Hoe het leven één grote vakantie wordt

Herinner je je dat vakantiegevoel? Genieten met je vrienden, lekker eten, helemaal niets moeten doen, de gloed van de zon op je huid, palmbomen, bij ondergaande zon langs het strand lopen, gelukzaligheid in elke vezel van je lichaam…

Wat een schril contrast met werken, niet?

Wel, volgens mij is het perfect mogelijk om elke dag van het jaar zo’n gelukzalig gevoel te beleven. We hebben een paar tips op een rij gezet

1 ) Passie, passie, passie

Als je je werk graag doet: proficiat! Je behoort tot een kleine minderheid.

Je stopt ongeveer 1/3 van de hele dag in je werk. Je kan er dus maar beter voor zorgen dat je leuk vindt wat je doet. Neem ontslag als het nodig is. En voor je zegt dat dat allemaal niet zo simpel is: jawel. Het is wél zo simpel.

Jobzekerheid is overigens een illusie. Voor een baas werken is niet veiliger dan voor jezelf werken. Je héle inkomen hangt af van één enkele persoon. Zou je dan niet beter zorgen dat JIJ die persoon bent?

Als je je werk graag doet en je vind het niet erg dat je nooit een flexibel inkomen zal hebben (dat bijvoorbeeld héél snel kan groeien), doe dan in elk geval verder zoals je bezig bent. Passioneel je hobbies beoefenen kan ook leuk zijn. Moest je echter ontevreden zijn over je job op dit moment, hangen er toch al ontslagen in de lucht en durf je verder kijken dan je neus lang is, durf dan gewoon ontslag te nemen en achtervolg je passies alsof je leven er van afhangt 🙂

2 ) Werken versus ontspannen

Ik heb zelf lang met dit probleem geworsteld: tijdens mijn werk denken aan alle leuke momenten die ik beleefd heb of nog moet beleven en tijdens mijn vrije tijd denken aan alles wat ik nog moet verwezenlijken op het werk.

Niet moeilijk dat ik last had (en heb) van stress. Hoe kan je je nu ooit ontspannen als je aan je werk denkt? Hoe kan je nu ooit iets bereiken als je constant afgeleid bent?

Een heel simpele oplossing: hou de twee resoluut gescheiden. Dit in praktijk brengen kan je levenskwaliteit drastisch verbeteren. Om te weten hoe je dit doet: lees verder.

3 ) To do

Van een To Do lijst heeft iedereen die deze website leest al wel gehoord. Maar een To Do lijst kan je helpen op manieren die je nooit voor mogelijk hield.

Maak voor elke dag de avond ervoor een To Do lijst. Zet op deze lijst ook “maak een To Do lijst voor de volgende dag”. Dit is elke dag je laatste opdracht. Nadat de lijst voor de volgende dag gemaakt is mag je doen wat je wil. Je kan je volledig ontspannen nu, omdat je weet dat je absoluut alles gedaan hebt wat je die dag moest doen.

Op deze manier focus je je op resultaten, en niet op aantal werkuren. Dit betekent: meer tijd voor pure ontspanning, zonder je zorgen te maken.

Als je dit effectief toepast zal je zien dat je in een kortere tijd meer bereikt en dat je zelfs werk van hogere kwaliteit zal leveren.

Het is precies om deze reden dat ik gruw van 9 to 5 jobs, waar 90% van de werknemers hun tijd verdoet met patiencen omdat ze “toch per uur betaald worden”.

Bah.

4 ) Ban negativiteit

Wees niet bang om negatieve mensen uit je leven te snijden. Denk eraan: het is jouw leven, dus jij doet ermee wat je wil.

Negativiteit brengt echt niks goeds, en je gaat je er allesbehalve “op vakantie” door voelen.

Wees positief. Lach. Help mensen. Wees blij om de kleine dingen 🙂

5 ) Avondklok

Een andere methode om werk van vrije tijd te scheiden. Zeg dat je vanaf een bepaald uur niets meer doet van werk. Gewoon ontspannen. Zo leer je een heel slechte gewoonte af, namelijk je schuldig voelen van zodra je even niets doet. Herinner je je nog dat je als kind in alle vrijheid kon spelen en je amuseren, zonder ook maar ooit stil te staan bij werk? (OK, toegegeven, als kind moest je ook niet werken, maar toch).

Bij de meesten nestelt deze gewoonte zich in onze hersenen vanaf de hogeschool of universiteit, of vanaf dat we een “belangrijke” job krijgen.

“Niets doen is slecht! Niets doen is slecht!”

Dood dat stemmetje in je hoofd en wees vrij 😉

6 ) Meer vakantie

Een erg simpele manier van vakantiegevoel creëren: ga gewoon MEER op vakantie!

De maatschappij vertelt ons dat het not done is om op vakantie te gaan tijdens het jaar. Dat vakantie enkel gereserveerd is voor de vakantiemaanden, en dan liefst 1 heel dure vakantie per jaar.

Bullshit.

