Hoe maak jij je notities?

Notities. We kunnen niet zonder. Of het nu een boodschappenlijstje is, de opzet voor een project of de aantekeningen na een werkbespreking. We hebben allemaal onze eigen manier om notities te maken, op te slaan en mogelijk te delen met anderen.

Het maken van notities is aardig veranderd door de jaren heen. Van het traditionele pen en papier, inclusief de revival van de afgelopen jaren, tot aantekeningen die je maakt met een speciale pen zoals de Livescribe pen of een specifieke app als Notability, Evernote of Drafts. Of natuurlijk gewoon met de teksteditor in je besturingssysteem.

Wij zijn wel benieuwd hoe jullie professionele aantekeningen maken en wat je er voor gebruikt. Een goedkoop schrijfblokje van de Xenos of heb je een specifieke setup op je tablet met toetsenbord, inclusief snelkoppelingen? Of ergens er tussenin?
Laat het ons weten in de reacties, volgende week pakken we de mooiste voorbeelden er uit. Geef zoveel mogelijk detail, inclusief URL’s en voorbeelden.

We zijn benieuwd!

(Foto: FyeahJournals)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

59 Comments

 • Melanie
  Posted 15/03/2019 12:12 pm 0Likes

  Zelf combineer ik digitale en geschreven notities: in de basis schrijf ik alles in mijn notitieboeken – op deze manier merk ik dat ik mijn gedachten beter verwerk en dat ze niet ergens ‘out there’ staan. Geschreven blijven ze toch dichter bij me. Als ik iets heb wat ik vaak lees of vaker na wil lezen terwijl ik bijvoorbeeld onderweg of op reis ben, verwerk ik het in Evernote, waar ik de ‘blijvende’ gedachten op allerlei vlakken in heb verwerkt. Digitale en geschreven notities dienen dus allebei een ander doel! Ik schrijf overigens zo graag dat ik mijn eigen webshop in notitieboeken heb die gevuld is met bijvoorbeeld mooie handgemaakte leren notitieboeken: https://www.schrijfwinkel.com/notitieboeken/leren-notitieboeken

  Wij merken dat schrijven in een luxe en mooi notitieboek nog steeds een favoriete keuze is bij onze klanten.
  Bijvoorbeeld dit leren notitieboek dat fairtrade geproduceerd is en binnenin zacht katoenpapier bevat. Zo’n notitieboek zegt iets over jouw persoonlijkheid en dat is volgens ons toch anders dan de digitale opties ? http://www.mylovelynotebook.nl/product/nkuku-rustic-leren-notitieboek-a5/

 • Lobke
  Posted 13/12/2016 8:55 pm 0Likes

  Ik lees veel positiefs over Evernote. Maar ik ben benieuwd of iemand een goed alternatief heeft voor het uitwerken van gesproken aantekeningen in Android?

 • Meike
  Posted 04/09/2016 7:14 pm 0Likes

  Ik ben zoekende. Maar kennelijk moet je meegaan in de digitale wedloop om goed mee te kunnen doen. Op mijn iPhone 4 kan geen Evernote, geen Captio, geen OneNote, alles vergt iOS 8. Terwijl deze programma’s in oude versies natuurlijk prima bruikbaar waren. Ik ben nu toch maar terug met een papieren boekje met voorin een to do list met korte zaken (telefoontjes die moeten gebeuren, simpel aan te schaffen zaken) en achterin pagina’s voor projecten. Daarnaast een gezinsagenda met meerdere kolommen.
  Maar Evernote was toch wel fijn geweest… aangezien ik minder op papier wil bewaren.

 • Lowie
  Posted 01/09/2016 3:09 pm 0Likes

  Ik maak aantekeningen volgens de Cornell Methode! Dit is een wetenschappelijk onderzochte methode voor het maken van effectieve aantekeningen. Op https://www.cornellnotes.nl/cornellmethode lees je alles over deze methode. Je kunt er ook gratis een template downloaden.

 • Erik
  Posted 21/03/2016 3:51 pm 0Likes

  Notities ( van APPLE zelf op de iPhone) gebruik ik als snel kladblok of lijstje , welke tijdelijk zijn, vind de mogelijkheden te beperkt om hier alles in te zetten en ook is deze niet helemaal betrouwbaar als ik hier honderden notities heb, daarbij kun je niet zoals in andere programma’s ook mappen maken.

