Hoeveel zou je daaraan willen uitgeven?

Iedereen die de stap maakt om een huis te huren of te kopen wordt ermee geconfronteerd; wat is mijn inkomen en hoeveel wil ik uitgeven aan mijn woning? Dit kunnen we in principe doortrekken naar alle vaste kosten die je per maand maakt; hoeveel zou je daaraan willen uitgeven?

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/is-mediteren-beter-dan-vakantie-vieren/

Budget

Het is niet bijzonder dat twee mensen met dezelfde inkomens flink verschillen in prioriteiten. Als we uitgaan van een inkomen van bijvoorbeeld 2000 euro per persoon, zal persoon A er bijvoorbeeld geen probleem mee hebben om 900 euro per maand uit te geven aan zijn of haar woning, terwijl persoon B het liefst iets zoekt van rond de 600 euro per maand.

Als persoon A ook nog gek is op mooie auto’s, kan het gebeuren dat die persoon 300 euro per maand kwijt is aan het aflossen van een auto en reiskosten, terwijl persoon B genoegen neemt met een tweedehands auto die hem omgerekend 150 euro per maand kost.

Als we alleen al zouden kijken naar deze vergelijking, houdt persoon B per maand 450 euro meer over dan persoon A. Per jaar is dit 5.400 euro!

Overzicht

Om inzicht te krijgen in jouw uitgaven en hoe deze zich verhouden tot je totale inkomen, heeft de website Life and my Finances een handige Excel-spreadsheet opgesteld. Deze spreadsheet laat de uitgaven zien van twee personen; iemand die veel uitgeeft en iemand die 34% van zijn maandinkomen kan opsparen.

ffyavwibzyvpnaoykdrw
De eerste post, ‘Tithe’, is geld wat je weggeeft aan bijvoorbeeld een fonds.

‘Broke Budget’ is de balans van iemand die veel uitgeeft en 1% van zijn inkomen kan sparen. De middelste tabel, ‘Rich Budget’ is een balans waarbij er zuiniger wordt geleefd en er veel opzij kan worden gelegd voor ander dingen. Zo geeft de uitgever van de twee veel geld uit aan zijn woning en gaat hij of zij regelmatig uiteten. De persoon achter de middelste balans kan door het besparen op deze kosten meer uitgeven aan entertainment en ook nog veel meer sparen!

Invullen

Door boven de tabel je maandelijkse inkomen in te vullen, veranderen de tabellen van de uitgever en de spaarder mee, waardoor je ziet hoeveel die in verhouding uitgeven aan kostenposten als woning, voeding en kleding. In de derde tabel kun je zelf de bedragen invullen die je uitgeeft aan bepaalde zaken, de tabel berekent welk percentage dit is van je maandelijkse inkomen. Het getal wat achter jouw gegevens staat, geeft aan hoeveel je meer of minder uitgeeft aan posten dan de spaarder. Als een getal tussen haakjes staat geef je minder uit, gewone getallen betekent dat je meer uitgeeft op bepaalde posten.

Download hier de spreadsheet:

spend-comparison-sheet

Was je verrast van jouw financiële situatie? Of heb je alles op orde? Laat het weten in de reacties!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]