Neem eens een paar dagen vrij en ga genieten van een welverdiende vakantie. Met een beetje travel hacking kom je voor zeer goedkope prijzen op zéér mooie plaatsen!

7 ) Zie geld als een middel

En niet als het einddoel. Het einddoel is geluk, peace of mind, vrijheid en een gevoel van purpose in je leven. Eén van de benodigdheden om dit te bereiken is geld. Daarom is het niet slecht om veel geld te willen hebben. Het is alleen heel erg slecht om dit als een doel op zich te beschouwen. Want wat gebeurt er dan wanneer je effectief geld hebt? Depressie.

8 ) Waarde

Geld verdienen doe je door waarde te creëren voor andere mensen. In een bedrijf gebeurt dit in essentie doordat je je skills uitleent aan je baas, en daarvoor een beetje geld in de plaats krijgt. Dikwijls bestaat er echter een effectievere manier om je vaardigheden te benutten. Je vaardigheden rechtstreeks (zonder tussenpersonen) naar het publiek dat er baat bij zou kunnen hebben brengen is een goede eerste stap.

Train je vaardigheden (volgens Malcolm Gladwell heb je ongeveer 10000 uur nodig om een echte pro te worden in een bepaald vakgebied; zo’n 3 uur, elke dag, 10 jaar lang) en zoek het juiste publiek. Zoek wel een vakgebied waar je echt om geeft. Plaats en tijd (geluk) spelen ook een belangrijke rol. Aangeboren talent is volgens Gladwell veel minder belangrijk.

9 ) De juiste vrienden

Je met de juiste mensen omringen is één van de beste manieren om succesvol te worden en om plezier te beleven in je leven.

Uiteraard kan je bij voorkeur grappige, positief ingestelde levensgenieters kiezen die toch een duidelijk doel voor ogen hebben. Liefst zijn ze nog geïnteresseerd in persoonlijke groei ook 😉

De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat je je vrienden niet zelf kan kiezen. Dit is uiteraard onzin. Jij bent toch de schepper van je eigen leven?

De volgende sleutelelementen kunnen je alvast helpen:

 • Moed, om de negatieve mensen uit je leven te bannen
 • Internet, bars, vliegtuigen, … om like-minded people te ontdekken
 • Zelf interessant/sociaal zijn, om deze mensen in je leven te houden 😉

10 ) Nieuwe omgeving

Als je nog geen zware verplichtingen hebt in je leven (bv. als je nog student bent), kan je altijd overwegen om eens een jaartje naar het buitenland te trekken. Niets beter om je grenzen te verleggen, om een vernieuwd wereldperspectief te verkrijgen!

Het is een fantastische manier om van je leven één grote vakantie te maken. Tijdens je jaartje abroad, maar ook daarna, wanneer je terug thuis bent, want je zal op een heel nieuwe manier tegen het leven aankijken. Alles zal meer relaxed zijn, dat kan ik je alvast beloven 🙂

11 ) Comfort zone

Stap niet uit je comfort zone. Alles zal zo eng lijken dat je er onmiddelijk terug inkruipt. Nee, wat je moet doen is je comfort zone vergroten.

Angst overwinnen. Tegen vreemden durven babbelen. Vrouwen durven uitvragen. Presentaties geven. Je niet voortdurend zorgen hoeven maken om de kleinste details. Vrij zijn. Begin met kleine stappen. Net zoals bij gewichtheffen.

12 ) Droomwereld

Een andere manier om je angst te overwinnen is denken dat we in een droomwereld leven. Dat alles één is. Dat iedereen jou is en dat jij iedereen bent. Zo is iedereen je allerbeste vriend en is iemand anders pijn doen hetzelfde als jezelf pijn doen.

Dit is de levenswijze van Buddha. Het is ongelooflijk moeilijk om dit effectief in de praktijk om te zetten, maar het is zeker de moeite waard om te proberen of om tenminste eens over na te denken. Ik heb zelf meer over dit onderwerp geschreven in een artikel getiteld “Over vrouwen versieren, presentaties geven en spontaan interessante mensen leren kennen“.

Steve Pavlina heeft hier overigens een fantastische podcast over, getiteld “Overcoming Fear“.

13 ) Geen TV

TV is pure tijdsverspilling. Afzetten die handel. Ik zeg niet dat af en toe eens een avondje gezellig naar een DVD kijken niet leuk kan zijn, maar die gewoonte om je na je werk onmiddellijk voor de volgende 3 uur in de zetel voor de TV te nestelen is ronduit zielig. Zeker nu er de laatste tijd MEER reclame wordt uitgezonden dan programma’s (precies de reden waarom reclame maken via TV grote geldverspilling is. De toekomst voor reclame ligt in de social media en in viral marketing, maar da’s een heel ander verhaal).

14 ) Het zit vanbinnen

Hoeveel leuke dingen je ook doet, uiteindelijk hangt je gemoedsgesteldheid volledig van jezelf af. Externe factoren hebben tot een zeker niveau belang, maar echte depressies of zware downperiodes kunnen zelfs met de meest fantastische citytrip niet opgelost geraken.

