Hoe ga je op vakantie als een minimalist #hacktheholiday

We zitten middenin het vakantieseizoen. Misschien ben je al geweest, misschien ga je nog. Of misschien ga je later in het jaar. Wat als je heel relaxt op vakantie zou kunnen? Waarbij je echt geniet van de voorpret en alles wat je tegenkomt? Daarom een paar tips op een rijtje: hoe ga je op vakantie als een minimalist?

Tijdens de voorbereiding van je vakantie

Kies een kleinere koffer
Hoeveel sleep je normaal gezien mee? Daag jezelf eens uit: kies een kleinere koffer (als je die niet hebt, leen van iemand anders). Heb je echt 3 paar schoenen nodig of kan het ook met alleen de schoenen die je aanhebt en een paar slippers? Moet je echt elke 2 dagen een schone, frisse broek aan of kun je ook veel langer ermee doen? Heb je een hele beautycase nodig of zijn een paar items voldoende?

Neem alleen dingen mee die het rechtvaardigen om mee te slepen
Bedenk bij het inpakken van je koffer of tas niet alleen: “Heb ik dit nodig?” Veel dingen zullen namelijk best van pas kúnnen komen (“Dit neem ik mee voor het geval dat…”). Een betere vraag is: “Hoe vaak ga ik dit (misschien) nodig hebben en rechtvaardigt dat het meenemen?” Heb je bijvoorbeeld duikspullen en verwacht je 1 of 2 keer te gaan duiken? Is het het waard om al die spullen mee te slepen, of kun je beter duikspullen ter plekke huren?

Naar een stad? Doe je was in een laundromat
Toen ik vorig jaar 2,5 maand in New York zat was ik verrast hoeveel mensen gebruik maakten van een laundromat (of wasserette, maar laundromat klinkt zoveel beter). Op elke hoek van de straat zit er een en ze hebben – voor wie wil – volledige services: ze komen je was ophalen, ze wassen, strijken en vouwen en brengen het braaf weer terug. Zit je in een AirBnB (zoals ik graag doe) zonder wasmachine? Dan kun je dus prima met heel weinig kleding reizen. Klinkt het te idioot in je oren om dit soort karweitjes te doen terwijl je op vakantie bent? Bedenk hoe heerlijk het kan zijn om twee uur even niks te hoeven. Even te hangen (met koffie erbij) en alles te laten bezinken.

Maak geen planning
Ik bedenk zelden van tevoren wat ik ga doen op vakantie. Hoogstens vraag ik om wat tips, maar die check ik alleen als het me uitkomt. Laat staan een volledige planning van de vroege ochtend tot de late avond. Waarom zou ik? Het kost veel tijd en heel veel energie. En het is een stuk moeilijker om open te staan voor wat er ter plekke gebeurt. Hoe zou het zijn als je helemaal niets zou plannen? Hoe spannender is dan de voorpret?

Geef jezelf helemaal vrij op dag van vertrekken en dag ervoor
Of je nou een baan hebt of voor jezelf werkt: block je agenda volledig op de dag van vertrek en de dag daarvoor. Geef jezelf de ruimte om te pakken, om alvast in de vakantiestemming te komen. Lekker niet meer met werk bezig zijn. Als je een out-of-office-reply instelt, doe dat dan al ruim tevoren, niet pas op de laatste dag. En stuur de mensen waar je het meeste mee werkt nog veel eerder een bericht dat je een tijdje niet bereikbaar bent (en geef als einddatum drie dagen na je vakantie voor extra space). Gun het jezelf.

Tijdens je vakantie

Geef jezelf helemaal vrij op dag van aankomst en dag van vertrek
Als je helemaal geen planning hebt gemaakt, dan hoef ik hier niet zoveel over te zeggen. Maar het gaat ook om het gevoel dat je niks hóeft te doen op de dag dat je aankomt en op de dag van vertrek. Je hoeft niet ALLES eruit te halen alleen omdat je op vakantie bent. Dat kost onwijs veel energie. Bespaar je energie om te kunnen genieten van wat je allemaal tegenkomt.

Check elke ochtend bij jezelf: waar heb ik vandaag zin in?
Ik vind het heerlijk om ‘s ochtends op te staan (zonder wekker) en te bedenken: waar heb ik vandaag zin in? Ik hou van serendipity op vakantie: ik laat me verrassen door wat ik per ongeluk tegenkom. Of ik maak ik ter plekke gebruik van Foursquare als ik honger heb of zin heb in een fijn koffietentje.

Vraag aan locals wat de moeite waard is
De toeristenpleisters vind je wel in elk boekje en op internet. Maar voor bijzondere plekken die niet staan vermeld in de Lonely Planet moet je bij de locals zijn. Wat vinden zij bijzonder? Zo woon ikzelf in Westerpark in Amsterdam. Dat gedeelte raad ik mensen uit het buitenland vaak aan. Naast de Jordaan met alleen een enkele verdwaalde toerist. Terwijl het een heerlijk rustige en fijne plek is om te verblijven met AirBnB. Maar ook om te chillen in Westerpark, op het Westergasterras of op een bankje aan het water. Wat vind jij bijzondere plekken in je eigen stad waar je zelden toeristen ziet? Zo zullen er ook mensen zijn op jouw vakantiespot met originele tips.

Travel slow
Neem niet de snelle route, maar zorg expres voor een langzamer vervoersmiddel. Zo reisde ik deze zomer van San Francisco naar Portland. Met het vliegtuig is dat een kleine twee uur. Met de Amtrak train is het 17 uur (plus een ‘kleine’ vertraging van vier uur wat betekende dat wij dingen zagen die normaal niet zichtbaar zijn omdat het nog donker is). Ik nam de Amtrak door alle kleine afgelegen dorpjes en landschappen heen. Wat een ongelofelijk mooie reis was dat. Ik nam o.a. de foto hieronder vanuit de trein. Blij dat ik niet het vliegtuig heb genomen.

2013-07-03 09.47.44 copy

Je hoeft niet alles te zien
Nogmaals: je hoeft niet ALLES eruit te halen. Hoe kun je nog genieten met zoveel druk? Hoeveel energie blijft er dan over om alles echt mee te maken? En je kan dan alvast een nieuwe vakantie inplannen om bij te komen van deze. Je mist altijd meer dan je meemaakt, so let it go.

Na je vakantie

Geef jezelf helemaal vrij op dag van aankomst en dag erna
Ook hier: gun jezelf de ruimte om bij te komen, om niets te hoeven en niets te moeten. Ga chillen, ga lekker hangen, ga lekker niksen. Staar uit het raam, ga lummelen. Laat alles wat je hebt meegemaakt bezinken.

Check je e-mail en social media pas 2 dagen na terugkomst
Ik weet het, zo moeilijk, maar probeer die verleiding te weerstaan. Laat je mailbox en social media nog even voor wat ze zijn. Wil je echt lezen over onzinnige problemen die mensen zelf wel op kunnen lossen? Wil je je echt mengen in een online discussie als je nog niet volledig ‘geland’ bent? Bewaar die energie voor later. Ik nam een weekend vrij en had daarna ook echt weer veel zin om aan de slag te gaan.

Hoe ga jij op vakantie?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • W. Djinn
    Posted 15/08/2013 10:45 pm 0Likes

    Ik ben met de veronderstelling om 3 dagen te gaan fietsen en te overnachten op een paalkampeerplaats van StaatsBosBeheer vertrokken. Het werden 13 dagen en een rit van bijna 400 kilometer. Veel plezier, vreselijk veel nieuwe dingen gezien op langs wegen waar ik eerder was geweest en een heerlijk voldaan gevoel over mijzelf en partner maar vooral over mijn kinderen. 40 kilo achter de fiets en niet eens nadenken over de rit waar naar toe maar rond kijken om wat is en verbaasd zijn hoe snel de weg is afgelegd als je niet vooruit kijkt maar leeft in het moment en bewust om je heen kijkt waar je bent op dat moment. Ga je nadenken over je “vracht” en “tegenwind” dan wordt alles zwaar. Dat is de les die ik mee neem naar het werkveld.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]