  EVERNOTE gebruik ik bij notities die voor de langere termijn opgeslagen moeten worden, meer details of documenten aan toevoegd moeten kunnen worden.

  WUNDERLIST is mijn favoriete app voor afvinklijstjes en TODO’s , veruit de beste app en tegenwoordig gebruiken veel mensen om mijn heen de app.
  Vervaldatums, gedeelde lijstjes , timer / wekker zetten ter herinnering .. Vorig jaar nog overgenomen door Microsoft dus dat zegt genoeg!

 • Nathalie
  Posted 14/03/2016 11:44 pm 0Likes

  Ik ben helemaal fan van Todoist. Synchroniseert mooi met desktop, tablet en telefoon.
  Alles wat ik wil onthouden gaat er in, maar ook mijn dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en eenmalige taken. Avond ervoor even checken en in de ochtend hopla staat mijn to-do-lijstje klaar. Die kun je dan lekker afvinken.

 • Jaap van Dodeweerd
  Posted 14/03/2016 9:02 pm 0Likes

  vJournal is ook een handige methode om tekst snel in Evernote te krijgen.
  Is wat dagboek-achtig, met bij elke notitie, gegroepeerd per dag, een timestamp. Alleen nadere opmaak in Evernote is een ramp.
  Heb daarvoor al een ticket aangeboden, maar nooit enige feedback gekregen.

 • Catja Cappon
  Posted 14/03/2016 1:37 pm 0Likes

  Blij met Evernote. Daarin heb ik notitieboeken aangemaakt onder de noemers: professioneel, persoonlijk, kwaliteit, diversiteit (mijn specialiteit), schrijven (ik ben tekstschrijver), archief. Daarin sla ik mijn notities, relevantie artikelen op internet en blogs op. Alle notities geef ik ook trefwoorden, waarop ik ze kan terugvinden.

 • André Sluik
  Posted 13/03/2016 8:13 pm 0Likes

  De app-combi Workflowy + Workflow, voor al mijn werk en privé.
  In Workflowy een zelf te kiezen structuur van notities, links, documenten en taken. Met Workflow is het eenvoudig documenten, artikelen enz. om te zetten in bijvoorbeeld een Dropbox-link. De link in Workflowy aanklikken en hop.
  De combi Workflowy + Workflow is simpel, razendsnel en exact zoals ik het hebben wil.

 • Dorothy
  Posted 13/03/2016 5:15 pm 0Likes

  Ben fan van Evernote voor het voorbereiden van gesprekken, uitwerken notities, het bewaren van goede quotes en allerlei artikelen om te bewaren.
  Voor gesprekken houd ik het toch bij pen en papier. Een iPad/iPhone of laptop zijn te langzaam. Daarnaast vind ik het in gesprekken toch hinderlijk. Ben je (of je gesprekspartner) bezig met aantekeningen of zit je de mail te checken. Juist als je bezig moet zijn met luisteren en de relatie. Ik ben benieuwd hoe anderen dit ervaren?
  Door verschillende plekken voor notities ben ik op zoek naar een goede plek om acties te borgen! Daar gebruik ik nu Outlook / taken. Tips welkom!

 • Jaap van Dodeweerd
  Posted 13/03/2016 5:05 pm 0Likes

  Evernote om elektronisch spul (documenten, rekeningen, handleidingen, etc) op te slaan en te bewaren.
  Moleskine A5 voor BulletJournal aantekeningen (ev. foto maken met Scannable voor Evernote).
  Moleskine A6 blok (in de kontzak) voor korte aantekeningen en losse gedachten onderweg.
  Apple Notes (op iPhone, iPad en iMac) als het uitkomt.
  Apple Reminders (op idem) voor actiepunten. Voorheen Things gebruikt, maar dit werkt nu ook goed.
  Apple Pages voor het uitwerken van notities.
  Hema college notes voor vergaderingen en uitwerken van zaken.
  MacJournal voor journaling en blogging
  Veel andere zaken (Stickies, Simplenote, TextEdit, iA Writer, Skitch, TextEdit, TextWrangler, OneNote), al geprobeerd, maar losgelaten als het niet werkt.
  Het blijft weer proberen, als er weer iets nieuws op de markt komt.