Denk na over je leven en over het doel van jou op aarde. Denk eens na over persoonlijke ontwikkeling. Soms is er wat introspectie en heel wat nadenkwerk nodig om je terug op het juiste (positieve) pad te brengen.

15 ) GTD is een middel

Al die kleine tweaks aan je leven, allemaal goed en wel, maar besef dat dit slechts een middel is om meer te bereiken. Het mag niet het doel zelf worden. Sommige mensen lezen enorm veel over dit onderwerp, maar brengen er niets van in de praktijk. Anderen brengen dan weer kleine aanpassingen aan waarmee ze misschien 5 minuten tijd per dag winnen, terwijl ze eigenlijk beter eerst de grote problemen in hun leven zouden aanpakken. Gelukkig zijn, doen wat je graag doet en vrij zijn lijkt me prioritair. Geraak eerst je shitty job/negative friends/abusive spouse kwijt, werk daarna aan GTD.

16 ) Doe eens gek

Mensen zijn gewoontebeestjes. Vastgeroest in hun alledaagse patroontjes. Waarom niet eens anders doen? Zo maar eens out of the blue beslissen dat je zin hebt om te gaan windsurfen, bijvoorbeeld. Zo’n dingen maken het leven fantastisch.

Zorg ervoor dat je leven één grote midlife crisis wordt.

Gaan zweefvliegen? Waarom niet? Een blog beginnen? Sure!

Er zijn zoveel fantastische dingen mogelijk. Een aantal:

Een snowboardheld worden. Beginnen skateboarden. Eens gaan parachutespringen. Een wereldreis maken. Een gigantische barbecue organiseren voor al je vrienden. Een moto kopen. Een kindje maken. 2 maanden vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika. Je aansluiten bij Toastmasters. Gewoon eens naar de luchthaven gaan en kijken welke last minutes er nog zijn. Terug beginnen studeren. Nog eens een nachtje doordoen. Een hele dag lang je vrouw/vriendin/man/vriend verwennen. Graffiti spuiten. Beginnen drummen…

17 ) Organiseer

Initiatief nemen is een geweldige manier om jezelfs als “leider” te bestempelen. Organiseer eens een etentje of nodig eens een paar mensen uit voor een babbel. Blijf dit doen en je zal zien hoe snel mensen jou als contactpersoon beginnen zien voor heel hun sociaal leven.

18 ) Liefde is alles

Alles draait om liefde. Heb lief en wees gelukkig. Geven is belangrijker dan nemen. Als je geeft, krijg je automatisch terug. Dikwijls vele malen méér dan dat je ooit hebt gegeven.

Het vakantiegevoel zou ik omschrijven als een gevoel van liefde voor alles wat bestaat, liefde voor de wereld. Als je dat gevoel op sommige momenten kan bereiken, ben je al heel goed bezig. Wees blij, wees vrij 🙂

Thomas Boogaerts blogt over persoonlijke groei, succes hebben in het leven, geld verdienen, populair worden, gelukkig zijn, gezondheid, social media, de wereld veranderen/verbeteren en meer.

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

35 Comments

 • janine
  Posted 05/04/2018 5:04 pm 0Likes

  eh,.. ik mis denk ik wat. Wat is GDT?

 • Ron Dekker
  Posted 22/12/2009 11:11 pm 0Likes

  Thomas,

  Ik vind het een fantastisch artikel, waar ik veel nuttige dingen uit kan halen voor mijn dagelijks leven.
  Bedankt!

  Groeten,
  Ron

  PS: ik heb een tip voor je, verstuur wekelijks of maandelijk één nieuwbrief met daarin je beste blog onderwerpen.

  • Frans de Beek
   Posted 30/08/2017 2:40 pm 0Likes

   Voor mijn werk als zzp’er, het vertalen van teksten haal ik voortdurend veel vreugde. Dat is echt mijn manier. Erg leuk om te lezen hoe het op andere manieren ook kan. Kan hier zelf zeker van leren!

 • Mark
  Posted 08/12/2009 11:36 am 0Likes

  12) ‘Doe eens gek’ – mijn favoriet

 • Bert Meert
  Posted 02/11/2009 10:03 pm 0Likes

  Schitterend artikel, Thomas! Keep up the good work! 🙂

  Volgens mij blijft de cruciale vraag: verdien je geld met hetgeen je het liefst van al doet? als het antwoord “nee” is dan heb je de keuze: je doet er iets aan en bouwt stelselmatig je passie uit, zodat je er op termijn geld mee kan verdienen of je blijft bij de pakken zitten en accepteert dat het leven nu eenmaal zo is en dat je gedoemd bent om slaafs te blijven werken in een job (en voor iemand anders) waar je niet 100% achter staat. Hoe dan ook, je hebt de keuze, dus wat doe je ermee?

