Hoe effectief slaap jij?

Dit gastartikel is geschreven door Alex Schuitemaker, oprichter van de website InSlaap.nl.

Projet_endormiDit artikel is speciaal voor iedereen zónder slaapproblemen. Voor iedereen die eigenlijk nooit stilstaat bij de kwaliteit van zijn of haar nachtrust omdat er geen sprake is van specifieke slaapklachten of -problemen. Bijna iedereen zonder (aanwijsbare) slaapproblemen neemt zijn nachtrust voor lief. Niets om je voor te moeten schamen overigens… je weet simpelweg niet beter. En dat is helemaal niet zo vreemd. De meeste mensen gaan zich pas verdiepen in het hele slaapproces zodra er zich aantoonbare slaapproblemen voordoen. En ja, dan is het kwaad eigenlijk al geschiedt! Wij leggen uit hoe belangrijk slapen is voor je en wat je kunt doen om effectiever te slapen.

Productief

Goed slapen is niet alleen cruciaal voor je gezondheid en geestelijke herstel. Het is een belangrijke voorwaarde om overdag energiek en productief te kunnen zijn, om het maximale uit je dag te kunnen halen.

Vaardigheid

Al heb je geen slaapklachten, zelfs dan is goed (leren) slapen een waardevolle “vaardigheid”. Zowel preventief, om gezond te zijn, te blijven, en om slaapproblemen te voorkomen. En het is een effectieve methode om je energiepeil, effectiviteit en productiviteit te kunnen maximaliseren.

Waardevol

Slapen moet je echt als een vaardigheid zien. Goed slapen bepaalt in grote lijnen je vermogen om je taken en verplichtingen overdag goed uit te kunnen voeren. Ik denk oprecht dat dit informatie is die je als professionele recruiter graag van een kandidaat zou willen weten wanneer je een nieuwe werknemer moet selecteren!

Taboe

Of zeg ik nu iets ”bizars”? Ik denk dat het bizar is dat de gemiddelde Nederlander slapen helemaal niet serieus neemt. Er wordt zelfs gesproken over een groter taboe dan seks! Men durft in Nederland niet te praten over zijn of haar slaapproblemen, dus ik verwacht al helemaal niet dat mensen zonder slaapklachten zich hier uit zichzelf in gaan verdiepen.

Wakker?

Ik hoop dat je dit nu leest en je letterlijk ”wakker” schudt. Dat je eens met een kritische blik kijkt naar je eigen nachtrust. Want hoe effectief slaap je nou eigenlijk? Hoe energiek voel jij je overdag? Je beschrijft je eigen energiepeil waarschijnlijk als ”normaal”, en misschien wel als de norm voor de gemiddelde mens? En ja het is ook de norm. Maar waarom zou jij hiermee genoegen nemen?

Iedereen kan energieker zijn en je kunt dit helemaal zelf realiseren.

Zelf heb ik mijn ”achteraf lage energiepeil altijd als normaal beschouwd. Totdat ik een paar jaar geleden mijn levensstijl flink heb aangepast. Ik ga zeker niet verkondigen dat slaap de enige factor is, want er speelt meer mee zoals je energietoevoer (voeding) en je dagelijkse beweging. Maar goed en effectief slapen is zeker één van DE pijlers als het gaat om je energieniveau!

In één artikel kan ik je niet leren hoe je goed en effectief kunt slapen. Het goede nieuws is dat dit ook niet nodig is. Je kunt dit zelf doen. Om je een richtlijn mee te geven, goed en effectief leren slapen bevat eigenlijk 3 stappen:

1. Besef: Weten dat slapen belangrijk is en waarom slapen zo belangrijk is (hopelijk bij deze gerealiseerd).

2. Kennis: Je moet weten wat wel en niet goed is voor je nachtrust, en welke (slaap)gewoonten je er wel en niet op na moet houden.

3. Veranderen: Kennis is één ding, het in de praktijk brengen is twee. En in het geval van slapen gaat het vaak om flinke veranderingen in je (dagelijkse) gewoonten. Je moet dus echt gewoontes doorbreken en jezelf nieuwe gewoontes bijbrengen. Discipline speelt hierin een belangrijke rol.

Laatste woorden

Ik hoop dat je door dit artikel stap 1 al achter de rug hebt. Dat je beseft hoe belangrijk goed slapen is voor een vitaal en energiek leven. Om het maximale uit je leven te kunnen halen! Nu is het verder aan jou om te kijken naar je huidige situatie en om je er vervolgens verder in te gaan verdiepen.

Kennis opdoen?
Leren wat je allemaal kunt doen om beter en effectiever te slapen? Kijk dan eens op InSlaap.nl.