 • Miriam Wesselink
  Posted 13/03/2016 11:49 am 0Likes

  PS: op plekken waar ik mijn handen en blik vrij moet houden gebruik ik Braintoss (naar Evernote).

 • Miriam Wesselink
  Posted 13/03/2016 11:48 am 0Likes

  Vrijwel altijd Evernote. Maar ik heb nog steeds ook een notitieblok; op de een of andere manier vind ik dat in een tweegesprek net iets lekkerder werken (waarschijnlijk omdat ik mijn aandacht dan tussen het gesprek en autocorrect moet verdelen). En ik gebruik sporadisch post-its.

 • Niek
  Posted 13/03/2016 9:50 am 0Likes

  Ik ben nog steeds zoekende omdat Evernote nog steeds zo’n slechte teksteditor op de ipad heeft. Die standaard kleine lettertjes. Dus dat is voor mij dan weer een paar weken Drafts gebruiken, dan weer Daily Notes, en momenteel weer (terug) bij Nebulous Note. Het gisteren door Microsoft presenteren van de Evernote –> Onenote-converter (inderdaad heel prettig voor tekstverwerking) maakt een overstap naar Onenote wel heel aantrekkelijk…

 • Diana
  Posted 13/03/2016 9:19 am 0Likes

  Ik ben een enorme fan van moleskin, heb wel een aantal jaren geprobeerd aantekeningen te maken op iPad, maar doordat typen toch veel anders gaat, onthield ik nooit wat ik geschreven heb. Terwijl met notulen van vergaderingen en andere aantekeningen om te onthouden van papers die ik lees, blijkt het ouderwetse schrijven toch beter voor mij. Al ben ik ook fan van mindmapping apps, zoals ithought of magicalpad. Maar dat gebruik ik meer voor ordenen van projecten of actiepunten van vergaderingen.

 • Jeroen
  Posted 13/03/2016 8:50 am 0Likes

  Uhmm … ik schrijf eigenlijk op een A4-tje, vouw dat in vieren en draag dat dagelijks in mijn kontzak. Ik noteer in vakjes: to-do, boodschappen, gedachten, ingevingen, wat zich voordoet. Na enkele dagen wordt het achterhaald en maak ik een nieuwe, waarbij ik de actuele zaken overneem. Incidenteel tekst overtyp. Ik vond dit natuurlijk ouderwets (ben gek op m’n iPhone) maar … Evernote, Braintoss et al … alles leuk uitprobeerd maar hemel, wát een indirect gedoe … Gek op blanco A4-tjes. Basic en direct. De beperkte ruimte maakt dat ik moet schiften op prioriteit, en dat werkt het best bij mij: maximaal doel met minimale middelen. Soms maak ik foto’s, Office Lens werkt geweldig bij voordrachten met PP enz: het programmaatje haalt het scheve perspectief uit je foto, en je kunt de beelden bewaren of mailen (bv naar een collega die de voordracht miste). De beeldcorrectie is verbazend goed. Langere teksten probeer ik nu uit op Google Docs, dat gaat heel aardig. Weet niet of ik het daar na een tijdje nog georganiseerd krijg.

 • Serena
  Posted 13/03/2016 8:04 am 0Likes

  Lijstjes in de Herinneringen-app en notities in de Notitie-app op de iPhone.
  Had Evernote, maar de standaard apps zijn perfect sinds iOS9.

 • koninkrijk.nu
  Posted 17/10/2014 7:19 pm 0Likes

  Workflowy…

  Supersnelle geneste notities.
  Indelen zoals je zelf wil.
  Attachements via bijvoorbeeld Dropbox links.
  Delen van gedeeltes.
  Links met # en @

  En wat een verademing, werken met lege blaadjes die worden wat je wil. Of templates, copy paste. Heerlijk simpel. Maar zo krachtig.

 • Wim Van de Keere
  Posted 16/10/2014 9:56 am 0Likes

  Evernote rules voor mij. Perfecte sync met desktop/tablet/smartphone…

 • Erik
  Posted 15/10/2014 12:23 pm 0Likes

  Ik maak notities in verschillende systemen. Voor mijn werk in ons CRM systeem en prive zaken in mijn iPhone agenda. Zo houd ik de zaken gespreid.