  @patrick, ik begrijp je standpunt, maar een dergelijke overstap gebeurt niet van de ene dag op de andere. het vraagt een onbepaalde tijdsduur, een visie en discipline, maar dat is geen issue indien je uiteindelijk in een leven terecht kan komen dat perfect in lijn ligt met je diepste verlangens. Niets of niemand houdt je tegen om te bouwen aan een ander leven.

  Dat op zich, de keuze maken om te veranderen en stappen zetten om iets nieuw te beginnen, positioneert je in een betere situatie dan niets te doen en te aanvaarden dat je de rest van je leven moet slijten op een plek waar je je misschien miserabel voelt, veel te weinig verdient naar je eigen normen of niet kan groeien als mens zoals jij dat wil.

  Ik begrijp dat het moeilijk is om het pad te zien naar een ander leven, maar als je het echt wil, dan zal je ooit die eerste stap zetten in die andere richting, zelfs al heb je geen flauw idee waar het exact naartoe zal leiden of hoelang het ook zal duren. Als je het echt wil, dan zal je het doen, ongeacht je huidige situatie.

  Er is altijd tijd genoeg waarin je kan veranderen. Spendeer 2 uren minder aan nutteloze TV programma’s en lees tijdens die uren elke avond een boek of leer een andere skill. Doe dat vastberaden voor een jaar en je bent niet langer dezelfde mens. Je hebt dan iets wat anderen niet hebben en vanuit die ervaring kan je waarde scheppen voor anderen.

  Je maakt altijd zelf de keuze om bewuster te worden en te werken aan jezelf of je blijft gewoon zitten waar je zit (inclusief de bijhorende klaagzangen) omwille van 1 simpele reden: je bent bang voor het onbekende.

 • Patrick
  Posted 02/11/2009 2:30 pm 0Likes

  Toch vreemd dat iemand die nog studeert (niets verkeerds aan overigens, heb ik ook gedaan) het heeft over werken. En dan ook concludeert dat je inkomen afhangt van één persoon. Alsof dat altijd zo is…

  Ik ben semi-ambtenaar, kan dus niet zomaar ontslagen worden (alhoewel ze altijd wel een manier kunnen vinden als ze willen). Ik werk om mijn gezin te kunnen onderhouden. Niet iedereen kan zomaar stoppen met werken en voor zichzelf beginnen.

  Om voor jezelf te beginnen moet je allereerst iets kunnen bieden waar anderen je voor willen betalen. Dan heb je nog mensen nodig die je _gaan_ betalen, je klanten dus. Dan zul je ook nog jezelf moeten gaan verkopen, want één of twee klanten zet ook geen zoden aan de dijk. Dus: hoe simpel is het dan om ontslag te nemen????

  Vergeet niet dat niet iedereen hetzelfde is, en sommige mensen niet altijd de keus hebben, afhankelijk van leeftijd, geslacht(!), opleiding, gezinssituatie, werkomgeving, enz.

 • Bart-Jan Faas
  Posted 28/10/2009 11:25 pm 0Likes

  Thomas,, super artikel

  Maare,,, Eens proberen of je Prive/Zakelijk nu eens echt in elkaar laat overlopen. Waarom zou je jezelf splitsen? Waarom niet gewoon echt zijn. Makkelijk?,, nee zo heb ik het niet ervaren, maar het werkt wel.

  Ik werk bijvoorbeeld nu: achter op een 24meter zeiljacht bij een eilandje in zo een recreatie plas, gewoon in Nederland hoor:-) Beetje behelpen maar je moet er wat voor over hebben,, en aan de kinderen heb je zo geen kind meer:-)

  Gewoon werk maken van de verlangens van Jou en de Jouwen:-)

  Volgens mij is het verlangen naar vrije tijd/Prive leven/vakantie,, niks anders dan een hint,,: dat je iets anders aan moet gaan pakken.

  Succes,, Bart-Jan Faas

 • gidon
  Posted 28/10/2009 2:04 pm 0Likes

  jah allemaal leuk deze verhaaldjes maar waar blijft het serieuse iedereen wil lekker vaak op vakantie gaan en veel leuke dingen doen maar of het te veroorloven en iedereen wil alleen maar lol maken en zich niet meer druk maken om werk en waarneer je dat niet meer doet word je voor je het weet ontslagen sta je op staat ben je platzak. dit is een manier hoe de rijkste mensen kunnen leven. de gewonen burgers niet dus zoek wat realisme

 • Hans Zomer
  Posted 25/10/2009 12:36 pm 0Likes

  Hoi Thomas,

  Thanx voor je opsomming van hoe jij vindt dat je het leven aantrekkelijker kunt maken. Zitten zeker onderwerpen in waar ik iets mee kan. Vooral het vergroten van je comfortzone…Ik lees dit als het nog beter worden en meer plezier krijgen in dingen waar je goed in bent en je goed bij voelt. Dit druist behoorlijk in tegen hoe we (ik ben 34 jaar) een tijd geleden op de basisschool werden gestimuleerd om toch vooral je te ontwikkelen op punten waar je nog niet zo goed in was. Ik, als niet al te lenige persoon, zou en moest (van de meester) het bokspringen onder de knie krijgen (daar had ik een 5 op), terwijl waar ik een 8 op had (social omgaan met mensen) maar beter even kon laten rusten. Wat ben ik blij dat ik toentertijd al dacht dat de meester stom was en het bij het verkeerde eind had. Hoezo richten op iets wat ik niet leuk vindt en niet (echt) kan ipv je richten op iets wat erg leuk is en dicht bij mij ligt!

