Hoe extra prikkels je kunnen helpen om geconcentreerd te blijven

Heb je wel eens van die momenten dat je je verveelt terwijl je toch genoeg te doen hebt? Je weet dat er van alles moet gebeuren, maar toch hang je in je stoel te niksen. Of je hebt alles uit de kast getrokken om jezelf aan het werk te krijgen, maar, pling, één e-mail pop-up en daar gaat je concentratie. Heb je nou zo weinig zelfdiscipline?

Flow

Als je eenmaal in flow zit, hoef je niet meer zoveel moeite te doen om jezelf aan het werk te houden. Je kent dat vast wel. Dat je zo lekker aan het werk bent dat je de tijd vergeet en helemaal opgaat in wat je aan het doen bent. Stel nou dat je jezelf in flow kunt brengen, los van hoe leuk de taak is? Dan voelt het niet meer als werk.

Als je te weinig prikkels krijgt

‘Verveling’ kan een teken zijn van dat je ‘onderprikkeld’ bent. De meeste time-management methodes helpen je om te gaan met information overload. Ze leren je hoe je ervoor kunt zorgen dat je niet overspoeld raakt door alles wat er op je af komt.

Maar wat ze je niet leren is dat het tegenovergestelde ook een probleem kan zijn. Je kunt ook wel eens te wéinig prikkels krijgen. En als dat aan de hand is, is het moeilijk jezelf aan het werk te houden. Vergelijk het met auto rijden. Als je het gaspedaal niet hard genoeg intrapt, slaat ‘ie af. Als er niet genoeg actie is om jezelf in beweging te houden, sta je stil.

Als je extravert bent, is de kans een stuk groter dat je snel verveeld raakt. Bij extraverte mensen legt de informatie die ze opnemen een kortere weg af in hun hersenen dan bij introverte mensen. Extraverte mensen hebben dus minder tijd nodig om informatie te verwerken. Maar daardoor hebben ze ook sneller nieuwe informatie of ‘prikkels’ nodig om geïnteresseerd te blijven. Ik ben zelf introvert en kan me vaak verbazen over hoe dat werkt. Na een drukke dag heb ik een paar uur nodig om alles te herkauwen en verwerken, terwijl mijn extraverte collega’s alweer bezig zijn met het volgende op het programma. Als extraverte mensen te weinig te doen hebben, worden ze vaak lamlendig en haken ze af.

Voeg wat prikkels toe

Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op je concentratie. Als je je verveelt, let er dan eens op of je prikkels toe kunt voegen:

Zet een videoclip aan onderin je beeldscherm. Of zet muziek op. Dat werkt goed als je geestdodend werk moet doen. Je hersenen zijn dan in ieder geval met twee dingen bezig in plaats van met één. Dat kan al genoeg uitdagend zijn om met die taak bezig te blijven.

Beweeg. Beweging helpt om actief te blijven denken. Tik met je voeten op de vloer of loop een rondje.

Eet of drink wat om jezelf op te peppen. Af en toe je glas pakken om een slok te nemen kan al genoeg zijn om weer door te kunnen werken. Of knabbel op wortels of wat noten.

Maak aantekeningen of doodle wat als je lang moet luisteren. Luisteren kan saai zijn. Vooral als het onderwerp voor de hand ligt en je niet meteen enorm inspireert. Maak dan, net als vroeger op school, tekeningetjes op een vel papier. Dan lukt het vast beter om jezelf bij de les te houden.

Zet vandaag eens een paar keer een kookwekker. Als de wekker af gaat, vraag je dan af of je misschien onderprikkeld bent. Als je je verveelt, voeg dan prikkels toe.

Maar lezen? Check dan dit artikel: ‘Let op je focus zone‘.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • Rachel
  Posted 06/10/2016 4:09 pm 0Likes

  hoii ik ben een meisje van 14 jaar (net)
  ik vind het moeilijk of goed huiswerk te doen dus heb er last van om goede cijfers te halen
  ik kan niet lang stilzitten en huiswerk doen ook al moet dat wel voor school anders haal ik onvoldoendes kun jij mij helpen?

  groetjes Rachel

  • Isabeau Engelaar
   Posted 06/10/2016 4:50 pm 0Likes

   Hallo Rachel,

   Wat leuk dat je reageert. Huiswerk doen blijft natuurlijk lastig en dat kan voor wat concentratieproblemen zorgen. Plan iedere dag een momentje in om aan je huiswerk te werken.

   Je zegt dat je niet lang kan stil zitten, het is goed dat je bewust bent van je zwakheden. Ga dit dat vooral niet tegen. Werk in korte periodes, ga bijvoorbeeld een half uurtje met je huiswerk bezig en neem dan een pauze van max. 10 minuten.

   Time anders een keer hoe lang je geconcentreerd bezig kan zijn en wissel deze periodes af met mini-breaks. Je kunt zo ook langzaam werken aan wat langere werk periodes. Stap voor stap! Hoop dat je hier iets aan hebt en succes!

   • Rachel
    Posted 06/10/2016 5:41 pm 0Likes

    Super bedankt voor je antwoord!
    Ik ga het zeker uitproberen!

    Groetjes Rachel

 • Suus
  Posted 04/01/2014 6:02 pm 0Likes

  Dat boek móet ik hebben! Thnx!

  • Marleen Kruyswijk
   Posted 06/01/2014 1:39 pm 0Likes

   Leuk!:-) Heel veel plezier ermee!
   Groetjes,
   Marleen

 • Arjan
  Posted 26/03/2012 7:11 pm 0Likes

  Voor mij is beweging essentieel om in de flow te blijven. Wat mij altijd goed helpt is af en toe rondlopen en ondertussen te jojo’en. Hoeft niet langer dan een paar minuten te duren, maar voor mij werkt het perfect! Bovendien kun je met een jojo ook leuke trucjes doen.

  • Marleen Kruyswijk
   Posted 29/03/2012 8:40 am 0Likes

   Grappig!! Goed idee zeg. Dank je wel.

   Groetjes,
   Marleen

 • Marleen Kruyswijk
  Posted 22/03/2012 2:07 pm 0Likes

  Hoi Arjan,

  Ik herken het helemaal ja. Vooral bij werk waar je niet heel hard over na hoeft te denken kun je snel afgeleid zijn. Ik zet dan inderdaad ook muziek op.

  Bedankt voor de tip!

  Groetjes,
  Marleen

 • Arjan Broere
  Posted 22/03/2012 10:37 am 0Likes

  In flow is idd weinig extra nodig en stoort de omgeving niet. Ik merk met name bij het rechtzetten van een presentatie en aanpassen van de layout of een ander praktisch klusje zoals data voor opties doorgeven dat ik snel afgeleid ben. Persoonlijk vind ik dan muziek een mooie ‘volmaker’ van de aandacht die anders dwaalt. Studio Brussel is dan radio die niet teveel geoudehoer (Vlaams kan ik sowieso beter hebben) heeft en een verrassende muziekkeuze.

 • Ellen de Lange-Ros
  Posted 21/03/2012 2:59 pm 0Likes

  Wat een leuk artikel. Dit is precies waar ik altijd ‘last’ van heb, zonder dat ik het wist. Ik kan zelf depressief worden als ik te weinig uitdaging en prikkels heb. Voor mij dus nooit een luie vakantie zonder een stapel uitdagende boeken en m’n hardloopschoenen 🙂

  Ik herken veel in je artikel. Ik maak inderdaad altijd aantekeningen en snelle schetsen tijdens presentaties. Het helpt me om alert te blijven anders dwaal ik vreselijk af.

  En terwijl ik dit schrijf, tik ik met m’n voeten op de vloer en luister ik radio 🙂 Continu eten is trouwens niet wat ik mensen zou aanraden. Daardoor krijg je steeds pieken en dalen in je suikerspiegel en wordt je nog meer hyper/depri. Een glas water/groene thee is wel OK.

  Wat bij mij ook enorm helpt, is om te werken in relatief korte sprints. Een korte tijd met jezelf afspreken en dan heel veel werk verzetten. Dan even pauze en in die pauze iets heel anders actiefs doen (buiten wandelen, rondje hardlopen, een wasje draaien tijdens thuiswerken, voetballen met de kinderen, etc). Zo voorkom ik dat ik wegzak in een lange saaie dag, maar ben ik de hele dag alert, snel en actief. En verzet ik bergen werk, terwijl ik tussen het werk door enorm veel tijd heb voor andere leuke dingen. Zoals sporten of inspirerende boeken lezen.

  Ben heel benieuwd naar de ervaringen van anderen. En heb je eventueel literatuurtips om hier meer over te lezen?

  • Marleen Kruyswijk
   Posted 21/03/2012 5:06 pm 0Likes

   Dag Ellen,

   Dank je wel voor je reactie. Erg leuk om te lezen waar je dit allemaal in herkent bij jezelf!

   Goed punt wat betreft eten tussendoor. Je wilt inderdaad geen suikerspiegelwisselingen. Ik kan me voorstellen dat suikervrije snacks dan nog wel een optie zijn.

   Superidee van die ‘werksprints’! Ik kan me voorstellen dat je jezelf daarmee lekker alert houdt ja.

   Wat betreft leestips: dit artikel is gebaseerd op het boek ‘De Focus-Zone’ van Lucy Palladino: http://tinyurl.com/7wmlv5k. Een aanrader vind ik!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]