 • Bas
  Posted 14/10/2014 12:52 pm 0Likes

  Ik gebruik Evernote in combinatie met Box.com, In BOX worden mijn evernote-notes gesynced.
  Daarnaast een A6 notitieboekje met een Parkerpen. Die schrijft toch echt het fijnst.

 • Ronald
  Posted 13/10/2014 11:01 pm 0Likes

  Ik gebruik Gmail i.c.m. rules die mijn notities labelen (taggen) bij binnen komst. Zo kan ik aan de hand van een bepaald onderwerp er voor zorgen dat een notitie automatisch gelabeld wordt. Werkt super goed.

 • Jean-Paul
  Posted 13/10/2014 4:28 pm 0Likes

  Weet iemand voor Android een goed alternatief voor Braintoss (iOS)?

 • Marcel
  Posted 13/10/2014 2:44 pm 0Likes

  Voor mij blijft het een zoektocht naar de ultieme manier van vastleggen, bewaren en organiseren. Eigenlijk is Evernote het hart. Daaromheen heb ik een aantal zaken geregeld. Ik heb GTD zo veel mogelijk in Evernote georganiseerd. Maar als projectmanager lukt het me niet goed om alle taken daar handelbaar, overzichtelijk daar in te organiseren.
  Digitaal vastleggen tijdens een vergadering vind ik niet prettig. Ik werk met A5 boekjes á la Moleskine en een viltstift of fineliner om te schrijven. Dat is erg 1988 maar voelt wel het lekkerst.
  Overzetten van acties gebeurd naar Evernote gaat handmatig. Soms een foto van een schets. Maar hele pagina’s in Evernote plaatsen heeft voor mij geen meerwaarde. Dus livescribepennen zijn niet aan mij besteed.
  In mijn ideale wereld kan ik gewoon op papier blijven schrijven, maar zou ik op papier willen aangeven met mijn pen: dit wil ik nu opslaan in Evernote. Dus een soort livescribe v2.0. En vervolgens een goed werkende takenlijst die recht doet aan GTD, en mij ook de overzichtelijkheid biedt van alle acties en taken binnen projecten.

 • Medeia
  Posted 13/10/2014 11:04 am 0Likes

  Daily notes (appstore). Een geweldige app waar je verschillende notitieblokken kunt gebruiken voor verschillende projecten. De zoekfunctie werkt prima. Naast getypte aantekeningen kunnen er ook tekeningen en foto’s worden toegevoegd.

  Het mooie is dat de notitie boeken gesynchroniseerd worden met Evernote zodra je hier behoefte aan hebt. Nadeel is wel dat je nog geen boeken kunt selecteren. Het is alles of niets.
  Het is een gebruiksvriendelijke app. In geval van problemen komt er snel een update. Voor mij niets anders meer.

 • Ron
  Posted 12/10/2014 3:58 pm 0Likes

  Ik gebruik Evernote voor al mijn notities en aantekeningen. Voor todo’s gebruik ik gewoon de standaard app op mijn iOS devices en Mac. Deze vind ik lekker simpel en dus overzichtelijk. Zowiezo is overzichtelijkheid voor mij een must mbt notities en aantekeningen.
  Op de iPad vind ik Goodnotes een handige app om icm de Jot Scribt geschreven aantekeningen te maken. Deze zijn syncen met Evernote dus ideaal. Ik ben wel heel benieuwd naar Notability maar omdat Goodnotes eigenlijk wel bevalt nooit de app daadwerkelijk gekocht.

 • Martin
  Posted 12/10/2014 2:49 pm 0Likes

  Notities via Penultimate / Visueel en tekstjes via Snapwriter er in Evernote. iThoughts gebruik voor ideeën, verder ben blij met TouchDraw voor diagramming (soort Visio). Tekenen doe ik met Adobe Ideas de combi van visueel en tekst doe ik in NotetakerHD.
  Alles landt in Evernote. dingen delen, doe ik via MS OneNote / Outline. Ben nog steeds zoekend en heb de ideale app nog niet gevonden. Voor mij zijn een aantal aspecten van belang:
  1: visueel / doodlen
  2: tekstueel
  3: outline-ING, mindmapping en conceptmapping
  En 4:Integratie: makkelijk cutten/pasten naar andere apps zowel tekst als afbeeldingen

  ik vind de apps veelal buitengewoon complex of teveel de nadruk op één aspect van noteren. Ben recent tegen Magicalpad aangelopen, mooie app maar integratie ho maar… Slechts pdf’jes. Zo blijf je aan het Freudbelen

