Hoe Quantified Self je kan helpen gezonder te worden

logo apprilApril staat in het teken van apps tijdens het Appril-festival in Amsterdam. Maandag 8 april was het onderwerp ‘gezondheid’, tijdens de expeditie ‘leven in een meetbare wereld’. Martijn Aslander was er om samen met Maarten den Braber uitleg te geven over Quantified Self en hoe QS je kan helpen gezond te leven en diverse app-ontwikkelaars lieten zien wat de mogelijkheden zijn om zelf je lichaam beter te begrijpen.

Quantified Self

Quantified Self is een wereldwijde beweging en bij de gemiddelde lifehacker inmiddels een bekend begrip. Quantified Self, afgekort QS, is een beweging die technologie integreert in het dagelijks leven, doordat je input in de vorm van gemoedstoestanden en mentale en fysieke prestaties levert aan de technologie. Hierdoor zie je verbanden tussen verschillende aspecten van je leven, zoals ziekte, beweging, eten, houding, enzovoorts. Het doel is het verbeteren van het dagelijks leven. Meer informatie vind je op de website van Quantified Self

Hoe werkt Quantified Self?

ApprilMartijnAslanderQSMartijn Aslander legt het aan de hand van zijn eigen data uit. Hij meet hoe hij slaapt, hoeveel hij beweegt, hoeveel hij weegt, wat hij eet en drinkt: “Mijn weegschaal meet mijn BMI, vetpercentage en gewicht. Deze gegevens stuurt de weegschaal via WiFi door naar het web. De FitBit in mijn broekzak krijgt de gegevens ook binnen. De FitBit weet dat ik 1.84m ben en op basis van mijn lengte, gewicht en de stappen die ik zet, rekent hij uit hoeveel calorieën ik verbrand en hoeveel kilometer ik maak. Daarnaast slaap ik met een hoofdband om die mijn prefrontale cortex doormeet. Hij kan zien of ik in diepe slaap, REM-slaap op lichte slaap ben. Slaap is echt ondergewaardeerd. We slapen een groot deel van ons leven, maar we weten er maar weinig over. Ik meet ook nog mijn bloeddruk met een pompje dat ik aansluit op mijn iPhone. Mijn huisarts wilde me laatst medicijnen aansmeren omdat mijn bloeddruk te hoog was, maar medicijnen hebben bijwerkingen en kosten geld. Ik ga dan liever zeshonderd keer mijn bloeddruk meten en kijken wanneer die het laagst is. Daaruit kan ik dan opmaken wat de oorzaak is en wat ik moet doen om de bloeddruk lager te houden”.

De voordelen van QS

Naast het niet hoeven nemen van onnodige medicijnen heeft het meten nog meer voordelen. Deze manier van data verzamelen zou ziekenhuizen veel moeite kunnen besparen, doordat mensen niet meer met allerlei papieren rondlopen, maar de gegevens geautomatiseerd worden verzameld. Doordat het steeds makkelijker en goedkoper wordt om jezelf te meten, kunnen steeds meer mensen data over hun gezondheid verzamelen en zo leren we meer over het menselijk lichaam dan ooit tevoren. Bovendien zijn de gegevens dan niet meer in handen van één farmaceutisch bedrijf, maar van ons allemaal.

QS: van digitaal naar analoog

Nu QS steeds meer gemeengoed wordt, is er ook een explosie gaande van app-ontwikkelaars. Van mensen die zich bezighouden met gezondheid tot amateurs: allemaal mensen die bij elkaar komen, oplossingen bedenken en platforms bouwen, waardoor je met de verzamelde data kunt gaan spelen. Een voorbeeld hiervan is The Long Run van Notch, waar je een leuke infographic kunt maken van je data. Als je de data van je vrienden kunt zien, kun je er een competitie van maken. Daarnaast komt er een mix tussen de fysieke en digitale wereld. In de digitale wereld krijg je punten voor iets wat je in de fysieke wereld doet, zoals met de FuelBand van Nike.

QS apps

De rest van de middag kwamen er verschillende apps aan bod die je helpen met het ‘quantifyen’ van jezelf:

Foodzy

Foodzy is je persoonlijke eetdagboek. Met de apps voor iPhone en Android en de site kun je bijhouden wat je eet en drinkt. Hiervan maakt Foodzy een stream en real time dashboard om te laten zien hoe je dag was en wat je kunt verbeteren. Foodzy moedigt gezonde gewoonten aan door badges uit te delen en bonussen te geven voor goed voedsel zoals fruit, vezels, water, groenten en voor een gevarieerd eetpatroon.

Website Foodzy
Foodzy in de iTunes Store (voor iPhone, iPad en iPod)
Foodzy in Google Play

Lumo Back

Lage rugpijn is vaak een gevolg van verkeerd zitten, waardoor je niet alleen last krijg van je rug, maar ook van je nek. De Lumo Back is een app die je helpt rechtop te zitten, met behulp van een band om je middel. De band bevat een sensor die de locatie van de lage rug bepaalt, en trilt wanneer je niet rechtop zit. De positie van de heupen is erg belangrijk voor een gezonde houding, en hoe je zit of staat zie je real time terug in het lumo-poppetje op je iPhone. Ook bewaart de app statistieken van je houding.

Website Lumo Back

SkinVision

SkinVision is een mobiele app die je in staat brengt om je huid te begrijpen en in de gaten te houden, hiernaast kun je makkelijk je moedervlekken ckecken door een foto ervan te maken. Je krijgt dan meteen een analyse die de app baseert op de informatie die hij over de vormen van een moedervlek heeft.

Website Skin Vision
Skin Vision in de app store

iSPEX

iSPEX wordt ingezet om informatie over fijnstof te verzamelen. Met een opzetstukje verander je je iPhone in een wetenschappelijk instrument die stof in onze atmosfeer meet door een foto te maken van een helder stuk lucht. De metingen worden samen met die van 10.000 andere Nederlanders centraal verwerkt tot een fijnstofkaart van Nederland. De gegevens worden gebruikt om een eerste stap te zetten om gezondheidsrisico’s van fijnstof beter in kaart te brengen, om vulkaanaswolken die het vliegverkeer verstoren te helpen identificeren, en om de onduidelijkheid over de invloed van fijnstof in het klimaatdebat te verkleinen.

De iSpex zijn er voor de iPhone 4, 4S en 5 en je kunt er één kopen voor € 2,50 of als je donateur bent van het Longfonds of abonnee van KIJK, Know How of Zo Zit Dat kun je er gratis een bestellen. De meting wordt gedaan op een heldere dag in mei of juni.

Meer informatie vind je op de site van iSpex.

Appril

Appril is het platform waar pioniers, makers, gebruikers en groupies van apps samen komen en toekomst vormen. Het festival duurt nog tot en met 26 april en meer informatie erover vind je op de website. Bekijk vooral ook de agenda!

Welke gegevens hou je zelf bij? Hoe doe je dat en wat haal je daar uit?

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

  • Peter Joosten
    Posted 28/06/2013 11:16 am 0Likes

    Leuk artikel! Volgens mij staat quantified self nog in de kinderschoenen. Hoe minder stappen je als gebruiker moet doen om je data te laden en te analyseren, hoe sneller de adoptie van quantified self gaat verlopen. Zelf ben ik al een groot fan van de Strava en de aansluiting op mijn Garmin apparatuur. Waar je vroeger dat omslachtig analoog moest opschrijven in een boekje, gaat het nu naadloos in elkaar over.

Comments are closed.