  Als je nog meer tips hebt, deel ze dan vooral met de wereld! Als we allemaal geven dan ontvangen we ook allemaal! Dus blijf vooral geven!

  Om je lijst nog langer te maken hierbij nog een gedachte:

  – “Knipoog nooit tegen een meisje/jongen in het donker.” Oftewel: laat zien waar je goed in bent en laat dit vooral zien aan mensen die hierdoor jou zien als waardevolle aanvulling op deze (droom)wereld.

  Hartelijke groet,

  Hans Zomer
  Aestas Overheid

 • Shamilie
  Posted 25/10/2009 12:27 pm 0Likes

  Wow Thomas, een bijzonder leuk en herkenbaar stuk…maar je website geeft nog meer energie…had ik ff nodig THX!

  Shamilie

 • Paul
  Posted 22/10/2009 11:47 pm 0Likes

  Wat een leuk en energiegevend artikel. Al loop ik eigenlijk al over van energie. Ik breng veel in van wat je zegt in de praktijk. Ook al heb ik ook tegenslagen, soms forse, deze denk- en doewijze geeft het leven vleugels: Never a dull moment!

  Klopt deze zin met wat je wil zeggen? ‘Als je je werk graag doet en je vind het niet erg dat je nooit een flexibel inkomen zal hebben…’

  De reclame gaat over de verstuurknop en is wel er schreeuwerig.

 • Virginia
  Posted 20/10/2009 9:42 pm 0Likes

  Eindelijk weer eens een zinvol stuk op lifehacking, ik heb er van genoten. Ik hou wel van deze diepgang. Aan de reacties te zien ben ik niet de enige.

 • Spot
  Posted 20/10/2009 7:48 pm 0Likes

  heel mooi artikel, ik herken er een helehoop dingen in waar ik het mee eens ben en mezelf probeer aan te leren. Het in de praktijk brengen wil soms nog wel eens iets uitdagender zijn dan het beschrijven…

 • Toomas
  Posted 20/10/2009 7:46 pm 0Likes

  Edwin, eerlijk gezegd ga ik met de meeste van jouw punten absoluut akoord, ik denk dat we meer dezelfde mening hbben als we allebei eerst dachten 😉

  Over die vakantie: ik geniet enorm van vakanties, maar ik werk dan ook niet in de 9 to 5 zin van het woord. Ik studeer aan de unif, maar op mijn eigen ritme en zonder naar lessen en zittingen enz te gaan. Ik slaag altijd in eerste zit, en ondertussen heb ik enorm veel tijd om met mijn hobbys bezig te zijn: drummen, bloggen, sport, Toastmasters, … Op die manier is vakantie voor mij geen “ontsnappen” maar eerder een manier om NOG MEER te kunnen genieten van het vrij zijn, en dat dan nog op de meest fantastische plekken op deze aarde, lekker sociaal met vrienden 🙂

  Over geld: PASSIE = GELD en WAARDE CREEREN VOOR ANDEREN = GELD

  Hoe kan geld dan ooit een doel op zich zijn?

  Geld volgt vanzelf als je goed doet wat je graag doet op een manier dat anderen er ook iets aan hebben.

  Geld heeft niets meer met geluk te maken vanaf een bepaalde treshold, eronder, ja ok, je moet je basisbehoeften natuurlijk kunnen bevredigen…

  Over dagindeling: zie hierboven, mijn dagindeling is de heerlijkste ooit, ook al zegt ELKE STUDENT mij dat het ongelooflijk dom is om niet naar de les te gaan. Ik doe gewoon wat ik wil wanneer ik het wil. Over later maak ik me geen zorgen omdat ik weet dat ik wel een manier vindt om die dagindeling heel goed te houden.

  Dankjewel trouwens 🙂

  Bas, ongelooflijk bedankt voor je commentaar! Ik weet precies wat je bedoelt!!! Misschien heb je wel iets aan deze quote:

  “People often say that motivation doesn’t last. Well, neither does bathing – that’s why we recommend it daily.” – Zig Ziglar

  Bert, al geprobeerd gewoon de tussentitels te lezen? 😉

  Masja, spijtig dat je ziek bent. Ik heb het ook al gemerkt: dikwijls is dat de moment waarop je vrij ontspannen bent! Je wordt statistisch gezien trouwens sneller ziek bij de overgang van werk naar vakantie… Maar de ziekte in je lijf is natuurlijk vreselijk.. Dus het is een fantastisch idee dat je mijn blog leest om meer te ontspannen 😉 Veel beterschap!