 • niek
  Posted 12/10/2014 2:45 pm 0Likes

  Tot voor kort ging alles in evernote. Sinds enige weken keer ik voor snelle aantekeningen (niet vergeten, zo meteen even doen) weer terug naar het papier. Verslag etc wel in evernote (via Daily Notes-app). Wat ‘s avonds aan taakjes niet af is gaat in rememberthemilk. ‘S Ochtends maak ik allereerst een lijstje (op papier) van alle taken die die dag moeten gebeuren, incl taken uit rememberthemilk, openstaande mails en ideeen die te binnen schieten. In de loop van de dag is het dan ‘afstrepen’.

 • Djazz
  Posted 11/10/2014 10:24 pm 0Likes

  Livescribe, Evernote + Braintoss / Gneo 🙂

 • Thijs
  Posted 11/10/2014 4:50 pm 0Likes

  Acties altijd een voor een in captio en afzonderlijk versturen naar mijn outlook account. Daar een regel aangemaakt zodat ze direct een aparte map (dus niet in mijn inbox) terechtkomen. Vervolgens eenmaal per dag die acties (meestal eind dag) uitzetten naar taken (met herinnering), agendatijd of direct afhandelen.
  Zojuist Braintoss geïnstalleerd nav gelezen reacties hierboven. Ziet er veel belovend uit. Kan captio wellicht vervangen.

 • Jan Wybe
  Posted 11/10/2014 8:22 am 0Likes

  PS, ter toelichting op mijn vraag over digital hoarding, hieronder een artikel uit WSJ uit 2012 over dit fenomeen:

  http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303404704577305520318265602

 • Jan Wybe
  Posted 11/10/2014 8:12 am 0Likes

  Op de Calle 20 # 3 in Bogotá, Colombia, bevindt zich het atelier “Corazón de Papel”, een boekbinderij waar blancoboeken gemaakt worden met gebruikmaking van precies dezelfde technieken als enkele eeuwen geleden; sommige van de apparaten zijn zelfs antiek:

  https://www.facebook.com/pages/Taller-De-Encuadernación-Ricardo-Corazón-De-Papel/285244691573613

  Hun notitieboeken, gemaakt met papier dat bijzonder fijn schrijft, zijn mijn favoriete 1.0 instrument om aantekeningen in te maken.

  Idealiter worden die aantekeningen, voor zover zij actionable elementen bevatten, onmiddellijk na een gesprek uitgewerkt in OmniFocus. Dit vereist een bepaalde mate van discipline, waarvan ik eerlijk toegeven moet dat ik deze niet altijd op heb kunnen brengen, maar op de momenten waarop dat wèl lukt, werkt deze combinatie van 1.0 papier met OmniFocus heerlijk.

  Van mijn kant zou ik graag ook een vraag willen stellen die opgeroepen wordt bij het lezen van de overige reacties op de vraag van Frank:

  Hoe gaan de gebruikers van programma´s als Evernote en Braintoss en Keep etc. om met het fenomeen “digital hoarding”? Dat wil zeggen: diegenen die zo blij zijn dat zij elke mentale pop-up ergens kunnen vastleggen, wat voor systeem hebben jullie om dat vervolgens allemaal te ordenen en te reviewen? Hoe vermijden jullie dat jullie in de val van digital hoarding vallen?

 • Evelina
  Posted 11/10/2014 1:41 am 0Likes

  Je hebt notities en noties.
  – Is een notitie een geheugensteuntje van een paar woorden? Stuur het snel naar je eigen inbox – of iets.
  – Is een notitie ‘aantekeningen maken‘, leren? Dan moet het via pen en papier.

  Wat je digitaal aan aan snelheid wint, verlies je aan inzicht.

  Wanneer je notities schrijft, kan je gewoon niet altijd snel genoeg zijn om alles te noteren. Je gebruikt je hersenen om de kern te destilleren. En schrijft dat op. De beste basis voor studeren of inzicht krijgen.

