Hoe stuur je Studentmail door naar Gmail – #HackToSchool

Als je voor het eerst naar de universiteit/hogeschool gaat dan voelt het nog leuk, je krijgt je eigen mailadres! Wauw, mensen kunnen mij nu echt mailen op s.e.knapen[at]student.rug.nl! En nu staat er standaard in mijn mailadres dat ik student ben aan de Rijksuniversiteit Groningen, cool!

Je checkt voor het eerst je studentenmail en eigenlijk zie je dat er nog niet zo heel veel op gebeurt, toch niet zo tof? Zeker niet. Bij mij heeft het een maand geduurd voordat ik mij ging ergeren aan mijn studentenmail. Want het probleem is toch dat je alleen maar mailtjes krijgt die verstuurd zijn over de servers. Mailtjes van studieverenigingen die weer één of ander feest organiseren (waar je op een andere manier ook wel over geïnformeerd wordt) of zelfs mailtjes van de universiteit over vragenlijsten, niets belangrijks.

Maar soms wel, op mijn universiteit moeten wij bijvoorbeeld mailen vanaf ons studentenmailadres naar het personeel van het onderwijsinstituut. Dus mailcontact moet via mijn studentenmail. En de antwoorden van docenten kun je nou vaak niet negeren. Ook sta je in de systemen met dat emailadres alleen en ben je op een andere manier niet te vinden.

Dus toch maar lezen. Dus elke keer naar de inbox om 9 van de 10 keer onzin aan te treffen.

Maar wat nou als je je studentenmail doorstuurt naar je Gmail? Dan kun je dit mooi meenemen in je email systeem. Dan is het mooie ook nog eens dat je in gmail het zo kunt instellen dat als je gemaild wordt op je studentenmail, dat je automatisch reageert met je studentenmail, terwijl je in gmail zit! In dit artikel zal ik uitleggen hoe dat kan!

Hoe stuur je je Studentmail door naar Gmail

Allereerst moet je je in je mailsysteem van de universiteit instellen dat je mail wordt doorgestuurd. Mijn universiteit gebruik Sun Microsystems en daar is een ‘options’ knop. Dan kan ik naar ‘local account’ gaan en ‘forwarding’, waar ik een doorstuuradres kan instellen. Deze optie heeft elk mailsysteem, zoek onder ‘options’ of ‘rules’.

Nu wordt het leuk, mail jezelf nog maar eens op je studentenmail, deze mail krijg je nu in je gmail! Toppie. Gaan we door. Aangezien dit voor iedereen gelijk is zal ik hier wat verhelderende screenshots gebruiken.

 1. Log in bij Gmail.
 2. Ga naar ‘instellingen voor gmail’ (via het tandwieltje rechtsbovenin)
 3. Klik op ‘accounts en import’.
 4. Klik dan op ‘verstuur email vanaf een ander adres’. Vul hier vervolgens je studentenemailadres in.
 5. Bevestig de email die je (inmiddels in je gmail inbox) krijgt en klaar! Als je zoals hierboven aangegeven ook nog op ‘beantwoorden vanaf hetzelfde adres’ klikt, dan hoef je nooit meer zorgen te maken bij het reageren. Als je dan een mail krijgt via je studentenmail, dan reageer je daar ook automatisch mee! Ook kan je vanaf ‘nieuw bericht’ nu je studentenmailadres selecteren.

Vanaf nu hoef je nooit meer naar je studentenmailbox en dat betekent een inbox minder! Eventueel zou je nog filters kunnen creëren om de spammige mailtjes naar een folder te krijgen, maar dat heb ik allemaal maar niet gedaan. Met gmail’s sneltoetsen klik ik hier namelijk snel genoeg doorheen!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

 • J. Oostdijk
  Posted 24/08/2011 9:36 pm 0Likes

  Stefan,

  I do something similar. With Yahoo however (paid account).
  Instead of defining a fwd rule, I use pop3 to retrieve my school email.
  And from yahoo I can select the school address in the from field. I think this can be automised.

  HOWEVER: I cannot send emails to school adressees using my school email address in the FROM field. Emails bounce with a messg like: server does not accept his FROM field when emails are sent from outside the school environment.

  Don’t you have this kind of problem?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]