Hoe zoek je de juiste webhosting provider?

Een gastbijdrage van Kaj Rietberg

157722937_db74692437_m.jpgAls je online aanwezig bent heb je tegenwoordig vaak een website. Of in ieder geval dat is mijn beeld van de mensen die online zijn. Dus als je een eigen website hebt heb je een plek nodig waar je de website online zet; een hosting provider. Ik heb verschillende weblogs. Voor deze weblogs had ik een plek nodig op het internet. Maar ik had geen idee hoe ik dit moest aanpakken. Dus via navragen bij bloggers, zoeken bij Google en tweakers.net kwam ik uiteindelijk terecht bij websites die mij geholpen hebben. Door die websites kwam ik bij een hosting provider die ik niet kende. Maar uit een aantal items die belangrijk zijn om tot een goede keuze te komen heb ik deze provider gekozen. Het blijft altijd nog wel een gokje.

Ik zal eerst de items opschrijven die belangrijk bij het kiezen van een provider:

 • Ruimte die je nodig hebt; wat wil je precies op je website kwijt? Moeten er grote bestanden zoals een screencast opkomen of moeten er vele foto’s opkomen,
 • Bandbreedte; heeft te maken met bovenstaande want als je grote bestanden er op zet dan zullen die gedownload worden en als je niet te veel mag laten downloaden dan kan je in de problemen komen en is je website een gedeelte van de maand offline,
 • Betrouwbaarheid en bereikbaarheid; je wilt graag dat je website altijd te bereiken is,
 • Kosten; je wilt graag dat je voor weinig op de eerste rij zit maar dan moeten bovenstaande punten wel kloppen.

Ik heb eerst nagedacht over bovenstaande. Met mijn antwoorden ben ik naar ispgids en webhosters.nl gegaan en heb gekeken wat niet veel kost en daarna keek ik naar wat voldeed aan mijn eisen. Als laatste keek ik naar de providers met betrouwbare goede reacties. Kijk verder ook op www.isp25.nl.

Hoe hebben jullie je hosting provider gevonden? Welke criteria houden jullie aan om tot de juiste keuze te komen? De reactiepanelen staan open

(foto: Google’s eerste productieserver door Jurvetson)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

 • zornik
  Posted 10/03/2010 9:55 pm 0Likes

  Hoi

  ik vond mijn ideale hosting met vallen en opstaan.

  Vroeger had ik echt dure webspace bij mijn provider. Daarna was ik naar gratis hosting overgeschakeld, dat was echt een ramp.

  Maar nu zit ik bij hostmonster. Ben er zelf heel tevreden over, deze is heel betrouwbaar, goede support en ongelooflijke prijs. Bij hostmonster heb je voor minder dan 5 euro / maand (het is 5.99 $/maand (als je de korting hebt)) onbeperkte traffiek, onbeperkte diskpace, php,ruby,cgi,… tot 100 mysql databases, en zelfs shell access (tot 128 mb ram gebruik voor je proces!) –> dit krijg je bij de meeste providers slechts bij de allerduurste abonnementen. Vooral de shell access vind ik super handig, ik draai intussen zowat vanalles op 1 zo een hosting account…. niet duur!
  Kijk via deze link : (http://www.hostmonster.com/track/reduction/lifehacking) krijg je ook nog een dollar / maand korting.

  zornik

 • Kaj Rietberg
  Posted 10/01/2008 9:34 am 0Likes

  Ik bedoel @Xander. Sorry.

 • Kaj Rietberg
  Posted 10/01/2008 9:34 am 0Likes

  @Alken: Je hebt gelijk dat ze kwa prijs en wat je krijgt heel voordelig zijn. Zeker nu de Dollar zo laag is. Maar ik had ook wel eens begrepen van iemand dat bijvoorbeeld Dreamhost ook nog wel eens offline wil zijn. Heb jij daar geen last van?
  Dan is degene die ik heb hier in NL toch betrouwbaarder en met €25,- per jaar en genoeg ruimte en bandbreedte ook voordelig.

 • DNA
  Posted 09/01/2008 5:56 pm 0Likes

  Even iets anders.
  Volgens mij hebben jullie de website echt verkeerd geprogrammeerd.
  Daarmee bedoel ik de reacties. Het duurt veels te lang voordat ze geladen zijn.

 • Xander
  Posted 09/01/2008 5:24 pm 0Likes

  Mocht je het niet erg vinden als je webhoster niet in NL zijn servers heeft: US webhosters hebben veelal een veel betere prijs/kwaliteit verhouding.

  Ik ga hier geen reclame maken voor mijn eigen host dus noem geen namen (zijn zat sites om US hosts te vergelijken), maar mijn host doet voor US$ 6,95 per maand (en dat wordt met de huidige dollarkoers dus steeds minder) 350 gigabyte webruimte, 3500 gigabyte traffic, MySQL, PHP, ASP, Ruby on Rails, unlimited you name it. En dat met een erg goede service en uptime.
  Vind dat maar eens bij een NL host.

  OK, voor business use is wellicht een US host minder handig. Maar voor een personal website zoals voor mij een erg mooie oplossing.

