Hoe je thuis minder aan je werk denkt!

Ik hoor praktisch niemand klagen dat hij op z’n werk teveel aan thuis denkt. Het is meestal andersom: je bent thuis, je wilt vrij zijn en je vrij voelen, maar tóch denk je aan allemaal werk-dingen. Kan dat anders?

Op de bank 

Als ik ’s avonds op de bank zit heb ik geen zin om over allemaal klusjes van m’n werk na te denken. Dan wil ik gewoon een boek lezen, koffie drinken, met m’n gezin kletsen, of desnoods een film kijken.

Dat wil niet zeggen dat ik nooit thuis werk. Dat doe ik wél, alleen niet continue. Mijn werk is zo leuk, dat ik er met plezier ook thuis nog eens mee bezig ben. Maar dan wel wanneer ik daar zelf voor kies en niet terwijl ik eigenlijk wil ontspannen.

Piekeren 

Maar waarom sta je dan onder de douche na te denken over iemand die je nog moet bellen? Of waarom loop je lekker aan het strand uit te waaien, maar loop je daar nog steeds te piekeren over een e-mail die nog moet versturen je vergeten bent te sturen?

Hoe komt het dat we het zo lastig vinden om de knop om te draaien? Het heeft allemaal te maken met je onderbewustzijn.

Laat me dat even uitleggen: je kiest er niet bewust voor om de eerste dagen van je vakantie nog na te denken over je werk. Je kunt gewoon niet anders, het gaat onbewust.

Ontspanning is het probleem

Zodra je gaat ontspannen, krijgt je onderbewustzijn de kans om allerlei gedachten naar de oppervlakte te laten drijven. Terwijl je nog heel druk was, had je bewuste geen ruimte vrij voor deze dingen. Maar nu wel!

Als je een vrij rustig leventje hebt is het geen probleem om de dagelijkse rompslomp te laten managen door je onderbewuste. Je loopt ’s ochtends een rondje, bedenk opeens dat tante Rita morgen jarig is en dat je haar nog een kaartje wilt sturen. Ergens tussen de middag herinner je je dat opnieuw en grasduin je in alle rust in je grote verzameling met prentenbriefkaarten. Tegen het eind van de middag stap je op de fiets naar de brievenbus, zodat de postbode ‘m mee kan nemen om de kaart de volgende dag bij je tante af te leveren.

Tegenwoordig hebben de meeste mensen het een flink stuk drukker en werkt dat onbewuste systeem niet meer. Je onderbewuste krijgt niet langer de kans om dit soort dingen onder de aandacht te brengen, omdat je de hele dag met andere dingen bezig bent. Maar zodra je even ontspant schieten al deze klusjes weer door je hoofd. En dat zorgt er weer voor, dat je niet écht, intens tot rust kunt komen.

De beste manier om dit te vermijden is door het invoeren van een 100 procent betrouwbaar systeem, maar dan buiten je hoofd. Tijdens de meereffect training, train ik mensen om zo’n betrouwbaar systeem handig en efficiënt in te voeren. Zo kost het je weinig tijd en levert het je heel veel op: een leeg en helder hoofd en een betere scheiding tussen werk en privé.

Zodra je onderbewuste begint te geloven, dat je een betrouwbaar systeem hebt om je leven te organiseren, geeft het de strijd op. Kijk maar naar je agenda: er zijn weinig mensen die ’s nachts wakker liggen omdat ze zich afvragen welke afspraken ze vergeten. Dat komt omdat je onderbewuste gelooft, dat je agenda een betrouwbaar extern systeem is.

Ook voor taken, ideeën en dingen waar je op moet wachten kan dat zo gaan werken. Je kunt je onderbewuste tot rust brengen. Dat vraagt wel even wat consequente inspanning, maar het levert ook veel op: een leeg en helder hoofd, zodat je kunt ontspannen en je weer werkelijk creatief kunt zijn en je zonder afleiding kunt richten op die ene taak waar je nu mee bezig wilt zijn.

Hoe begin je daarmee?