 • Masja
  Posted 20/10/2009 6:43 pm 0Likes

  Leuk om deze blog te lezen maar al helemaal de verschillende reacties erop. Ik herken mezelf enorm in de 18 punten die voorbij komen. Zit op dit moment ziek thuis terwijl ik ook, eindelijk, twee weken vakantie heb. Jeetje balen zul je denken. Maar ik besef ook het volgende.

  Normaal als ik vakantie heb, kunnen mijn dagen niet vol genoeg zitten. Veel sociale afspraken, familie bezoeken waar ik normaal geen tijd voor heb, alle klusjes die nog liggen etc etc oftewel, nietsdoen is geen optie. Of…ik vertrek een paar uur na mijn werk te hebben afgerond met het vliegtuig naar een zonnige bestemming en begin na een geforceerde week ontspannen met een jetjag en uitgeput weer aan het werk. En na een halve dag ben ik mijn vakantie alweer vergeten.

  Maar als ik ziek thuis ben….. voel ik me schuldig, want ik doe niets nuttigs, afspraken moeten worden verzet, deadlines schreeuwen om aandacht en wie ziek is..is zwak. Toch? Nou ja, ook niet echt ontspannen dus.

  En nu..had ik dus eindelijk vakantie en dezelfde avond begint een enorme hoofdpijn op te zetten en zit mijn hoofd zo vol dat mijn hele gezicht er pijn van doet. Een virus waar ik het beste niets aan kan doen maar gewoon moet uitzieken, veel stomen en vooral rustig aan. En oh ja, het is ook nog eens besmettelijk. Nou, al mijn afspraken afgezegd en verplicht lezen, beetje rondwandelen, tukken midden op de dag, verse jus klaarmaken die ik helemaal alleen op drink. Hmmm..begin te beseffen dat ik nu pas echt ontspan. Want van mijn werk geen enkele verwachting want ja ik heb notabene vakantie dus de telefoon gaat voor de eerste keer met een gerust hart echt helemaal uit.

  Kortom; de combinatie van vakantie en ziek zijn is voor mij voor het eerst een goede ervaring. Nog een paar daagjes kuren in huis en dan kan ik hopelijk helemaal relaxed alsnog richting zon, waar ik helemaal op ben voorbereid.

  En na mijn vakantie ga ik deze blog vaker in de gaten houden, en de tips ook echt proberen te gebruiken zodat ik de volgende keer niet meer ziek hoef te worden om een stapje terug te nemen.

  Groetjes,

  Masja

 • Bert
  Posted 20/10/2009 6:25 pm 0Likes

  TLDR

 • Bas Mennink
  Posted 20/10/2009 3:53 pm 0Likes

  Heerlijk artikel om te lezen.
  Mijn reactie wordt wellicht ietwat offtopic, maar werd getriggerd door het gesprek over of je werk vervelend is en zo snel mogelijk gedaan moet worden of dat je er juist van kan genieten.

  Ik kom veel in een omgeving waar enorm geklaagd wordt over het werk en weinig mensen proactief zijn om iets te veranderen. Het is voor hele volksstammen niet vanzelfsprekend dat ze op hun leven zelf vorm kunnen geven. Het is verbazingwekkend hoe de slachtoffer-koffietafel-mentaliteitsterk als tweede natuur in mensen zit ingebakken.

  Ik zit daar als vreemde eend tussen met mijn geeltjes aan de muur: “ontspan we hebben niets onder controle” en “ik doe gewoon leuke dingen”. Dit leverde eerst sterke reacties op, ergernis en zelfs tranen. Letterlijk. Daarna raakte men er aan gewend, en de laatste tijd merk ik dat mijn fun aanstekelijk werkt. Voila mijn manier van GTD.

  GTD is voor mij dan ook met plezier doen wat ik doe. Ik ben productiever, sneller en energieker dan wanneer ik alles benader als vastgebakken klei.
  Anderen pikken dit op en reageren overeenkomstig. Nog steeds zijn er ‘dingen niet leuk’, maar er zijn ook een heleboel dingen wel leuk.
  En het is ook maar net ‘hoe je ermee omgaat’.
  Natuurlijk heb ik wel mijn off-days, dan haal ik inspiratie/vibe op dit soort sites en dan weet ik weer hoe het zit.

  In die zin vind ik dit een prettig artikel. Het praat over handvaten en mogelijkheden. Een mindset die ik veel meer mensen toewens.

  Dus Thomas: thx.
  “..life hacking zie ik erg ruim, elke manier die de kwaliteit van je leven kan verbeteren, niet?”
  -Ik sluit me bij je aan.