 • Mark Monster
  Posted 08/01/2008 8:42 am 0Likes

  Op een gegeven moment was ik geintereseerd in Ruby on Rails. Ik ben toen op zoek gegaan naar een Nederlandse hostingprovider die dit ondersteunde. Helaas heeft dit niet het gewenste resultaat opgeleverd. Namelijk de ondersteuning van Ruby on Rails was bij 3 partijën tot nadere orde opgeschort.

  Later kwam ik in aanraking met Alken Internet (www.alkeninternet.nl). In overleg wilde Alken Internet wel gaan experimenteren met Ruby on Rails. Dit sprak mij erg aan, en nu ongeveer anderhalf jaar later ben ik erg tevreden over Alken Internet. Ik maak geen gebruik meer van Ruby on Rails, maar de ondersteuning is perfect. Je leert je hostingprovider kennen op het moment dat je iets bijzonders wil, zoals DNS records wijzigen, om optimaal gebruik te kunnen maken van Google Apps for Custom Domains.

  Ik ben dus erg tevreden met Alken Internet.

 • Kaj Rietberg
  Posted 07/01/2008 8:55 pm 0Likes

  @Marcel en @René: bedankt voor de aanvulling.

  @Daan: Ik heb op mijn domeinnaam ook alleen weblogs zitten. Vanuit dat standpunt heb ik het ook geschreven. Mooie aanvulling.

  @Fabio: bedankt voor de opmerking. Is al veranderd. Het is niet de bedoeling daar heen te gaan.

  @Paul: Slim die laatste opmerking. Ik heb er niet aan gedacht om contact op te nemen met de support.

 • Paul
  Posted 07/01/2008 5:41 pm 0Likes

  Wat ik heb gedaan: eerst vaststellen wat ik nodig had voor de hosting van de site. Dus de hoeveelheid webruimte/dataverkeer en dat soort zaken. Daarna heb ik gezocht op Webhosters.nl naar pakketten die voldeden aan die eisen en maakte ik een lijstje met verschillende webhosts die in aanmerking kwamen. Een scherpe prijs is daarbij altijd belangrijk voor mij.

  Toen heb ik gekeken naar de ervaringen van anderen met de webhosts die op het lijstje stonden. Dit staat bij Webhosters.nl onder “Ervaringen van anderen” in het menu. Bedrijven met veel slechte ervaringen vielen af. Ook zoeken op Google kan hierbij helpen.

  Vervolgens keek ik naar de site van de webhosts die zijn overgebleven en bekeek ik de site en de voorwaarden nauwkeurig. Heel belangrijk is dat je niet met hoge verborgen kosten te maken krijgt, zoals bijvoorbeeld kosten voor extra dataverkeer! “Onbeperkte dataverkeer” bestaat eigenlijk niet, het komt altijd neer op een “fair use policy”. Bij de webhosts die dit aanbieden moet je gewoon bijbetalen als je site erg veel dataverkeer genereert. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, als je vantevoren maar weet wat de datalimiet voor jouw pakket precies is en hoeveel euro per extra gigabyte je moet betalen als je site over die datalimiet heengaat. In ieder geval moet je een host zich niet laten verschuilen achter een term als “fair use”, je moet precies weten wat je krijgt voor je geld. De extra kosten nam ik dus ook mee in mijn keuze voor een webhost.

  Tenslotte heb ik nog een paar vragen gesteld over het hostingpakket aan de support van een paar hosts waarin ik nog geinteresseerd was. Zo merk je of er snel wordt gereageerd en of de support behulpzaam is en verstand van zaken heeft.

 • Fabio
  Posted 07/01/2008 4:15 pm 0Likes

  De correcte link is webhosters.nl, als het om zoeken naar hosting gaat. De link zonder s gaat naar een club die foute seo toepassen 😉

 • Daan
  Posted 07/01/2008 3:03 pm 0Likes

  Als je voor 1 domein + hosting (dus bijvoorbeeld 1 blog) een goede prijs/kwaliteit verhouding wil dan zijn providers als One.com of de Nederlandse hosting2go.nl prima partners. Zoals al gezegd voor onder de 30 euro per jaar veel ruimte en traffic en alles werkt naar behoren.

  Wil je wat meer dan alleen basic dan zijn andere eisen geldig. Kijk dan naar kleinere partijen die flexibeler zijn en meer klantgericht. Zoals bijvoorbeeld hensel.nl

 • René
  Posted 07/01/2008 9:27 am 0Likes

  Ik zit bij http://www.one.com/nl/ en dat bevalt me prima!

  Ze voldoen aan mijn criteria:

  – Veel webruimte (1 gb)
  – Onbeperkte dataverkeer
  – Snel
  – Goedkoop ( ongeveer € 25,- per jaar incl. .nl domein)

 • Marcel de Haas
  Posted 07/01/2008 9:22 am 0Likes

  Ik heb in ieder geval een regel. Ik kies nooit een provider welke ook 18+ Hosting doet. De kans dat filters deze ranges blokkeren (zeker in geval van virtuele en shared hosting) is redelijk groot. Ik heb ondertussen een virtuele machine bij ByteMark (www.bytemark.co.uk) en de DNS leeft bij Webstekker (www.webstekker.nl). Ik was voor de DNS ook altijd tevreden over WideXS (www.widexs.nl).

  Cheers Marcel

Leave a comment

[wpterms id="3193"]