 • Zorg dat je altijd notitiemateriaal in de buurt hebt. Als je steeds een notitieblokje en een pen bij je hebt, kun je elke goede gedachte, maar ook elke taak die je niet mag vergeten, daarin opschrijven. Dat is het begin van een betrouwbaar systeem buiten je hoofd. Ik heb thuis een simpel schrijfblok liggen met een pen erbij, waar ik snel en eenvoudig allerlei invallen op kan noteren. Er ligt er ook eentje naast mijn bed, voor dingen waar ik ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat, of midden in de nacht aan denk.
 • Wijs niet alleen op je werk, maar ook thuis een stuffbakje aan. Als je thuis een plek hebt waar je die losse aantekeningen in verzamelt, blijven ze niet door het hele huis slingeren, raken ze niet zoek en kun je ze later altijd weer goed verwerken. In datzelfde bakje kun je bijvoorbeeld ook binnengekomen post, losse bonnetjes en allerlei andere stuff deponeren, totdat je het gaat verwerken.
 • Maak een routine van het leeghalen van dat stuffbakje. Als je ’s ochtends voor het naar je werk gaat even kijkt of er in je stuffbakje nog dingen liggen die mee moeten naar kantoor, kun je dat meenemen naar de plek waar het hoort. Daar kun je natuurlijk ook meteen het rode mapje voor gebruiken.

Stel je voor: je zit ’s avonds te eten. Opeens denk je aan iets wat je nog moet opzoeken voor een project. Je schrijft dat op een briefje, mikt dat in je stuffbakje. Nu kun je dat klusje uit je hoofd zetten. De volgende dag op je werk kom je die aantekening toch weer tegen.

Op deze manier heb je het beste van twee werelden: alle creatieve invallen die je thuis krijgt, kun je nog steeds goed inzetten op je werk. Maar de rompslomp die je hoofd binnensluipt terwijl je wilt ontspannen, raak je heel eenvoudig weer kwijt.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

13 Comments

 • Flores
  Posted 12/09/2007 5:36 pm 0Likes

  Soms kan het ook teleurstellend zijn wat je dan opschrijft. Zo zit ik hier achter een van huis meegenomen kladblaadje met de tekst: blog, vitaliteit = kwaliteit en onderscheid, differentiatie +. Heel interessant en ik kan me zelfs de euforie herinneren van het moment dat ik het opschreef! Dit moet ik vastleggen, dacht ik (& deed ik bovendien). En inderdaad, heb ik er de rest van de avond niet meer aan gedacht. Maar nu ik het weer lees, blijkt mijn gouden ingeving wartaal. En die teleurstelling gaat me weer behoeden voor het al te klakkeloos noteren van losse associaties. Waardoor het natuurlijk wel werkt.

 • Willem
  Posted 08/09/2007 2:42 pm 0Likes

  Haha, sorry, ik had het hier al gelezen bedenk ik me nu…

 • Willem
  Posted 08/09/2007 2:41 pm 0Likes

  Komt dit artikel niet toevallig uit de NRC Next? Het komt me zeer bekend voor namelijk en ik zie nergens een bronvermelding…

 • Jan den Hartogh
  Posted 06/09/2007 10:54 am 0Likes

  Wellicht heb ik de oplossing voor jullie…
  Digitaal Schrijven is de perfecte combinatie tussen aantekeningen maken en je computer. Je hoeft er niet voor op cursus of je handschrift aan te passen en het is volledig gekoppeld aan o.a. outlook en Word. We hebben zelfs een aparte ‘Taskmanager’. Ook kan je zoeken op je handgeschreven aantekeningen.
  We zijn nog een jong bedrijf maar denken aardig de kloof te dichten tussen handgeschreven documenten en de automatisering.
  Binnekort komen we ook met een MAC oplossing waarbij je zelfs je schetsen direct in illustrator als vector kunt bewerken.
  Succes met deze geweldige site!