Beeld: By Exolune (et Astroscienco [Vikipedio]) (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

alexSDit artikel is geschreven door Alex Schuitemaker. In mijn vrije tijd ben ik graag aan het sporten, met mijn website InSlaap.nl bezig, een boek aan het lezen, of doe ik leuke dingen met vrienden. Mijn interesse voor slapen vindt zijn oorsprong in een ”algemenere” interesse, namelijk die van zelfontwikkeling en productiviteit. Hier ben ik mij een aantal jaren geleden in gaan verdiepen en zo begon ik met het lezen van boeken over o.a. het stellen van doelen en het verhogen van mijn productiviteit. Meer informatie vind je op InSlaap.nl
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

16 Comments

  • Blaublock
    Posted 21/09/2017 3:28 pm 0Likes

    Interessant artikel! Zelf schrijven wij ook regelmatig hierover in ons blog.

  • Frank Meeuwsen
    Posted 30/01/2014 11:14 pm 0Likes

    Aan alle reageerders. Dank voor jullie kritiek, tips en inzichten. In overleg met Alex heb ik de titel aangepast naar de originele titel “Hoe effectief slaap jij?” Als we jullie misleiden met dergelijke titels, dat is niet de bedoeling. We beloven beterschap!

    Frank Meeuwsen
    Hoofdredacteur Lifehacking.nl

  • Bart Wagener
    Posted 26/01/2014 10:01 am 0Likes

    Sluit me aan bij de rest. Zeer misleidende titel. Hoe slaap ik nu effectief? Staat er niet in.

    Hier wel: http://www.bulletproofexec.com/category/sleephacks/

    Dave verkoopt ook veel meuk. Maarja, hij doet zijn onderzoek en deelt waardevolle info gratis. Gek idee, vertaal deze blogs met bronvermelding… bijvoorbeeld

  • Alex
    Posted 23/01/2014 10:14 pm 0Likes

    Marger en Wout; bedankt voor jullie toelichting. Ik neem jullie kritiek en advies ook echt wel serieus, het is duidelijk dat het de schrijfstijl is die jullie niet kunnen waarderen en ik zal hier goed over nadenken in volgende artikelen. Ik ga er ook zeker geen geheim van maken dat ik graag wil dat mijn website bezocht word dus enigszins wervend schrijf, wellicht ben ik hierin te ver doorgeschoten dan. Ik vind het natuurlijk niet leuk om te lezen dat jullie vinden dat ik niet eerlijk met mensen omga, want daar komt het op neer.. terwijl ik juist in mijn vrije tijd mijn beste doe om leuke artikeltjes te schrijven. De tips van marger kunnen mij zeker helpen, wellicht wel een idee om mensen die hier gratis een gastblog schrijven en er tijd in investeren opbouwende kritiek te geven ipv een afbranden met verwijten en vooroordelen. Greetz

  • Wout
    Posted 23/01/2014 9:07 pm 0Likes

    Beste Alex,

    Misschien ben ik op het verkeerde been gezet door de enorm wervende opzet. Het leek mij een verkapte advertorial voor één of andere dure slaap cursus of wat ever. Alleen de [ADV] tag ontbrak.

    Mijn reactie was niet echt mild omdat ik verkapte commercie een belediging aan de lifehacking lezer vind.
    Jij geeft aan dit niet te beogen en het voor de lol te doen in je vrije tijd. Excuses dan voor de toon.

    Ik denk dat de tips van Marger je wel helpen om het beter te doen en de lezer echt te raken.
    Succes en hopelijk in ’t vervolg een post die meer antwoord geeft. Het onderwerp leent zich er wel voor op dit platform.

  • Alex Schuitemaker
    Posted 23/01/2014 6:31 am 0Likes

    @ marger en wout, Jammer om dit te lezen zeg want dit is absoluut niet de insteek van het artikel. Het gaat erom dat het belang van slapen word onderschat en dan is het een eerste stap om dat duidelijk te maken aan mensen. Uiteraard valt er nog zo veel meer te schrijven over dit interessante onderwerp wat mensen oprecht kan helpen beter te leven.

    Ook een beetje jammer van de vooroordelen, ik steek veel tijd in het schrijven van nuttige en of leuke artikelen en verdien er niets mee.

    @Frank, bedankt voor de spellingcheck!

    • Marger
      Posted 23/01/2014 8:49 pm 0Likes

      Als dat níet de insteek was, dan is mijn tip dus des te relevanter 🙂 Het komt toch echt over zoals ik beschrijf. Wout en ik zullen niet de enigen lifehackers zijn die bij het lezen van een titel ‘hoe leer je effectief te slapen?’ niets anders verwachten dan de antwoorden op die vraag.