  Groet
  Bas

 • Edwin Bonthuis
  Posted 20/10/2009 3:41 pm 0Likes

  Hallo Carola en Toomas,

  Ik denk dat het probleem is, dat negentig procent van de mensen 8 uur per dag op de verkeerde plaats zit. Het is grappig als je de trein eens pakt in de ochtend. Niemand zegt iets en kijken stug voor zich uit. Ligt het nu aan mij of zijn die mensen zo saai en kudde dieren? Het is net een kermis in een boeren dorpje. Dan gaat een hellegroep mensen zich klem zuipen en god wat is het gezellig. Vier dagen lang. Daar kijken ze na uit. Dan kan het. Na de kermis praten ze nauwelijks meer met elkaar. Ik denk dat het ook zo met vakantie werkt.

  Is geld een doel? Ik denk het wel. Zeg maar eens aan iemand die geen geld heeft, dat geld niet gelukkig maakt. Hij verklaart je meteen voor gek. Ik denk dat de vraag zo moeten zijn wanneer het genoeg is. Als je dat van je zelf weet, wordt het ineens heel eenvoudig. Ik weet wat ik wil en waar de grens voor mij ligt.

  Dagindeling
  Laat ik beginnen met te zeggen dat onze dagindeling niet natuurlijk is. Die wordt ons op gedwongen. Dieren gaan daar heel anders mee om. Kan je veel van leren. Wij hebben met elkaar afgesproken dat een werkdag om 9 uur begint. Als je dat gaat doorbreken en echt gaat doorbreken, dan wordt je wereld ineens heel anders. Dat heb ik gedaan. In 2003. Van de een op de andere dag. Met alles wat daar bij hoort. Dag vaste baan en vanaf nul beginnen. Ik bepaal mijn eigen leven en niet anderen. Dus ook de dag indeling. Ik bepaal voor wie ik werk en wanneer en hoe. Dat is heel goed mogelijk. Ik doe het en heb 350 klanten. Christina (klant) zei laatst tegen mij. Als ik bij jou bent geweest dan ben ik meteen vrolijk. Dan doe ik het dus niet verkeerd.

  Ik wil daar wel eens wat over schrijven, maar ik denk dat het niet in dit artikel moet.

  Verder prima weblog en ga zo door.

 • Toomas
  Posted 20/10/2009 1:54 am 0Likes

  Daan, bedankt man!!

  Edwin, de schrijver vindt het fantastisch dat je geniet van je werk, maar spijtig genoeg is dat bij de meeste mensen niet het geval. Ik gebruik uiteraard ook enkel van die “catchy” titels omdat het mensen aanspreekt. Er zijn nu eenmaal veel mensen die fantastische herinneringen hebben aan hun vakanties.

  Ik ben trouwens ook absoluut voorstander van actief ontspannen. Waar beweer ik het tegendeel?

  De tips zijn ook vooral bedoeld om over na te denken, je mag ze zeker niet te letterlijk oppakken.. Ik vraag me af wat jouw dagindeling inhoudt, misschien heb je wel tips voor me? 🙂

  Over geld: leef je dan voor geld te verdienen of vind je je werk an sich leuk? Want je zegt dat werken voor jou ontspanning is maar langs de andere kant ook dat geld een doel is?

  En life hacking zie ik erg ruim, elke manier die de kwaliteit van je leven kan verbeteren, niet?

  Singularity, excuses! In ‘t vervolg heb ik het over mannen of vrouwen versieren 😉

  Carola, thanks!! 🙂

 • Carola
  Posted 19/10/2009 10:25 pm 0Likes

  Leuke tips! Dank je wel!

  • suzanne
   Posted 05/02/2012 8:21 pm 0Likes

   ik ben een tiener (nu 12 jaar) en heb ook soms wel wat aan deze tips! ik neem iedere dag gwn een keertje 5 minuten om op me bed te liggen, lekker diep ademen (een keer) en dan lekker een goed gevoel krijgen over jezelf en nergens aan denken …. trouwens. ik deed een tijdje geleden op school bij levensbeschouwing iets: MEDITEREN! gewoon ff een minutje voor jezelf 😛

 • Daan Buckinx
  Posted 19/10/2009 7:55 pm 0Likes

  Thomas op Lifehacking! Goed gedaan en goede post, kerel! 🙂

  Edwin, het is fantastisch dat werken voor jou ontspanning is, maar je weet waarschijnlijk ook wel dat je dan bij de minderheid zit. En als je waarde kunt creëren door te je kennis met anderen te delen, dan zal het geld vanzelf komen. Is het geld dan een doel op zich?

 • Singularity
  Posted 19/10/2009 9:39 am 0Likes

  Is weer echt op mannen gericht (vrouwen duerven uitvragen, vrouwen versieren).

 • speedonl
  Posted 19/10/2009 7:13 am 0Likes

  Wat heb jij gesnoven??????????

 • Edwin Bonthuis
  Posted 19/10/2009 5:30 am 0Likes

  Hier moet ik dus echt even op reageren. De schrijver gaat waarschijnlijk van zichzelf uit. Hij ziet ontspanning als het antwoord. Hij vergeet dat er ook mensen zijn die actief ontspannen. Waarschijnlijk gaat zij ervan uit dat een dagje in aan een sauna wonder doet. Het werk absoluut niet voor mij.

  Voor mij is werken mijn ontspanning. Ik hou ervan en ik vind het geweldig. Het weekend zit mij in de weg. Hetzelfde is tijd. Het gaat mij te hard. Ik denk altijd is het al zo laat! Dus ik werk 2/3 van de dag en dan bereik je ook iets. Oja, ik heb ook een gezin en dat gaat prima samen. Ik deel mijn dag geheel anders in en werk niet met een avond klok. Moet er ook niet aan denken.

  Vakantie vind ik persoonlijk een kleine ramp. Voor twee, drie dagen is het okey. Maar dan weer vlug naar huis en weer met de dingen bezig die mijn leventje gezellig en onderhoudend maken.

  En geld. Dat is natuurlijk een doel. Zonder geld kan ik het leven niet leiden die ik leid. Ik ontspan dus actief en leef om te werken en dat geef mij een geweldig gevoel. Anderen helpen met de kennis die ik heb. Hoe niet altijd voor geld.

  Wat heeft die onderwerp met life hacking te maken? Waar zit de hack?

 • Toomas
  Posted 18/10/2009 5:40 pm 0Likes

  Hey iedereen, bedankt voor je commentaar!

  Paul, als je werk echt een passie voor je is en daardoor je werk en vrije tijd wat door elkaar lopen, dan lijkt me dat nog veel beter! Alleen zijn veel mensen spijtig genoeg nog niet zover… (zelf ben ik ook niet altijd tevreden met mijn studies burgerlijk ingenieur)

  Ik merk wel dat ik op dit moment ook nogal het gevoel heb dat heel mijn leven weliswaar vakantie is, maar wel een HELE drukke… Misschien is af en toe eens ECHT vakantie nemen en echt niks doen wel een goed idee soms, om toch nog wat onderscheid te maken?

  Raoul, ik ben al lang aan het nadenken over te beginnen vloggen, maar da’s zo’n grote stap 🙂 Er zijn weinig nederlandstaligen die dat doen, maar da’s misschien wel een voordeel 😉

  Over de lengte van het artikel: is het dan zo saai? 😉 Nu, ik ben me er van bewust dat de meeste lezers online graag korte, samenvattende lowbrow stuff lezen, daarom schrijf ik tegenwoordig eerder wat kortere artikels op mijn blog, vroeger was het altijd minstens 1500 woorden, nu eerder zo’n 500…

  Cysoon, ik weet niet of je er jezelf mee voor de gek houdt, aangezien ik zelf nog niet echt weet of de theorie “waar” is, maar moest de realiteit toch gewoon een duale objectieve wereld zijn, wat is er dan mis mee om ‘m toch als een droomwereld te bekijken? Je houdt jezelf voor de gek, maar het wErkt wel 😉 Voor mij is het vooral een manier om eens anders over de wereld na te denken, gewoon voor een ruimere levensvisie (maar niet per se om an ook echt zo over de wereld te gaan denken)

  Jouw rode draad lijkt me overigens wel heel erg de nagel op de kop geslagen 🙂

  Groetjes,
  Thomas

 • cysoon
  Posted 18/10/2009 3:06 pm 0Likes

  “Een andere manier om je angst te overwinnen is denken dat we in een droomwereld leven. Dat alles één is. Dat iedereen jou is en dat jij iedereen bent. Zo is iedereen je allerbeste vriend en is iemand anders pijn doen hetzelfde als jezelf pijn doen. Dit is de levenswijze van Buddha.”
  Het lijkt mij meer dat je jezelf voor de gek houdt hiermee. Je angst overwinnen doe je hiermee m.i. niet, misschien tijdelijk.
  Dan komen we op het punt wat is angst eigenlijk en daarmee kun je een heel blog mee vullen… 😉
  De rode draad is, denk ik, leer jezelf respecteren en kennen waardoor je jezelf ook die vrijheid kan geven daar waar dat voor jou goed is. En dat is een heel proces.

 • Raoul van Heese
  Posted 18/10/2009 12:02 pm 0Likes

  Eens met Thomas, deze lifestyle praktiseer ik en bevalt me uitstekend. Heb wel moeite om zo’n lap tekst met 18! punten door te worstelen. Iemand die er nog aan moet beginnen zal echt op zijn tandjes moeten bijten.

  Het verhaal in een vlogje vatten, zal helpen!

 • Paul Breddels
  Posted 18/10/2009 10:40 am 0Likes

  Erg zinnige punten allemaal. Ik ben het met veel punten eens. Alleen het concept werk en ontspanning gescheiden houden, vind ik persoonlijk erg lastig. Ik vind mijn werk vrijwel altijd leuk en ik heb daarnaast heel erg veel andere dingen waar ik mee bezig ben.

  De laatste jaren ben ik steeds minder werk en prive gaan scheiden. Ik voel me daar beter bij en het levert vaak onverwachte connecties op.

  Mijn leven is dus misschien wel 1 grote vakantie, maar soms een nogal vermoeiende vakantie.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]