Hoe maak je een dossier met Storify

Storify levert – zoals de naam al aangeeft – de mogelijkheid om een verhaal te schrijven en dit verhaal te larderen met voorbeelden uit bekende online omgevingen. Signaleer ik een ontwikkeling, dan kan ik hier ook direct de juiste tweet bij pakken. Of de Youtube video. Of de link. Storify zet het allemaal netjes onder elkaar en zorgt voor een lopend verhaal. Maar recentelijk ben ik Storify anders gaan gebruiken. Het is namelijk ook het perfecte online dossier.

Stel, ik wil kijken hoe een bepaalde trend of technologie zich gaat ontwikkelen. Zelf ben ik bijvoorbeeld wel benieuwd naar de zin en onzin van Google AuthorRank. Ik zie er zelf het nut wel van in, maar dat is nu even irrelevant. Ik wil dus op de hoogte blijven. Hoe stel ik een dossier in, binnen Storify?

Zoeken binnen Storify

Om te beginnen heeft Storify veel mogelijkheden om online te zoeken. Ik kan hier een term invoeren en Storify laten zoeken naar het onderwerp. Hieruit komt een redelijk overzicht van artikelen van het gekozen kanaal. Zit er iets tussen de zoekresultaten, dan schuif ik deze naar het overzicht en voeg ik deze toe aan het dossier. Handig hierbij is dat ik op datum kan sorteren. Dus oudste artikel eerst en gaan opbouwen.

2. Storify Editor

En ik kan hier eenvoudig meerdere bronnen aan toevoegen.

3. Storify Editor Sources

Storify dossier bijhouden met de extensie

Tot zover niets aan de hand. Dit is in de basis hoe Storify werkt. Maar ik wil de ontwikkelingen rond Google AuthorRank bijhouden. Ik heb de basis van mijn dossier aangelegd in Storify. Nu wordt het tijd om een extensie te installeren die zorgt dat ik elk artikel dat ik zelf via Social Media vind ook kan toevoegen aan mijn ‘dossier’. Gelukkig heeft Storify deze extensie binnen Chrome.

4. Storify Bookmarklet

Met de Bookmarklet op zijn plek kan ik elk artikel direct toevoegen aan mijn dossier. Zo blijft het over langere tijd up-to-date.

Storify dossier bijhouden met Google Alerts

Is dat nog te veel werk? Ik kan ook Google voor me laten zoeken. Hiervoor moet ik echter eerst een Google Alert instellen. Hiervoor ga ik naar http://www.google.nl/alerts en vul ik de zoekterm in waarover ik een dossier wil opbouwen. In plaats van de resultaten naar mijn e-mail te sturen, laat ik deze verzenden naar Google Reader. Hiermee krijg ik namelijk de toegang tot een RSS-feed over de resultaten.

5. Google Alerts instellen

Klik ik nu op Google Reader dan zie ik hier een eerste resultaat.

6. Google Reader

Ik klik hier op Feedinstellingen. En kies Details en statistieken weergeven.

7. Google Reader instellingen

Hieruit komt het volgende scherm.

8. Google Reader Feed URL

De URL is belangrijk, want dit is de RSS-feed. Deze kopieer ik en plak ik in Storify.

9. Storify met RSS feed

Nu kan ik dus regelmatig controleren of er nieuwe zoekresultaten via RSS zijn binnengekomen en deze al dan wel of niet toevoegen aan mijn dossier.

Dossier bijhouden met IFTTT

Maar dan moet ik nog steeds om de zoveel tijd kijken naar mijn resultaten. Gelukkig bestaat er binnen IFTTT een handig recept waarmee ik ook dit kan automatiseren. Als er een nieuw item in de Google Reader RSS zit, voeg deze dan toe aan mijn Storypad. Hiervoor heb ik dus weer de URL van mijn RSS-feed nodig uit Google Alerts. Mijn dossier houdt zich nu automatisch bij.

10. IFTTT - Recipe

Op deze manier kun je Storify voor meer doeleinden gebruiken, zoals het opbouwen van een dossier. Uiteraard kun je dit dossier weer makkelijk delen met collega’s of andere geïnteresseerden.

 

DimitriLambermont webDeze blogpost is geschreven door Dimitri Lambermont. Copywriter en een ervaren specialist in het schrijven van heldere en overtuigende teksten. Maak kennis op www.vancopytotcontent.nl

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

9 Comments

 • aids in je moeder
  Posted 11/02/2016 9:38 am 0Likes

  gek goed!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  :3

 • Jochem Koole
  Posted 23/02/2013 1:21 pm 0Likes

  Mooie hack, Dimitri. Ik ben wel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Zou je jouw dossier willen delen?

Comments are closed.