Je kent het vast wel: je koopt een net met fruit, en je kunt de helft weggooien na ongeveer een week. De vruchten zijn beschimmeld of uitgedroogd. Het zou toch ideaal zijn als je ze wat langer kunt bewaren? Voor iedere vrucht is een andere manier van bewaren beter. Van aanrecht tot koelkast tot kelder. Tien vruchten en de beste manier van bewaren op een rij:
Appels
Deze bewaar je het beste in een kartonnen doos op een koude, donkere plaats. Je kunt appels per stuk in krantenpapier wikkelen om ze nog langer te bewaren.
Sinaasappels
In de koelkast
Bananen
Op het aanrecht in de schaduw. Voor een langere houdbaarheid bewaar je ze in een papieren zak.
Druiven
Bewaar ze ongewassen in een geperforeerde plastic zak met een keukenrolpapiertje op de bodem.
Citroenen
Bewaar citroenen in de koelkast. Voor een langere levensduur in een afgesloten gripzakje. Dit geldt ook voor limoenen.
Meloenen
Onrijpe meloenen laat je rijpen op het aanrecht. Leg ze eenmaal gerijpt in de koelkast.
Perziken
Ook laten rijpen op het aanrecht. Leg ze eenmaal gerijpt in de koelkast.
Kersen
Bewaar ze ongewassen en in een plastic zak in de koelkast.
Aardbeien
Bewaar ze ongewassen in een ondiep bakje met deksel in de koelkast. Leg op de bodem van het bakje een keukenrolpapiertje. Dit geldt ook voor Frambozen.
Nectarines
Laat ze rijpen op het aanrecht. Leg ze eenmaal gerijpt in een plastic zak in de koelkast.
Bronnen: Ecomama en lifehack.org. Op Ecomama vind je tips over het vers houden van nog meer vruchten én groenten!
Misschien heb je zelf nog tips? Laat het weten!
Jack
Als je van bananen de ‘steel’ afbind met een stukje plastic en elastiek er over blijven ze nog langer vers
Mirjam
Ik stond me dat laatst toevallig af te vragen over tomaten… binnen of buiten de koelkast?
Janine Sterenborg
Buiten. Op verpakkingen van cherry tomaatjes staat vaak: “bewaar tomaten niet in de koelkast!” En dit zegt ecomama (zie link in artikel) erover: “Tomaten: Houd tomaten uit de koelkast om hun levensduur te verlengen. Bewaar ze op het aanrecht en niet in direct zonlicht..”
Eet smakelijk 😉
moestuin
Kijk dit zijn tips waar ik wat mee kan, bedankt!
Esther van den Bosch
Eens met wat Remko zegt (hoewel ik me er zelf ook niet altijd aan hou…), maar overrijp fruit kun je nog prima gebruiken. Rijpe bananen bijvoorbeeld zijn zoeter en smaken dan juist heerlijk in een smoothie. Van appels kun je nog prima appelmoes maken: even de bruine plekken eraf, koken met twee lepels water, suiker en kaneel en volia!
Janine Sterenborg
Dank voor de tip, Esther!
Remko Boers
Je kunt het fruit natuurlijk ook gewoon op tijd opeten in plaats van te bewaren.
Je boodschappenlijstje afstemmen op wat je echt verbruikt, helpt ook. Of denk ik dan te simpel…?
Janine Sterenborg
Eens! Soms is dat echter moeilijk, met fruit dat alleen per kilo te krijgen is. En voor bijvoorbeeld iemand die een keer per week boodschappen doet en graag een ruime keuze aan fruit in huis wil hebben kan dat ook moeilijker afstemmen.
Freerk Terpstra
Ik hang mijn bananen altijd op aan een touwtje, zodat ze geen doorligplekken krijgen, werkt erg goed!
Janine Sterenborg
Goed idee 😀
Comments are closed.