Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken?

“Na 17 uitnodigingen voor LinkedIn heb ik dan uiteindelijk toch een profiel aangemaakt, maar eigenlijk doe ik er verder niets mee.” Herkenbaar? De meeste LinkedIn gebruikers hebben geen idee hoe ze deze tool kunnen gebruiken.

Logo LinkedinVandaar dus een aantal concrete tips over hoe je LinkedIn nu écht kan gebruiken. Bijvoorbeeld om nieuwe klanten te vinden of om nieuwe medewerkers aan te trekken. Maar hoe doe je dat dan precies?

Stap 1: Definieer een concreet (netwerk)doel. Wat wil je bereiken? In mijn geval is dat bijvoorbeeld om in 2012 op 10 conferenties in Nederland een keynote presentatie te geven. Iedereen kent het acroniem SMART. Pas het ook hier toe!

Stap 2: Denk aan de best geplaatste personen om je doel te realiseren. Wie zijn de mensen die je het best kunnen helpen? Denk concreet aan namen, functies of een aantal sleutelwoorden. Enkele voorbeelden: Marketing Manager, Sales Director, authenticiteit, humor…

Advanced Search LinkedinStap 3: Gebruik de Advanced Search! Waarschijnlijk dé belangrijkste button op LinkedIn : Advanced, naast de zoekbalk bij People. Hierdoor kan je bovenstaande criteria gebruiken om specifiek te zoeken naar de mensen die je kunnen helpen. Om te finetunen kan je naast sleutelwoorden, naam, land en bedrijf ook bijvoorbeeld de sector aangeven. Start altijd met ruime criteria (bv. heel Nederland) en verfijn nadien (bv. met postcode en radius).

How You Are ConnectedStap 4: Kijk naar je zoekresultaten. Via wie kan je hen bereiken? Zijn er mensen die je vindt in de 1e of 2e graad? De eerste graad betekent uiteraard dat je rechtstreeks met hen verbonden bent op LinkedIn. Die ken je dus vast al! Kijk in de lijst ook naar de tweede graad en ontdek wie je gemeenschappelijk kent. Dat is namelijk de grote kracht van LinkedIn: het maakt je netwerk inzichtelijk. Het vertelt je via wie in je netwerk je verbonden met wie!

Stap 5: Vraag aan de persoon die je het beste kent om je te introduceren via een Magic Mail. Via zo’n mail word je op een ideale manier voorgesteld. Weet dat het altijd beter is om voorgesteld te worden dan om jezelf voor te stellen! In een Magic Mail worden jij en de persoon (in je 2e graad) met wie je geconnecteerd wil worden aan elkaar voorgesteld via 1 mail door de persoon die je beiden kent. Concrete voorbeelden van een Magic Mail kan je hier downloaden. Handig om weten: de meeste mensen hebben nog nooit gehoord van een Magic Mail. Het is dus een goed idee om hen voor te stellen dat je hen een “kladje” van zo’n Magic Mail bezorgt. Wat denk je dat er gebeurt? Inderdaad de meeste mensen zeggen : “Doe maar” en kopiëren 100% van jouw mail! Dat wil zeggen dat je door hen wordt voorgesteld op de ideale manier, want jij hebt de tekst van de mail zelf geschreven…Slim!

Bijkomende tip: soms vind je interessante mensen in je 3e graad. Deze staan dan ietsje te ver van je af. LinkedIn geeft je enkel de eerste letter van hun achternaam. Redelijk irriterend. Hoe vind je nu makkelijk de volledige naam van deze persoon? Geef de voornaam en bedrijfsnaam (eventueel ook functie) van deze persoon in op Google. Dan krijg je het publieke profiel van deze persoon te zien. En ja, dat vermeldt zijn of haar volledige naam 😉 Op die manier kan je deze persoon ook rechtstreeks uitnodigen op LinkedIn, mocht je dat willen.

Veel plezier en succes!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

  • Sollicitatiebrief voorbeeld
    Posted 09/02/2012 5:20 pm 0Likes

    Ik denk dat er veel mensen zijn die linkedin nog niet optimaal gebruiken op dit moment. Zeer nuttig artikel.

  • Senol Tapirdamaz
    Posted 09/01/2012 10:43 pm 0Likes

    Waarom moet ik me ergens registreren alvorens iets te mogen downloaden?
    vind ik niet bepaald gratis…

    • Bert Verdonck
      Posted 10/01/2012 10:36 am 0Likes

      @Senol : je krijgt een extra ecourse met actiepunten, etc. erbij. Als je dat niet wil, dan schrijf je toch onmiddellijk opnieuw uit! Je gegevens worden dan niet bijgehouden. Onze ervaring is dat veel mensen effe snel een boek downloaden en er vervolgens niets mee doen. Om dit te vermijden hebben we gekozen om er een extra ecourse bij te geven, zodat lezers meer resultaat halen. Zo simpel is het 😉

Comments are closed.