Huishoud-scorecard beëindigt gedoe rond klusjes in huis

Anna-Joh Vos was een van de sprekers van de jongste Stand-up Inspiration met een slimme hack voor het verdelen van huishoudelijke klussen in het gezin. Studentenhuis, gezin, samenwonend, voordeurdeler of logees er is geen samenwoonvorm te bedenken waar niet af en toe stekeligheden zijn. Daar waar het de belangrijke zaken van het leven betreft is dat nuttig en nodig maar hoe vaak gaat het niet over de alledaagse klusjes? Hoe vaak is de bron van ergernis niet de ongelijke verdeling van het corvee, dat het altijd dezelfde is die de rotklusjes oppakt of dat alle klusjes gedaan worden en er geen enkele blijk van waardering voor is. Anna Joh weet raad met een mix van zakelijkheid en GTD met een vleugje gamification. Bekijk het aansprekende verhaal van Anna Joh op de registratie van SUI42 of lees verder.

 

Hoe het werkt

Door de ongelijke verdeling van klussen in het huishouden kwam bij Anna Joh het idee op om eens bij te houden wat er allemaal gedaan moest worden in huis en wie dat dan deed. Dus maakte ze lijsten met de dagelijkse en wekelijkse klussen en wat er verder nog periodiek gedaan moest worden. Op die lijst was er ruimte voor degene die het karwei gedaan had om op de lijst het karwei af te strepen.

De tweede stap was het waarderen van de inspanningen. Een keer per maand wordt in het gezin de balans opgemaakt en worden alle klusjes per persoon opgeteld en omgezet naar de geïnvesteerde tijd. Daaruit komt dan een helder overzicht van de tijd die elk volwassen gezinslid besteedt aan huishoudelijke taken. De waardering bestaat er dan uit dat naast het concreet zichtbaar maken van wat de een meer doet dan de ander degene die meer doet de ander een factuur in euro’s stuurt voor het geleverde “meerwerk”. Met het voldoen van de factuur is de balans weer vereffend en is er een nieuwe maand. Wellicht een maand waarin de taken gelijkmatiger verdeeld worden of weer een waarin de een de ander factureert.

Het is een nuchter en zakelijke verrekening die waardering letterlijk en figuurlijk in zich heeft voor degene die werk levert.

 Mindsweep

Het is GTD (=getting things done) in de zin dat er bewust met taken omgegaan wordt door ze in beeld te hebben en er expliciet beslissingen over te nemen. Door alle taken eens op een rij te zetten en dat regelmatig te doen (mindsweep) zorg je dat je niet hoeft te onthouden wat je allemaal moet maar weet je dat het ergens is vastgelegd. In het boek Getting things done geeft David Allen voorbeeldlijsten, zoals deze.

Daarnaast waarschuwt NLP-guru Tonny Robbins al eens dat als je klussen niet plant en zichtbaar maakt ze simpelweg niet gebeuren. Ook ogenschijnlijk kleine klusjes kosten tijd: plan wat je écht wilt doen. Dus als je alle klusjes écht wil doen moet je er iets op bedenken.

 

Gamification

Met de term gamification wordt bedoeld dat je bepaald gedrag probeert te bevorderen door er een spel van te maken. Bijvoorbeeld hardlopen bevorderen door een man-vrouwwedstrijd wereldwijd te organiseren of route-graffiti. Hier een mooie aflevering van Top Names over gamification door Fast  Moving Targets.

Eerder was er al de Chore Wars als poging om huishoudklussen spelenderwijs te verdelen. De lijsten en het afvinken leidt misschien tot een klussen-battle

Verder

Wat doe jij om klusjes opgelost te krijgen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Jeremy Timessen
  Posted 20/06/2012 12:38 am 0Likes

  Geinige post. Ik denk dat er vooral op het gebied van “Gamificition” nog veel gaat gebeuren.

  • Arjan Broere
   Posted 20/06/2012 10:13 am 0Likes

   Hopelijk wel. Fascinerend hoe je allerlei klussen interessant kunt maken door ze anders aan te pakken. Persoonlijk vind ik het boek Gamestorming daar een handig gereedschap bij.

 • Jan van der Ploeg
  Posted 16/06/2012 6:38 am 0Likes

  Het wekelijks overzicht is wel praktisch. Het aanloopverhaal en de afwikkeling is bijna bizar 😉

  • Arjan Broere
   Posted 20/06/2012 10:12 am 0Likes

   😉

 • Marijn
  Posted 13/06/2012 10:01 pm 0Likes

  Serieus? Shit life must be boring, als je dit allemaal doet.

Comments are closed.