iDroo – ’teach, learn and collaborate easily’

iDroo: ‘Teach, learn and collaborate easily’
Er zijn vele programma’s te vinden die beweren te kunnen helpen bij het verbeteren van het ‘virtuele samenwerken in teams’. Zo ook iDroo met bovenstaande slogan. In een andere blog heb ik al geschreven over het belang van informatie visualiseren. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld GoToWebinar voor lesgeven op afstand aan meerdere cursisten en Skype vaak één op één om een cursist te helpen het ‘Whole Brain Thinking’ in zijn/haar werk te kunnen integreren of voor het 2e of 3e gesprek met een klant om een ‘formule voor een event’ op maat te maken . Videobellen met Skype werkt dan prima als je gebruik maakt van ‘schermdelen’ en bijvoorbeeld een Powerpoint of Word document laat zien.

Webinar met interactie in mindmap (geen freehand drawing)

Interactie is het geheim van je succes
Voor een presentatie ga ik een stapje verder en zet ik meestal een mindmap klaar (zie hierboven) om door het hele verhaal als ‘5WplusH – mindmap’ te lopen (Wat, Waarom, Wie, Wanneer, Waar en Hoe). Presentaties (hier staan wat presentatietips op basis van Slideology en Presentation Zen) worden echter veel beter als je direct ook de interactie met je publiek, klant of cursist kan vastleggen. In een zaal kan je dat doen met ‘Livemindmapping’ maar hoe doe je dat virtueel? Een powerpoint laten zien via GoToWebinar of Skype werkt prima maar je kunt niet makkelijk, direct zichtbaar, de vragen en opmerkingen binnen de structuur van je verhaal vastleggen. Dat lukt wel als je bijvoorbeeld bovenstaande een mindmap deelt, maar daar kan je vaak niet ‘freehand’ in tekenen.

Express your mind through images’
IDroo For Skype is een zogenaamde ‘add-in’ die het mogelijk maakt om een ‘whiteboard’ te gebruiken tijdens Skype sessies met tot wel 10 deelnemers tegelijkertijd. Zowel om ‘freehand’ in te tekenen alsook om plaatjes in te slepen. Ik ben zelf een groot voorstander van interactief ‘free hand visualiseren’. Zeg maar een soort ’teken-dialoog’. iDroo is voor mij dan ook de ontbrekende schakel in samenwerken en lesgeven op afstand. Afgelopen vrijdag heb ik de formule van een workshop doorgenomen door de opbouw in de mindmap via Skype te delen en de interactie direct in de mindmap vast te leggen. Toen de vraag opkwam hoe de tafelopstelling eruit komt te zien en waar de tafels in de zaal komen te staan, kon ik simpelweg iDroo opstarten en even snel een tekeningentje maken. Vervolgens kon mijn gesprekspartner ook in hetzelfde ‘whiteboard’ tekenen. Alle tekeningen zijn ‘vector graphics’ en makkelijk te ‘editen’ en iDroo werkt prima met digitale tablets zoals die van Wacom. Hieronder zie je links het iDroo scherm en rechts de foto van de ‘Skyper’ aan de ‘andere kant’ met op de achtergrond de mindmap presentatie die ik ‘virtueel’ heb doorgelopen van de formule van het event.

iDroo scherm met Skype tijdens bespreken Event formule
iDroo is gratis voor ‘non-commercial use’
iDroo’s businessmodel is erop gericht de dienst gratis aan te kunnen bieden aan particulieren en licenties tegen betaling te leveren voor commercieel gebruik. De gratis versie heeft geen beperkingen en biedt volledige toegang tot alle functies. Als bedrijven of organisaties het commercieel willen gebruiken, dan is ofwel een ‘business’ ofwel een ‘educational license’ nodig. Let op voordat je het koopt; je moet aan beide kanten van de verbinding iDroo installeren en bij grotere organisaties kan dat problemen geven, is mijn ervaring.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author