Hou je aan de spelregels met je drone

Er is een uitgebreide handleiding Drones en Privacy van het Ministerie van Veiligheid en Justitie maar omdat jij lekker snel buiten wil spelen met je nieuwe drone staan hier de belangrijkste spelregels overzichtelijk op een rij.

Geen vergunning

Als jij je drone niet beroepsmatig gebruikt maar puur recreatief dan heb je geen vergunning nodig. Let wel op gemeentelijke verordeningen in verband met de veiligheid en openbare orde. Misschien heb je een ontheffing nodig.

Regeling Modelvliegen

Recreatieve drones tot 25 kg vallen onder de Regeling Modelvliegen. In de infographic hieronder staan de 6 belangrijkste regels op een rij. Infographic over veiligheidsregels drones. Deze informatie vindt u ook in de vraag en antwoordcombinatie: Mag ik als particulier vliegen met een drone?
Op het kaartje hieronder zie je alle vliegvelden en no fly zones. Tijdelijke no fly zones staan er niet op.

No fly zones capture
Kaart via http://www.vliegjedroneveilig.nl/kaart/

Op dit moment bespreken kamerleden een minidrone-regeling voor drones onder 4 kg. Koop vooral geen zwaardere omdat je dan sneller aangemerkt kan worden als professional. Als professional moet je je houden aan strikte regels, de boetes zijn hoog!

Knoop in je oren dat:

  • mensen zich vaak niet bewust zijn van een overvliegende drone die gegevens vastlegt: ze zien of horen ‘m niet
  • iemand die op 20 hoog woont waarschijnlijk geen vitrage voor de ramen heeft tegen pottenkijkers zoals mensen die op straatniveau wonen dat wel hebben. Zodra er een drone langsvliegt kan je er prat op gaan dat hun ‘redelijke verwachtingen omtrent privacy’ zijn geschonden
  • het lachen is dat je een muurtje over kan vliegen maar dat je dan te ver gaat omdat dat muurtje er waarschijnlijk staat om een private ruimte juist af te bakenen
  • mensen bang kunnen worden bij het zien van een drone. Heeft de drone een camera? Wat voor camera is het? Waar worden de beelden opgeslagen? Wie is de bestuurder?

Niet delen!

Let op, je mag de beelden niet gaan delen of op internet plaatsen zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Zodra je dat toch doet gebruik je de beelden niet meer alleen voor privédoeleinden en is er kans dat je persoonsgegevens deelt (naam, adres of zelfs een kenteken) waardoor je privacyregels aan je laars lapt. De Autoriteit Persoonsgegevens weet er alles van.
O ja, en zodra je stiekem opnamen maakt in de privésfeer (denk aan een zonnebadende buurvrouw in haar achtertuin) dan worden de bepalingen in het Wetboek van Strafrecht ineens relevant 😉
Happy flying!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • Gerdis Michielse-Oud
    Posted 23/07/2018 2:17 pm 0Likes

    Vandaag zag ik een groot passagiersvliegtuig en ontdekte ineens dat het rechtreeks afkoerste op twee heldere lichtpunten achter elkaar. Het werd geen botsing. Tot mijn verbazing bewogen de lichtpuntjes langzaam in mijn richting en gingen naast elkaar vliegen. Ze kwamen heel langzaan recht over vliegen. Dit waren drones denk ik. Ik heb er een op de foto. Daar kwam spontaan een googlekaart bij en plaats en tijd kloppen bij de “details” van de foto. Wat kan ik doen om te weten te komen wat ik gezien heb en of dat legaal was?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]