      Mensen die zich er niet bewust van zijn dat slapen belangrijk is, lezen waarschijnlijk de titel en haken af. Het interesseerde ze toch al niet. De overgebleven mensen weten punt 1 dus al en zitten niet te wachten op een artikel dat de hoofdvraag niet beantwoordt en dus eigenlijk niets vertelt. Als je een dergelijk artikel aanbiedt aan een tijdschrift zullen ze je ook vriendelijk vragen eens terug te komen als je hun lezers echt iets te leveren hebt.

      Ik heb me veel verdiept in slapen en weet ook wel dat je in één artikel niet alle tips voor een optimale slaap kunt geven. Naast het kennen van je publiek is het dus van belang om een afgebakend onderwerp aan te bieden en daarover waarde te leveren. Dat doe je niet, hoe hard dat ook klinkt.

      Ten slotte is de schrijfstijl echt net zoals de gemiddelde salespage die al jaren populair is:

      “Dit artikel is speciaal voor iedereen zónder slaapproblemen.”
      “Wij leggen uit hoe belangrijk slapen is voor je en wat je kunt doen om effectiever te slapen.” (nee, dat lezen we dus niet)
      “Men durft in Nederland niet te praten over zijn of haar slaapproblemen” (nooit iets van gemerkt)

      om nog maar niet te spreken van de marketingvetdruk.

      Doe er je voordeel mee als je écht mensen wilt bereiken en raken.

    • Ed
      Posted 24/01/2014 12:06 pm 0Likes

      @Alex
      Je verdient er niets mee ? Je beheert een website met slaap-gerelateerde producten. Mijn indruk is dat je dit artikel voornamelijk hebt geschreven om mensen op jouw webshop te krijgen. Wees daar dan gewoon eerlijk over. [5 februari 2014 editted – red.]

      • Alex
        Posted 28/01/2014 8:59 am 0Likes

        @Ed,

        Zoals ik al zei, natuurlijk wil ik graag dat mensen mijn site bezoeken, dat is geen geheim. En ik wil er uiteindelijk graag wat aan verdienen, ook geen geheim, maar dat is nu nog niet het geval iig. Het is nu gewoon een hobby wat ik naast mijn baan doe in mij vrije tijd. Ik reageerde op de reactie van marger dat ik met een scheet duizenden euros zou verdienen terwijl ik gewoon probeer leuke artikelen te schrijven. Ik ben al een jaar veel vrije tijd hierin aan het steken en heb geen duidenden euros verdient, ook geen honderden, en ook geen tientjes:P Wel leuke reacties op mijn boekje en artikelen van mensen die de moeite nemen deze te lezen, en dat fijn ik ook top..

  • Wout
    Posted 22/01/2014 11:08 pm 0Likes

    @marger +1 voor je comment, wat een waardeloos artikel voor een interessant onderwerp.

  • Marger
    Posted 22/01/2014 10:05 pm 0Likes

    Dus nu zijn de lezers precies 1 ding wijzer: dat de auteur goed nietszeggende verhaaltjes kan schrijven. Informatie levert dit doorzichtige lokkertje niet. Laat ik dat wel doen: als je mensen wilt prikkelen om je website te bezoeken, werkt het goed om ze daadwerkelijk waarde te leveren in ruil voor de tijd die ze nemen om je lap tekst te lezen. Een stukje vol inkoppers in de stijl van “Leer In Deze Cursus Hoe Ik Duizenden Euros Verdiende Met Twee Scheten En Een Paperclip” werkt alleen averechts.

    Dit is geen klacht, maar een gratis tip voor auteur en redactie.

    • Greg
      Posted 27/01/2014 8:07 am 0Likes

      +1, waardeloos artikel.

  • Frank Meeuwsen
    Posted 22/01/2014 9:47 pm 0Likes

    Mea Culpa van uw hoofdredacteur. Dit artikel is zonder uitgebreide check op spelling en grammatica online gekomen. We beloven beterschap!

  • Martijn
    Posted 22/01/2014 12:33 pm 0Likes

    Leuk artikel, maar de spelfouten leiden behoorlijk af van de inhoud.
    Toch lees ik graag het vervolg hierop zoals in fase 2 en 3 wordt benoemd.

    • Daniëlle
      Posted 22/01/2014 2:29 pm 0Likes

      Energiepijl? Euh??? Voor de rest sluit ik me aan bij Martijn, erg jammer van dit stukje.

      • Alex
        Posted 22/01/2014 9:47 pm 0Likes

        Grammatica is niet mijn sterkste punt, maar Ai… dat is wel een beste misser zeg! Wel leuk om te lezen dat jullie dit onderwerp en artikel interessante stof vinden! Thnx

Comments are closed.