  Digitaal aantekeningen maken gaat snel genoeg. Dat resulteert in woorden zinvol genoeg opschrijven. Maar je destilleert de boodschap niet. Waardoor je die ook minder goed registreert.

  Sinds een paar maanden combineer ik ‘oud en nieuw’. En inderdaad: het werkt stukken beter dan alles digitaal.

  Voor de mensen die dan ook de stap naar papier eens willen wagen: neem 7mm regelafstand. Dat werkt beter dan 6mm of 8mm laten diverse onderzoeken zien. En laten die dure merken nou net 6 of 8mm gebruiken …

  Nog meer onderzoek bij Scientific American

  • Gerke
   Posted 15/10/2014 2:41 pm 0Likes

   Wat zijn voorbeelden van 7mm afstand? Of loop je met je liniaaltje rond in de winkel?

 • Peter
  Posted 10/10/2014 7:01 pm 0Likes

  Ik gebruik op mijn werk Onenote altijd voor alle notities, maar ook voor vergadervoorbereidingen, verslagen, planningen. En we gebruiken voor projecten gedeelde OneNote books. Heel handig.
  Thuis gebruik ik Evernote, Shopping list en Wunderlist. Boeken recensies schrijf ik nog steeds op papier, zo’n mooi notitieboekje van paper blancs.

 • Bas Grolleman
  Posted 10/10/2014 3:21 pm 0Likes

  Moleskin voor meetings waarbij ik me puur beperk to actiepunten en notes om ze later te archiveren uit te werken.

  Hackpad (http://hackpad.com), omdat het markdown gebruikt en ik dus door kan blijven tikken zonder opmaak knoppen aan te raken. Is ook heel goed in samen te werken dus erg handig bij brainstorm sessies. Web based zowel op mijn laptop als met een BT keyboard op mijn Nexus 5

  Todoist (todoist.com), kleine gedachten gaan rechtstreeks naar mijn takenlijst inbox zodat ik ze de volgende ochtend kan verwerken, widget op mijn hoofdscherm met een flinke “Add task” knop.

 • Dennis Witjas
  Posted 10/10/2014 1:43 pm 0Likes

  Met de uitkomst van IOS8 is het mogelijk om tekst met spraakherkenning in te “typen” op de iPhone en iPad (als je maar een internetverbinding hebt)

  Naast de spatiebalk komt een microfoontje te staan en als je daar op klikt kun je, je tekst inspreken. De tekst zie je gelijk op het scherm verschijnen. Dus super handig om notities te maken in (volgens mij) elke app die je op de iPhone en iPad hebt draaien.

 • JKoole
  Posted 10/10/2014 1:08 pm 0Likes

  Evernote voor media rich notes
  Simplenote voor lappen tekst. Kan ook in evernote maar dat is zo zwaar.
  Captio voor heel snel en zonder gedoe een gedachte, mind snippet, opschrijven.

  De combi is meer ontstaan dan zo ontworpen. Tegenwoordig verbeteren ze allemaal op zwakke punten die ze hadden, dus het zal best met 1 tool kunnen allemaal. Captio is onmisbaar…

  • Annemarie dBr
   Posted 11/10/2014 6:42 am 0Likes

   Prive: Evernote! Het nieuwe design is helemaal mijn ding – lekker simpel en overzichtelijk. Nooit meer iets kwijt door de krachtige zoekfunctionaliteit. Tijdens mijn opleiding foto’s van whiteboard van de docent gecombineerd met eigen aantekeningen, handgeschreven in PenUltimate, met achteraf toevoegen van info door research op het net. De beste!

   Voor mijn takenlijstjes gebruik ik Wunderlist. Super handig dat je lijstjes kunt delen… zo kan de boodschappenlijst nog aangevuld worden vanaf thuis terwijl een van ons in de winkel loopt 🙂 Nu alleen nog integratie met Sunrise calender graag, zodat deadlines van taken in m’n agenda verschijnen!

   Werk: OneNote vanwege de integratie in Outlook. Maar ik heb een sterke voorkeur voor Evernote.

