Houten tafels schoonmaken

Houten tafels op maat staan prachtig in vrijwel elk interieur, maar er zit vaak ook een behoorlijk prijskaartje aan, je krijgt immers waar je voor betaalt. Het is dus logisch dat je er alles aan wilt doen om je tafel zo lang mogelijk mooi en schoon te houden. Uiteraard is het van groot belang om voorzichtig met je tafel om te springen, maar je moet er ook voor zorgen dat je de tafel op de juiste manier schoonmaakt.

Als we het hebben over het schoonmaken van de tafel, dan klinkt dat alsof het één activiteit is, maar in werkelijkheid is er een verschil tussen de dagelijkse schoonmaak van de tafel en wat intensiever onderhoud.

Dagelijkse schoonmaak

Een gemiddelde tafel krijgt, ook mét tafelkleed dagelijks heel veel te verduren. Er wordt aan gegeten, er wordt aan gespeeld, getekend, noem maar op. Het laat zich raden dat goed onderhoud essentieel is om ervoor te zorgen dat de tafel er niet binnen de kortste keren gehavend uitziet. De dagelijkse schoonmaak van je tafel kun je het beste doen met zo weinig mogelijk schoonmaakmiddelen. De reden hiervoor is dat dit soort middelen stoffen kunnen bevatten die de beschermende laag op je tafel aantasten en zonder die laag zal je tafel snel verslechteren. Het beste is om de tafel simpelweg elke dag even af te nemen met een doek, waarbij een droge doek beter is dan een natte. Mocht de tafel viezer zijn dan alleen wat stof en kruimels, dan ontkom je er natuurlijk niet aan om de doek wat te bevochtigen, maar zorg er dan wel voor dat je deze zo goed mogelijk uitknijpt. Ook met een licht vochtige doek zul je de meeste vlekken van tafels weten te verwijderen.

Hardnekkige vlekken

Zelfs als je dagelijks schoonmaakt, is het mogelijk dat je soms ineens een vlek op de tafel ziet die je eerder niet is opgevallen, en die je dus ook niet zomaar met een vochtige doek verwijderd krijgt. Vetvlekken zijn hier een goed voorbeeld van, en dat is zonde, want een vetvlek op je tafel kan hem echt behoorlijk ontsieren. Gelukkig is er één middel dat je voor vrijwel alle tafels kunt gebruiken, namelijk groene zeep. Er zijn natuurlijk meer middelen die je kunt gebruiken, maar omdat groene zeep vrijwel nooit kwaad kan, hebben we de toepassingen daarvan voor je op een rij gezet.

Onbehandelde houten tafel

Hardnekkige vlekken op een onbehandelde houten tafel maak je eenvoudig schoon door een emmer te vullen met warm water en daar een scheutje groene zeep en een schepje soda aan toe te voegen. Dompel een spons onder in het mengsel en, nadat je deze goed hebt uitgewrongen maak je de hele tafel schoon. Het is belangrijk om ook de stukken mee te pakken die niet vies zijn, zodat er geen kleurverschil ontstaat.

Geoliede tafel

Een geoliede tafel zou bescherming moeten bieden tegen vlekken, maar in werkelijkheid is dit natuurlijk niet altijd te voorkomen. Vooral bij een dergelijke tafel is het belangrijk om een zachte doek te gebruiken (ondergedompeld in een mengsel van groene zeep opgelost in water en daarna goed uitgewrongen), omdat een harde doek of schuursponsje de olielaag volledig verwijdert. Ook geen ramp, maar dan moet de tafel helemaal opnieuw in de olie worden gezet.

Gelakte tafel

We gaven eerder al even aan dat het niet handig is om agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken voor de reiniging van je houten tafel, maar dat geldt in de overtreffende trap voor gelakte tafels, aangezien de laklaag daardoor volledig wordt weggevreten. Hetzelfde geldt voor een overdaad aan vocht, maar ook ruwe behandeling met schuursponsjes. De oplossing? Los wat groene zeep op in warm water en maak de tafel schoon met een zachte spons. Niet vergeten om de tafel direct na het schoonmaken (of na contact met vocht) droog te maken.

Wat vind je van deze hack?
5Te gek1Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]