblijft. Doe je dit in “privé-tijd, dan trouwens ook niet 😉
Bedenk daarom of de feed waarvan je op het punt staat een abonnement te nemen, jouw toekomstige tijd wel waard is. Bij twijfel, beter niet doen.

Nog enkele oplossingen voor techneuten

Feed43 is een tekst-gebaseerde manier om eigen feeds te bouwen op websites die die niet zelf aanbieden. Het gaat hier om website die wel nieuwe content aanbieden maar zonder feed. Erg lastig, want om te zien of op deze sites nieuwe content verschijnt, moet je er zelf naartoe. Véél te tijdrovend. Zolang de nieuwe content volgens een vast patroon aan de pagina toegevoegd wordt (meestal is dat het geval), kun je met Feed43 een feed bouwen. Die feed voeg je vervolgens toe aan je favoriete RSS-lezer. Wordt de pagina dan bijgewerkt: voilà, een update in je RSS-lezer.

Vergeleken met Feed43 is Yahoo Pipes een meer visuele manier om feeds te bouwen. Het is nog steeds een tool die vooral technisch ingestelde mensen zal aanspreken, maar er komt minder ‘handwerk’ bij kijken. De mogelijkheden zijn vergaand en krachtig: vanuit bestaande informatiebronnen kun je nieuwe, volledig naar jouw wens ingerichte, nieuwe bronnen produceren. Je maakt hierbij gebruik van talloze mogelijkheden als string-manipulatie, reguliere expressies en zelfs het benaderen van informatiebronnen als een database (via een SQL-achtige taal, YQL). Lees bijvoorbeeld hoe je een eigen feed samenstelt van alleen maar goed nieuws – weg met al die negatieve berichten!

Tot zover. Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden dan deze. De bedoeling is vooral je aan het denken te zetten over je eigen informatiegedrag en tijdsbesteding op het web. Jouw tijd is beperkt, en die wil je zo goed mogelijk inzetten. Zeker in een baan of als ondernemer is tijd ook geld. Neem dan je eigen uurtarief eens in gedachte: de tijd die je besteedt aan het volgen van zakelijk nieuws kost je een hoop geld. Is dat het ook echt waard?

We zijn benieuwd naar jouw persoonlijke tips om je RSS-feeds in bedwang te houden. Deel ze gerust hieronder!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

  • Arjan Zuidhof
    Posted 07/05/2012 10:21 pm 0Likes

    @KatholiekErmelo: kleine aanvulling dankzij meedenkwerk van @mackaaij. Op http://open.convio.com/downloads/using-yahoo-pipes-to-create-a.html is te lezen hoe je een bepaalde custom Calendar feed maakt dat ter inspiratie kan dienen.
    Daarnaast staat op http://blog.ouseful.info/2008/12/06/merging-several-calendar-ical-feeds-with-yahoo-pipes/ uitgebreid uitgelegd hoe je verschillende kalenders tot 1 samenvoegt.

    Succes met de uitwerking. Bij verdere vragen graag nog iets meer toelichting

  • Arjan Zuidhof
    Posted 07/05/2012 12:56 pm 0Likes

    @KatholiekErmelo: hmm, doelgroep, type en statistische methodes. Dat klinkt behoorlijk geavanceerd. Heb zelf zo even geen idee hoe je dat voor elkaar krijgt?
    @anderen: iemand een idee om bovenstaande te realiseren?

  • KatholiekErmelo
    Posted 04/05/2012 11:08 pm 0Likes

    Maak gebruik van Yahoo pipse om een rss feed te creëren van sites die er geen hebben. Daarna lezen we de data in. Zoek nu nog naar software om de informatie te classificeren naar doelgroep en type. Wil er bijvoorbeeld evenementen uitvallen en die in een kalender stoppen. Het geheel zou dan semi-automatisch moeten verlopen. Classificatie via statistische methodes.

  • vosje62
    Posted 02/05/2012 9:56 pm 0Likes

    Na het uittesten van van alles, ben ik uiteindelijk gewoon terechtgekomen bij de reader van Google.
    Die kan ik tenminste altijd lezen, op welk platform dan ook en is overal vergelijkbaar en op-to-date en gesynchroniseerd.
    Makkelijk voordeel van Google is dat je ook alerts van zoekopdrachten kan laten meelopen. (http://www.google.nl/alerts)
    Die Trefwoorden geven de eerste tijd nog wat “oude” resultaten, maar daarna alleen nog maar redelijk verse.

  • Arjan Zuidhof
    Posted 01/05/2012 3:10 pm 0Likes

    @jeroen: filteren binnen Google Reader ging mooi met Postrank. Tot de tool vorig jaar door Google overgenomen werd. Nu is het product dood. Waarschijnlijk dus binnenkort alsnog geïntegreerd in de Reader, dan kun je weer naar hartelust filteren.

    @sypie: kwestie van de juiste feeds selecteren toch? Als je er voor kiest, wil je het lezen. Wil je het niet lezen, kies er dan niet voor 😉

    @niels: postrank is dood…

  • jeroen
    Posted 28/04/2012 3:50 pm 0Likes

    ik deel m’n feeds in, in 3 categorieen: 1. wat ik echt wil lezen, 2. wat ik wil lezen als ik tijd over heb, 3. alle het andere. Dit alles in Google Reader. Alles uit de 1e map probeer ik regelmatig bij te houden, uit de 2e ook, de 3e blader ik af en toe doorheen, en vervolgens zet ik alles op gelezen.
    Heeft iemand goede tips hoe je slimmer kunt filteren binnen Google Reader? De opties hiervoor lijken beperkt…

  • Sypie
    Posted 28/04/2012 2:10 pm 0Likes

    Een flinke tijd geleden mijn RSS programma weggedaan, het kostte te veel tijd en de helft van de dingen waren niet interessant. Nu met Safari heb ik Top Sites ingeschakeld en dat gaat naar mijn idee een stuk sneller, zo kan ik meteen de website zien en zien wat er vernieuwd is.

    Websites als nu.nl deden een aantal jaren geleden nog bij iedere update een nieuwe regel uitsturen, ik weet niet hoe dat nu is. Dat was best irritant, je halve RSS lijst stond vol met nu.nl dingetjes.

  • Niels Gouman
    Posted 27/04/2012 11:23 am 0Likes

    Probeer ook eens FeedRinse.com en PostRank 🙂

    • Marger
      Posted 28/04/2012 8:50 am 0Likes

      Krijg jij Feedrinse wel aan de praat dan? Ik heb het geprobeerd en het produceert prachtig nieuwe feeds, die exact hetzelfde zijn als de ongefilterde feeds… Ik ben op zoek naar een alternatieve dienst die ook items uit je feeds kan filteren volgens eigen criteria.

  • Rick Adams
    Posted 27/04/2012 11:09 am 0Likes

    Mijn RSS feeds zijn uitgekozen op intresses (wielrenen, sportclubs, kookmenu”s, lifehacking, reizen, facebook status updates zodat ik wel bij blijf,maar mijn tijd nuttiger besteed dan “status updates” via FB bij te houden immers in 1999 boeide het toch niemand dat mijn profieleringswebsite vernieuwd is? enz.) Per week blader ik een halfuur-45 min maximaal met egg.timer of promodeo door de feeds. Feeds die ik niet lees of nog nooit iets uit deze feeds gestard heb, die verwijder ik. Als ik e.a. star krijgt de gestarde feed een code bijvoorbeeld; 01_koken, 02_fotografie om zoektijd te besparen als ik deze tips nodig heb.

    Welk systeem gebruiken andere lifehackers om feeds te catogoriseren binnen rss reader?

Comments are closed.