 • Harro van den Berg
  Posted 10/10/2014 1:08 pm 0Likes

  Ik maak nog maar zelden notities in geschreven tekst. Ik heb vrijwel altijd mijn telefoon bij de hand met daarop de app Mindjet Maps. Daarmee maak ik mindmaps, die ik via de cloud opsla op mijn NAS, zodat ik even later via mijn laptop de mindmap nog snel kan optimaliseren.
  Opslaan en bewaren in Evernote doe ik indien dat toegevoegde waarde heeft. Want Evernote is wel mijn leidraad voor bijna alles wat ik wil ondernemen, zakelijk en privé.

 • Miriam Wesselink
  Posted 10/10/2014 12:51 pm 0Likes

  Ik gebruik altijd Evernote, en voor gesproken notities Braintoss, die rechtstreeks naar Evernote gaat. Ideaal!

 • Juliette
  Posted 10/10/2014 12:18 pm 0Likes

  Wij merken dat schrijven in een luxe en mooi notitieboek nog steeds een favoriete keuze is bij onze klanten.
  Bijvoorbeeld dit leren notitieboek dat fairtrade geproduceerd is en binnenin zacht katoenpapier bevat. Zo’n notitieboek zegt iets over jouw persoonlijkheid en dat is volgens ons toch anders dan de digitale opties 😉 http://www.mylovelynotebook.nl/product/nkuku-rustic-leren-notitieboek-a5/

 • Marike Willems
  Posted 10/10/2014 12:16 pm 0Likes

  Vele mensen gaan electronisch, en ik gebruik het ook erg veel. Voor notities gebruik ik echter nog steeds een ouderwetse schrijfblok. Dit help mij in mijn concentratie en prikkelt mijn creativiteit.
  Volgens een kenner tijdens Brandpunt afgelopen maandag zouden de e-gadgets die de laatste jaren zijn uitgevonden niet zijn uitgevonden zijn als de uitvinders hiervan in hun jonge jaren e-tools hadden gebruikt. Ook sturen managers bij bedrijven als Microsoft hun kinderen om deze reden naar scholen die deze tools niet gebruiken.

 • Mark Wieferrink
  Posted 10/10/2014 10:39 am 0Likes

  Mijn tripple play is
  * notepad in windows
  * nozbe in windows, iphone en ipad
  * notitieblokje op plekken waar devices niet welkom zijn.

 • Marion
  Posted 10/10/2014 10:20 am 0Likes

  Evernote voor aantekeningen, notulen, verslagen, werkbesprekingen, noem maar op. ColorNote voor boodschappenlijstjes (met zeer handige sorteermogelijkheden) en Keep voor losse flarden. Plus natuurlijk prachtige Paperblanks notitieboeken – maar dat eigenlijk alleen maar omdat ik ze zo mooi vind.

 • OmeWillem
  Posted 10/10/2014 9:57 am 0Likes

  Als ik dadelijk weer een iPhone heb, zijn er twee apps die ik gelijk installeer: Evernote en Braintoss.

  Om met de laatste te beginnen: ik heb veel momenten waarop me iets te binnen schiet. Leg ik het niet gelijk vast, dan ben ik de gedachte alweer kwijt. Ik start voor dit soort on-the-go invallen de app Braintoss. Ik spreek mijn idee in en de app mailt me de opname in geschreven tekst naar een e-mail adres dat ik in de instellingen van de app heb opgegeven. Het is verrassend hoe goed de app dit doet. Zelden lukt het omzetten van de opname naar tekst niet en krijg ik het geluidsbestandje. In mijn geval heb ik mijn Evernote import mailadres opgegeven. De notitie verschijnt dus automagisch in Evernote.

  Evernote is voor mijn informatiehuishouding in de breedste zin van het woord een onmisbare schakel. Ik geloof dat je niks hebt aan notities maken, wel aan notities bewaren. Evernote is in mijn beleving de absolute king of the hill wat dat betreft. Met notitieboeken, tags en een ijzersterke zoekmachine hoef ik niet bang te zijn dat ik alleen maar informatie aan het verzamelen ben. Elke gek kan informatie verzamelen. Evernote stelt mij in staat om het allemaal te ordenen en -daar gaat het uiteindelijk om- terugvinden.

