Hoe werkt Google Calendar met Natural Language?

calendar.jpgIk ben een fervent gebruiker van Google Calendar. Alles wat ik op een bepaald moment of een bepaalde dag MOET doen gaat in mijn kalender. Zelfs iets triviaals als op tijd iets uit de vriezer halen of een specifiek document wat ik moet meenemen. Om afspraken in mijn kalender te zetten gebruik ik zoveel mogelijk een command-line optie als Twitter, Ubiquity of via een Firefox extensie. Het mooie aan Google Calendar is namelijk dat het gebruik maakt van Quick Add. Een soort mix tussen Natural Language Processing (NLP) en een programmeertaal. Nu is gCal niet zo flexibel als NLP interfaces, het kan wat minder goed zinnen begrijpen zoals een menselijke lezer dat wel zou kunnen. Toch is het interessant genoeg om eens door de mogelijkheden van Quick Add te lopen en te zien hoe je dit kunt gebruiken.

Quick Add maakt (nog) gebruik van de engelse taal. Het belangrijkste patroon wat je dan ook moet onthouden om iets aan gCal toe te voegen is

What(title)-WhenWho(invitee list)-Where

What en When zijn verplicht om in te vullen. De rest is optioneel

  • What: Dit is de titel van je agenda-item.
  • When: De datum of tijd. Dit kun je op allerlei manieren invoeren, maar hou in elk geval rekening met het verschil tussen de europese (dd/mm/yyyy) en amerikaanse (mm/dd/yyyy) datuminvoer. Door tussen What en When de term “at” of “on” te gebruiken kun je de scheiding verduidelijken.
  • Who: Dit begin je met de term with gevolgd door een lijst met emailadressen. Deze worden aan de gastenlijst toegevoegd van het event.
  • Where: Ook dit kan weer elke tekst zijn, voorafgegaan door “at” of “in”

Dus een afspraak kan als volgt zijn (de [] zijn ter verduidelijking, verplichte velden zijn vet)

[Lifehacking Academy] on [5/26/2009] with [naam@providerx.nl, naam@providery.nl] at [Groningen].

Het “When” gedeelte kun je ook gebruiken voor terugkerende evenementen. De expressie bestaat dan uit drie onderdelen: De start, de periode en het einde

[Lifehacking Academy] on [5/26/2009 every two months for five months] with [naam@providerx.nl, naam@providery.nl] at [Groningen].

Nu kun je bij terugkerende evenementen vaak wat makkelijker de interface van Google Calendar gebruiken, maar voor de volledigheid nog een paar manieren om terugkerende events in te voeren

[Tuin sproeien] on [Saturday 10am repeats weekly for 8 weeks]

Quick Add kan verschillende vormen begrijpen voor terugkerende evenementen. Een aantal voorbeelden:

  • [Weekbespreking every Monday at 2pm]
  • [Voetballes Tuesday 7pm to 9pm weekly]
  • [Administratie doen on the first Tuesday of every month]
  • [Kapper on 9/1 every month]
  • [Verjaardag moeder June 19 yearly]

Een tip: Als je een terugkerend evenement toevoegt,zet de locatie dan niet in de tijdsexpressie. Dus schrijf niet [Voetballes every Tuesday on de voetbalclub at 8pm] maar maak ervan [Voetballes on de voetbalclub every Tuesday 8pm].Wil je een echte commandline interface voor Google Calendar? Kijk dan eens naar Gcalcli!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

  • Leon
    Posted 11/06/2009 11:13 am 0Likes

    De plaats invullen (Waar) lukt mij ook niet…. Iemand enig idee?

  • jetgadget
    Posted 29/04/2009 3:55 pm 0Likes

    alleen de tijd vult hij goed in dus als ik zeg ;
    om 19 uur naar oma dan zet hij er dat precies zo in ..
    maar de plaats lukt me niet

  • Frank Meeuwsen
    Posted 29/04/2009 9:30 am 0Likes

    Helaas ben ik dat nog niet tegengekomen!

  • theatman
    Posted 29/04/2009 8:48 am 0Likes

    Goed artikel, gcal is idd reuzenhandig. Wat ik nog mis is het via natural language ook ingeven voor welke kalender (als je er meerdere hebt) de entry moet worden opgeslagen. Kan dit?

Comments are closed.