Hoe praktisch is thuiswerken? (deel 1)

In Nederland noteerde het CBS in 2015 een verdrievoudiging van het aantal bedrijven waar thuisgewerkt wordt. En in 2016 werkte volgens het CBS 36 procent van de totale Nederlandse beroepsbevolking op zijn minst incidenteel thuis. Waarom ook niet? Je kunt je eigen tijden plannen en zo zélf het beste uit jezelf halen. Maar hoe praktisch is thuiswerken precies? En hoe overtuig je de baas?

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/beste-apps-november/

Voor sommige mensen is het eenvoudiger om thuis te gaan werken dan voor anderen. Dat ligt voor een belangrijk deel aan wat je doet. Managers, ICT’ers en mensen met pedagogische beroepen vormen de top 3 van thuiswerkers. Mensen die hun werk niet in een thuiskantoor kunnen uitvoeren, zoals agrariërs, dienstverleners en transporteurs zijn logischerwijs het minst vertegenwoordigd. De keuze om thuis te werken hoeft niet direct samen te hangen met kiezen voor ondernemerschap. De meeste Nederlandse thuiswerkers (62 procent) werken normaal vanuit kantoor en slechts incidenteel thuis. Voor de andere 38 procent is thuiswerken de norm, wat nog niet noodzakelijkerwijs wil zeggen dat die mensen zelfstandige zijn. Wil je zelf thuis aan de slag? Wellicht dat een paar argumenten voor je werkgever een handje helpen.

01 “Als ik kan thuiswerken, krijg ik meer voor elkaar”

Met een thuiswerkdag kun je meer voor elkaar krijgen. Dat is althans de aanname die veel mensen maken. Zorg, voordat je dit argument gebruikt, voor de juiste onderbouwing. De effecten van thuiswerken op jouw productiviteit hangen namelijk af van je werkzaamheden. Het idee dat iedereen effectiever wordt van thuiswerken, stamt uit de tijd van ‘Het Nieuwe Werken’. Tim de Vos van Activity Based Working adviesbureau Veldhoen + Company: “Allemaal thuiswerken en dan productiever worden, is een one-size-fits-all-aanpak. Zo werkt dat niet.”

Thuiswerken is niet dé manier om productiever te werken, het is een manier.

Maar hoe onderbouw je of jouw werk effectiever wordt door thuiswerken? Dat hangt het van het type werk af. Bestaan je werkzaamheden uit repeterende acties zoals cijfers nalopen of rapportages maken? Dan kun je minder afleiding als argument aanvoeren. Je kunt je werk sneller en beter doen als er geen collega’s naast je bureau staan met vragen. Regel in dat geval ook gelijk dat je op je thuiswerkdag niet op andere manieren (telefonisch) gestoord mag worden. Werk je meer in teams en is overleg de hoofdmoot van de dag, dan is focus een beter argument dan productiviteit. Tim de Vos: “Bij projectmatig werken kan thuiswerken rust geven. Als ik vijf dagen per week op kantoor zou gaan zitten, pak ik veel te veel tegelijk aan. Door thuis te werken zijn er minder prikkels en houd ik focus.”

02 “Met thuiswerken, krijg ik werk en leven beter in balans”

Gezondheid is niet iets dat alleen tussen jou en de huisarts speelt. Ook je werkgever heeft baat bij gezonde medewerkers. Die vallen minder vaak uit, werken met meer plezier én leveren beter werk. Thuiswerken helpt je om een betere balans tussen werk en privé te vinden. Je werkgever krijgt daar kwalitatief beter werk voor terug. Sander Wijnen, die als Manager ICT bij automatiseerder GAC thuiswerken ondersteunt, vertelt: “Thuiswerken werkt een betere werk-privé-balans in de hand. Als die goed is, haal je meer uit jezelf.”

Krijg je de vraag of je thuis wel genoeg uren maakt, vraag dan eens naar de doelstelling van je werk. Ben je in dienst om op kantoor te verschijnen of om bepaalde taken uit te voeren? Sander: “Wij sturen niet op gemaakte uren, maar op resultaat. Soms werk ik misschien in een week maar 30 uur, maar een andere keer kan het 50 uur zijn. Als ik mijn werk heb gedaan en de gewenste resultaten lever of overtref, dan is het toch goed? Als ik dat sneller doe omdat ik in een ongedwongen setting thuis kan werken is dat alleen maar beter.”

03 “Ik heb mijn thuiskantoor al ingericht”

Je kunt stellen dat je thuis al een kantoor hebt klaarstaan. Maar wat is een goed thuiskantoor? Is het de keukentafel met laptop? Moet je daarna heimelijk investeren in een eigen kantoorruimte op basis van arbo-bepalingen? Eigenlijk staat de term thuiskantoor haaks op de insteek van thuiswerken. Tim: “Je gaat er zo vanuit dat het kantoorwerk zich naar thuis verplaatst en je daarom daar een kantoor neerzet.” Maar thuiswerken vraagt juist om opnieuw na te denken over wat je doet en hoe je dat doet. Gezond verstand helpt daarom meer dan algemene richtlijnen om een goede werkplek te realiseren. Ga je een hele dag typen? Dan is een ergonomische werkplek met de juiste stoel, toetsenbord en scherm zeker aan te raden. Werk je thuis om creatieve ingevingen op te doen? Dan is de combinatie van bank en tablet wellicht uitstekend. Tim vat het eenvoudig samen: “Je moet de thuiswerkplek niet met één oplossing of richtlijn proberen te regelen, want dat kan niet.”

Voor wie wil weten wat nou toch een ‘goed thuiskantoor’ is: het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt arbocatalogi beschikbaar, die door verschillende sectoren gemaakt zijn.

04 “We blijven goed overleggen”

Het grootste nadeel van thuiswerk is dat je minder zichtbaar bent voor collega’s. Dat vraagt om onderling vertrouwen en goede communicatie. Stem niet alleen af met je leidinggevende, maar ga met je directe collega’s om de tafel en verdeel de taken. Tim: “Door verantwoording met een team bewust te (ver)delen, moeten er bewuste keuzes gemaakt worden, en dat zorgt voor flexibiliteit.”

Goede afspraken zijn essentieel om het meeste uit thuiswerken te halen.

Als je met elkaar afspraken hebt gemaakt, weet je van elkaar wat je aan het doen bent. Door dit af te stemmen, wordt thuiswerken onderdeel van teamwerk. Daardoor ga je ook als team beter presteren en dat heeft weer voordeel voor het hele bedrijf. Sander: “Jij werkt prettiger en je resultaten worden beter. Uiteindelijk merken je klanten dat ook.” Thuiswerken is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je team, voor je klanten en daarom voor jouw organisatie.

In een volgend artikel noemen we nog 4 argumenten die je kunt gebruiken voor thuiswerken.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

0 Comment

  • Jorrit
    Posted 31/01/2018 12:37 pm 0Likes

    Ik werk helemaal niet meer vrolijk van mijn fulltime baan op kantoor. Nu ik de stap heb gezet om vanuit huis te gaan werken merk ik dat ik ook weer meer plezier heb in mijn werkzaamheden. Maar een goede thuiswerkplek creëren, ja daar moeten we nog even mee bezig.

  • Rob
    Posted 29/12/2017 9:16 pm 0Likes

    Wat ik zo leuk vindt zijn die foto van thuiswerkplekken die er zeer steriel uitzien… dit zou natuurlijk kunnen, ik droom mijn hele leven al van een paperless office, maar ik heb ook van dat soort collega’s met niets op hun bureau… Hem mijn directeur dringend geadviseerd deze mensen niet thuis te laten werken…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: