Hoe gebruik je het woord ‘maar’ constructief?

Lifehacking_maarHet woord ‘maar’ roept veelal negatieve reacties op: het ontkracht alles wat ervóór wordt gezegd. En het wordt veel gebruikt. Let maar eens op: hoe vaak hoe je ‘ja, maar..’ op een dag? Bij de methode NLP is het woord ‘maar’ eerder volledig in de ban gedaan, maar (!) dat is niet nodig, als je het maar functioneel gebruikt. Bewustzijn van de effecten van het woord ‘maar’ is hierbij onmisbaar, en UCLA Film School professor Howard Suber moedigt het gebruik juist aan wanneer je een verhaal wilt vertellen. Hoe het woord ‘maar’ je kan helpen om met je zin het doel te bereiken wat je ermee voor ogen had.

De negatieve lading van ‘maar’ omzetten in een positieve lading

Het woord ‘maar’ ontkracht alles wat ervoor wordt gezegd. Dit is een belangrijk gegeven om te weten wanneer je het woord gebruikt. De NLP-kindercoach Gerda Brussé legt op haar website simpel en duidelijk uit hoe het deze ontkrachting werkt en hoe je de ontkrachting om kunt zetten in iets positiefs: Een compliment over goede rapportcijfers gevolgd door “maar jammer van die onvoldoende”, legt de focus op de onvoldoende. Wordt de zin omgedraaid, dan krijg je: “Jammer van die onvoldoende, maar geweldig ,wat een mooie cijfers!” Op deze manier leg je met ‘maar’ de focus op het positieve bericht. En dát is het bericht dat je over wilt brengen. Dit is een eenvoudig voorbeeld, maar je komt ongetwijfeld zelf vergelijkbare voorbeelden tegen op andere niveau’s, zoals tijdens zakelijke besprekingen of meningsverschillen met een geliefde. Het is menselijk om te beginnen met het positieve bericht, omdat je een goede indruk wilt maken. Je bereikt er in dit geval echter het tegenovergestelde mee.

‘Maar’ gebruiken om een boeiend verhaal te vertellen

Iedereen moet wel eens een presentatie houden of een besluit onderbouwen. Op welk niveau dan ook. Dan draait het niet alleen om feitenkennis, maar ook om de manier waarop je het brengt. En wie kan er betere tips hebben over het vertellen van verhalen dan een professor die al veertig jaar in het vak zit en consultant is geweest voor grote filmstudio’s?

UCLA Film School professor Howard Suber zegt dat ‘maar’ onmisbaar is bij het vertellen van een verhaal. In een interview met een van zijn voormalige studenten vertelt Howard: “onervaren en slechte vertellers structureren hun verhalen met de woorden ‘en’ en ’toen’. Het resultaat: “Ze deden dit, daarna deden ze dat, toen deden ze dit en daarna dat”. Hiermee produceer je een episodische structuur” (een narratieve structuur die als het ware werkt met strofen en een terugkerend refrein, aldus Patrick Cattrysse in Handboek Scenario Schrijven). “Deze structuur gaat nergens naartoe en er is geen relatie tussen wat er vóór een gebeurtenis kwam en wat er na komt”.

Een tip van Howard is om bij het vertellen van een verhaal in het achterhoofd te houden dat ‘dingen niet zijn wat ze lijken’. “Dat is wat je nodig hebt om de mensen in spanning te houden, om ze te betrekken bij je verhaal. Je publiek moet steeds iets nieuws te ontdekken hebben. Waarom zouden ze anders naar een verhaal lezen, kijken of luisteren? In iedere grote Hollywood-film, zoals The Godfather en Casablanca, wordt elk statement over de hoofdpersoon gevolgd door ‘maar’. Zoals: ‘Michael Corleone is een koelbloedige moordenaar, maar hij doet het voor zijn familie’ en ‘Rick Blaine steekt zijn nek voor niemand uit, zo vertelt hij drie keer, maar dan doet hij het toch’. Zonder de twist wordt het verhaal waarschijnlijk niet onthouden. Het feit dat dingen niet lijken wat ze zijn, maakt een verhaal interessant”.

Herken het maar-gebruik bij een ander

Als je je bewust bent van het woord maar, hoor je het ongetwijfeld ook bij anderen. Zegt iemand iets tegen je wat lijkt op: “mooie cijfers, maar jammer van die onvoldoende”, herken dan bij jezelf welk effect dit heeft en realiseer je dat de ander een compliment bedoelt te geven. Mocht iemand echt de nadruk willen leggen op je onvoldoende, dan is het óf een coach óf iemand met slechte bedoelingen. En van die laatste categorie moet je je natuurlijk niets aantrekken.

Kortom

Kortom, het woord ‘maar’ is multifunctioneel: het kan je helpen om je statement duidelijk te maken, een verhaal te vertellen én de verkeerd verpakte goede bedoelingen van een ander blootleggen. Let maar eens op: hoe vaak per dag hoor jij het woord ‘maar’ en in welke context?

(Beeld: Shutterstock)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

  • Steef
    Posted 04/04/2013 11:28 pm 0Likes

    In de meeste gevallen kan ‘maar’ vervangen worden voor ‘echter’.
    Dat klinkt een stuk positiever.

    • Yda
      Posted 07/04/2013 11:31 am 0Likes

      Dat het gebruik van één simpel woordje zoveel verschil kan maken. Heel leuk om te lezen.

  • www.lijstjes.info
    Posted 04/04/2013 7:48 pm 0Likes

    NLP is zo enorm interessant, dankje voor dit artikel Janine!

Comments are closed.