  • Gerard Wijnands
   Posted 10/10/2014 11:34 am 0Likes

   Dank voor deze tip. Scheelt een heel stuk techniek… Jammer dat Braintoss onder iOS8 nog wat problemen geeft en daardoor?? de vertaling niet best is. Default language staat nl op Engels en is door bugs niet te wijzigen. Zag gelukkig dat het bekend is bij de maker en dat daar aan gewerkt wordt. Sowieso komen de geluidsbestanden mee, dus wat dat betreft voor mij persoonlijk al een verbetering in het proces 🙂

   • Dennis Witjas
    Posted 10/10/2014 1:47 pm 0Likes

    Hallo Gerard, zie ook mijn stukje over directe spraakherkenning op de iPhone en Ipad verderop. Dan heb je gelijk je tekst in je app waar je het normaal zou typen.

    • Gerard Wijnands
     Posted 10/10/2014 4:01 pm 0Likes

     Hoi Dennis, Bij mij was het niet te zien, maar ik had Siri niet aan staan. Heb ‘t geprobeerd en het werkt prima als je langzaam praat. Dank voor de tip!

     • Dennis Witjas
      Posted 15/10/2014 11:43 am 0Likes

      Hoi Gerard. Klopt, je moet wel even Siri aanzetten. Jammer dat het niet werkt op mijn iPad2 je moet een Air of Retina hebben.

      Het leuke is dat je ook een paar commando’skunt geven.”nieuwe regel”, “nieuwe alinea”, Leestekens enz.

      Ben nog aan het zoeken naar een complete lijst van wat er voor commando’s er ondersteund worden.

      Op de desktop gebruik ik Dragon NaturallySpeaking dus ik ben gewend aan het dicteren en dan heb ik een goede herkenning ook op de iPhone/iPad

 • Melchior
  Posted 10/10/2014 9:50 am 0Likes

  evernote forever.

 • Rutger
  Posted 10/10/2014 9:41 am 0Likes

  Ik gebruik een BamBook, dit is een uitwisbaar (whiteboard) notitieblok. Ben er erg blij mee! Ik maak een foto van de notities en sla deze eventueel op in OneNote. Daarna uitwissen en met een schone lei beginnen:)

  • WoopieDoo
   Posted 12/10/2014 9:02 am 0Likes

   Heb even op de site gekeken en meteen besteld! Ziet er ideaal uit, ben alleen nog niet overtuigd over de uitspraak: “Dit is het laatste schrift dat je zult kopen.” Ben namelijk benieuwd naar hoe stevig alles is en hoe het op langer termijn eruit gaat zien.
   Zal het zelf vooral gebruiken om ideeën op “papier” te kunnen zetten en ze snel en makkelijk aan te passen.

   Thanks voor de tip!

 • Guus
  Posted 10/10/2014 9:22 am 0Likes

  Ik gebruik evernote omdat het geweldig overal synced en ook audio opneemt.
  Makkelijk om thuis je werk raad te plegen en op je werk thuisnotities raad te plegen.
  Verder OneNote als gedeelde werkmap voor zaken die iedereen op werk nodig heeft/mee werkt.

 • Tom Voute
  Posted 10/10/2014 9:12 am 0Likes

  Ik doe drafts in Gmail en gebruik de Android widget voor snelle toegang.
  Hele korte notities doe ik als task in https://play.google.com/store/apps/details?id=org.tasks . De opvolger van Astrid

 • Gerard Wijnands
  Posted 10/10/2014 9:08 am 0Likes

  Voor het maken van notities tijdens besprekingen maak ik privé gebruik van de iPhone met Drafts. Op mijn werk gebruik ik OneNote (gewoon de ´fat’client). Als ik in het ‘wild’ rondloop, dan maak ik gebruik van gesproken notities/todo’s in DropVox (https://itunes.apple.com/nl/app/dropvox-record-voice-memos/id416288287?mt=8) die via een trigger op http://www.ifttt.com naar http://www.evernote.com verplaats. En in http://www.zendone.com verwerk ik deze gesproken notities verder. Klinkt wat omslachtig (technisch gezien) maar het werkt prima. Als iemand nog een manier weet om de gesproken notities automatisch te laten omzetten naar tekst, dan ben ik helemaal blij 🙂
  Ik gebruik overigens het aanmaken van gesproken notities in Evernote niet omdat je veel te veel knoppen in moet drukken om er te komen. In DropVox zit maar één knop en na het stoppen, gaat het uploaden automatisch.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]