 • Martin
  Posted 05/09/2007 6:06 pm 0Likes

  Wat voor mij prima werkt – qua rust in het hoofd en nog productieverhogend ook – is werken met to-do lijstjes, zowel op het werk als voor prive.

  Daarnaast stuur ik mezelf een mailtje (vaak ‘s-avonds naar mijn werk maar ook andersom) als ik me iets bedenk dat nog moet gebeuren.

  Succes met deze leuke site!

 • Taco Oosterkamp
  Posted 05/09/2007 3:38 pm 0Likes

  @Onno – dit artikel was nog maar een klein stukje van de puzzel. Ik zou die briefjes met aantekeningen op een vaste plek opbergen, bijvoorbeeld in een ‘stuff-bakje’ net naast de voordeur voor ideeën die je van thuis mee wilt nemen naar je werk. Een aparte map in je tas of koffer kan ook goed werken (“het rode mapje”). Ik ben zelf heel blij met m’n Treo 680 en KeyTasks voor het verzamelen van dit soort input, maar de Nokia 6820 (Marktplaats) heeft ook een compleet toetsenbord.

  @Pim – in mijn geval zijn lang niet al dit soort ideeën datum- of tijdgebonden. Ik vind het zelf handig dat ik binnen een paar seconden iets kwijt kan, dat lukt me met een digitale agenda minder makkelijk dan met een los papiertje of m’n Ideeën-lijst in m’n Palm Treo.

  @twimc – ja, dat is een goed idee! Voor veel mensen is één dag wel te weinig, maar zeker een goed begin. Vervolgens moet je de rest van het systeem wel kennen om niet twee maanden later weer in de troep te zitten 🙂

  @Choong Wei – voor veel mensen is één geïntegreerd systeem niet haalbaar, omdat ze hun werk en privé niet willen mixen. Dan zijn losse briefjes nog helemaal niet zo gek. The Dave adviseert trouwens ook om met losse briefjes te beginnen, omdat die zo mooi praktisch laten zien dat het om losse ideeën gaat, die je vervolgens ook los wilt processen (verzamelen, dan beslissen, dan organiseren, dan doen en reviewen). Het rode mapje of een stuffbakje functioneren dan als een “bucket” om die briefjes in te verzamelen. Niet dat je geen gelijk hebt, maar om even aan te geven waarom ik dit zo schreef als ik heb gedaan.

  En je hebt gelijk dat het geen wondermiddel is, maar het komt (als je fanatiek genoeg met een 100% betrouwbaar extern systeem werkt) wel een heel eind in de buurt 🙂

  @peter – dank je wel voor de complimenten. Zelf vind ik het nadeel aan Word, dat het lastiger is om elk item los te behandelen dan bijvoorbeeld in Outlook of Entourage. Hoe hoger het volume aan ideeën en taken, hoe sneller je wilt kunnen werken. Met Fingertips (www.getfingertips.com) doe ik dat veel sneller dan vroeger.

  Allemaal bedankt voor het meedenken, als we een avond gaan zitten bomen zijn we voorlopig nog niet uitgepraat. Met dit soort commentaren moet dat soms wat sneller, minder genuanceerd en korter door de bocht helaas…

 • peter
  Posted 05/09/2007 3:02 pm 0Likes

  Digitale notities werken ook wel. De laatste tijd laat ik steeds vaker mijn laptop aanstaan overdag, met een Word-document met ‘Things to do’ open. Regelmatig loop ik er even heen om een regeltje toe te voegen. Het voordeel is dat je dit ook snel naar bijv. je werkmail kunt sturen. Nu nog iets verzinnen tegen dat het lijstje steeds langer wordt…

  (Enne, succes met deze nu al geweldige site.)

 • Choong Wei Tjeng
  Posted 05/09/2007 12:41 pm 0Likes

  Leuk artikel dat een heel echt probleem onder de loep neemt. Mijn persoonlijke visie hierop is echter een tikje anders

  Volgens mij komt het onrustige gevoel, doordat je jezelf continu aan taken herinnert, opdat je ze niet vergeet. Dit is dan ook noodzakelijk als je hoofd de enige plek is waar deze informatie is opgeslagen. Toen ik nog geen agenda gebruikte, liep ik mijzelf gedurende de dag continu aan klusjes te herinneren. Zelfs als het er maar een paar waren, voelde het door de grote hoeveelheid herhalingen toch aan als een heleboel.

