Huishoudhacks uit den ouden doosch

HuishoudhacksMijn moeder heeft mij een bijzonder boek nagelaten: Het “Kook- en Huishoudboek” door Wilma Munch. Het is een 2e druk uit 1932. Wat is daar nou zo bijzonder aan zou je zeggen? Lees ook: 10 handige trucs voor je magnetron.

Boek

Toen ik opgroeide was dit boek bij ons thuis haar steun en toeverlaat bij het huishouden. Ze kookte eruit, sloeg het na als ze bijzondere huishoudtaken moest doen, maar vooral was het haar vlekken ABC. Achter in het boek zit een uitgebreide tabel met oplossingen voor het verwijderen van de meest exotische vlekken. Een paar “vergeten vlekken hacks” vindt je hieronder:

 • Roestvlekken: met citroensap of azijn
 • Schoensmeer of Teervlekken: insmeren met ongezouten boter. Enkele uren laten intrekken, de boter eraf schrapen, daarna wassen.
 • Inktvlekken: weken in melk of citroensap, daarna wassen.
 • Bloedvlekken: weken in koud water met zout, daarna wassen.
 • Grasvlekken: met alcohol deppen.
 • Bierkring in hout: schuren met een kurk en een mengsel van sigarenas en slaolie.

Vlekken

In het boek staan nog veel meer vlekkentips, de meeste zijn echter niet meer van deze tijd. Verder staan er ook nog wat slimme onderhoudstips in het boek, onder andere:

 • Flessen of vazen: Doe er een beetje zilverzand of fijngemaakte eierschalen in. Flink schudden tot de fles of vaas van binnen helemaal schoon is. Naspoelen met schoon water. Het zand of de fijngemaakt eierschalen niet weggooien, maar bewaren in een oude fles voor een volgende keer.
 • Zilver: Dat kun je natuurlijk poetsen met zilverpoets. Makkelijker is om het zilver zachtjes te koken (tegen de kook aanhouden) in een pan met aluminiumfolie en soda. Wel in een RVS of geemailleerde pan!
 • Vitrage: Wassen met Reckitts blauw (Hier te koop) en daarna een beetje opstijven in water met wat gelatine. Misschien nog leuk om te vermelden: Voor de tijd van latex verf werden plafonds gewit. Mijn vader deed altijd een zakje Reckitts Blauw door het witsel en kreeg daarmee een spierwit en duurzaam resultaat.

En dan dit prachtige motto van dit boek, dat ook voor ons lifehackers opgaat:

Practijk en theorie, zij gaan niet altijd samen,

Moge Uw practijk althans de theorie beschamen!

Mocht je belangstelling hebben voor dit mooie boek van ongeveer 350 pagina’s, heel af en toe staat er nog wel eens een exemplaar op Marktplaats. Je kunt er heerlijk ouderwets uit koken en het boek heeft een uitgebreid gedeelte over het menselijk lichaam, waar het vlees wat je koopt bij het dier vandaan komt, huishouding, inrichting, etc. Een heerlijk boek om een verdwaalde zondag in weg te dromen….


Heb je ook nog slimme huishoudhacks? Ik wil ze graag van je horen! Je kunt ze hieronder in de reacties achterlaten.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Peanut
  Posted 05/03/2017 8:46 pm 0Likes

  Krasjes op je houten meubels? Inwrijven en wegpoetsen met een dotje pindakaas!

 • Angelique
  Posted 13/07/2014 9:44 pm 0Likes

  Ik ging de keuken van mijn 94 jarige oma opruimen en toen kwam ik dit bijzondere boek tegen, wat een geweldige kaft ook, en ik kreeg het boek gelijk in mijn handen geduwd “kind misschien staat er nog een lekker recept voor je in”
  Ook ik zal het boek dus nooit meer wegdoen, ook al valt hij bijna uitelkaar, gelukkig leeft mijn omaatje nog, ik ga haar er zeker nog naar vragen, of ze nog een paar tips voor me heeft.

  Ik heb trouwens de 9de druk dus die zal wel van net na de oorlog zijn gok ik, ik kon het jaartal van uitgave nergens terug vinden jammergenoeg

  • Eric
   Posted 15/05/2016 9:35 pm 0Likes

   ik heb druk IV uit 1943. Van een tante op Kostschool in Noord Brabant. Jam maken met Opekta… Even opgezocht wat Opekta is – plaatst het boek wel even meteen in de tijd……

 • M
  Posted 08/06/2013 10:47 am 0Likes
  • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
   Posted 08/06/2013 11:16 am 0Likes

   Supersite hoor! Maar hoort daar ook zo’n mooi verhaal bij? 🙂

 • Sandra
  Posted 06/06/2013 6:28 pm 0Likes

  Wat een leuk artikel en een feest van herkenning! Dankjewel Jos.

  • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
   Posted 07/06/2013 10:54 am 0Likes

   Heb je dit boek ook? Nooit weggooien! Ik vind het nog steeds prachtig en zelfs mijn kinderen komen het af en toe lenen om iets ouderwets uit te koken (of te bakken). Recepten uit de tijd dat appeltaart niet kant en klaar in een doosje van de super zit. En mijn oma … Ik heb haar persoonlijk nooit gekend. Ze is al vroeg overleden. Maar als ik de overlevering mag geloven was Klazien oet Zalk er niks bij!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]