  De oplossing is dus, om deze informatie ergens anders op te slaan. Hierbij is het naar mijn mening heel belangrijk, dat je dat op één plek doet. Doe je dat niet, dan:
  1) Zoals Onno schrijft, ga je briefjes kwijtraken, wat mentale onrust veroorzaakt.
  2) Moet je moeite doen om uit te zoeken wat je waar ookalweer had opgeschreven.

  Noteren is volgens mij dus slechts een halve stap vooruit; de gehele stap vooruit zou moeten zijn, om alles op 1 plek te noteren. Waar je dat het beste kunt doen is voor iedereen anders. Zelf gebruik ik een A4 presentatiemap met uitgeprinte DIY kalenderbladen. Anderen gebruiken misschien kleine papieren agenda’s, smartphones, PDA’s, Hipster PDA’s…

  Waar het uiteindelijk om gaat, is dat je onnodige mentale belasting wegneemt. Als je klusjes in je hoofd opslaat moet je jezelf er continu aan herinneren, anders vergeet je ze. Als je ze ergens anders (op 1 locatie) opslaat, is dat niet langer nodig.

  Tenslotte wil ik graag nog even kwijt dat dit volgens mij geen wondermiddel is (zoals de toonzetting van dergelijke artikelen/adviezen je vaak willen doen geloven), maar slechts een kleinigheidje. Het is niet zo, dat je door deze (en andere lifehackerige ideeen) spontaan helemaal ‘zen’ wordt enzo. Ik bedoel, de meesten van ons besteden waarschijnlijk het grootste deel van de week aan werken! Dan is het natuurlijk geen verrassing dat je er ook wel eens aan denkt als je niet aan het werk bent. Ook al zet je alles netjes in je agenda, dan zul je nog steeds regelmatig met je hoofd bij die grote klant of die belangrijke servermigratie zitten. Dat is nu eenmaal onze maatschappij. Neemt niet weg, dat alle kleine beetjes helpen.. maar het is wel belangrijk realistisch te blijven 🙂

 • twimc
  Posted 05/09/2007 12:15 pm 0Likes

  Het gaat er inderdaad om ‘een geest als water’ te creëren. Een vrijstromende geest, niet gehinderd door allerlei bordjes die hij denkt draaiende te moeten houden.
  Een goede manier om dat te bereiken is om een dagje uit te trekken om alle laden, kasten en bakjes leeg te maken en wat eruit komt op een to do-lijst te zetten (alles wat minder dan 2 minuten kost meteen afhandelen). Vervolgens elke dag deze moederlijst doorlopen en items noteren op je to-do-today-lijst.
  Intuitief kies je vanzelf de dingen die het belangrijkste zijn.

 • Pim
  Posted 05/09/2007 10:38 am 0Likes

  Ik sla alle notities op in de agenda van mijn gsm, hij ligt op mijn bureau en geef een piep zodat ik het niet kan vergeten. Na loop van tijd is de piep genoeg en hoef je niet eens op het schermpje te kijken.

 • Onno
  Posted 05/09/2007 9:23 am 0Likes

  Prima systeem denk ik, maar nu raak ik mijn briefjes kwijt. Ik heb de volgende dag een andere broek of shirt aan en de briefjes zitten nog in de oude. of erger nog zo gaan mee de was in, weg goeie ideeen en dergelijke.
  Ik ben op zoek naar een electornische variant die net zo snel is, altijd bij me en te synchroniseren met de computer op het werk. Telefoon ja, maar die krengen met schrijfmogelijkheid zijn duur, opnemen gaat niet altijd want ook in gelegenheden dat ik geen geluid mag / kan maken heb ik ideeen. Heeft iemand ervaring hiermee?

Comments are closed.