In je Android smartphone kijken vanaf je pc

Die keren dat je je USB-kabel niet bij je hebt, wil je je bestanden draadloos kunnen overzetten van je pc naar je smartphone. Dropbox is begrijpelijk een van de meest populaire manieren hiervoor. Toch mist het wat functionaliteit waardoor ik ben gaan zoeken naar een andere app.

Met de Dropbox app voor Android kan ik gemakkelijk individuele bestanden naar m’n S3 overzetten, maar geen mappen. Dan maar alle bestanden binnen die map selecteren om ze dan tegelijk over te zetten. Maar nee, dat kan ook niet.

Ik zocht apps die dit wel kunnen en kwam uit op Airdroid. Wat Airdroid doet is van de opslagruimte in een Android toestel een server maken die vanuit een desktopbrowser te bereiken is. Het enige wat je hoeft te doen is in de app de server aan te zetten, en op je pc naar de Airdroid website te gaan. Daar maak Airdroid een directe verbinding naar de telefoon en kom je terecht in je eigen Airdroid-desktop. Directe verbinding als in: je ziet de mappenstructuur in je telefoon en je kan er direct mee interacteren. Geen tussenstap nodig in de vorm van een Dropbox shared folder.

airdroid-desktop

Om bijvoorbeeld nu die muziekfolder over te zetten kan ik op het Files icoontje klikken om naar m’n Android muziekmap te navigeren. Eenmaal daar kan ik uploaden door bestanden of folders te selecteren of ze direct vanaf m’n harde schijf naar het Airdroid venster te slepen. Op het Airdroid-desktop staat ook een Music icoontje maar die opent echter een venster waarin álle mp3’s in één lange lijst staan. Voor mij niet zo handig.

Ik koos Airdroid voor die functie maar de app kan veel meer dan enkel bestanden overzetten. Je kan het zien als je computerscherm als een verlenging van je telefoon. Zo hoef ik foto’s en filmpjes niet over te zetten, die kan ik namelijk direct bekijken. Hetzelfde geldt ook voor de muziek, die is direct te beluisteren. De camera kan uitzenden naar de pc als een webcam. Ik kan ook in m’n contactenlijst kijken, mensen toevoegen en ze zelfs opbellen. Bellen is weliswaar een Premium functie maar gelukkig kan ik met de gratis versie nog wel een SMS versturen.

Tip: Je kan in Chrome een snelkoppeling maken naar de AirDroid pagina zodat het rechtstreeks opstart. De pagina laadt zonder de Chrome balken eromheen (in feite zoals bovenstaande afbeelding), dus het voelt alsof je een daadwerkelijke desktop versie van de app opstart. Het maakt ook niet uit of je een andere browser als standaard hebt ingesteld, enkel deze snelkoppeling start in een kale versie van Chrome op. Wanneer je op de pagina bent, ga je naar opties > extra > snelkoppeling maken en voila.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • Jeroen Wiert Pluimers
  Posted 06/03/2014 5:20 pm 0Likes

  AirDroid is en blijft op een of andere manier enorm instabiel.

  Op diverse plekken met diverse Android apparatuur geprobeerd, maar de netwerk verbinding valt om de haverklap weg.

  Helaas, want wel een leuk idee. En in het begin was het meer stabiel dan nu.

 • Nerdie
  Posted 16/06/2013 12:17 pm 0Likes

  Voor dit doel gebruik ik al jaren MyPhoneExplorer. Maakt tevens backups van je syteem, inclusief telefoonboek, SMS, apps, foto’s etc. (zelfs van het gehele besturingssysteem, als je dat wilt).

  Zie http://www.fjsoft.at/en/
  Het is freeware, en je kunt eventueel je telefoon ermee bedienen vanaf je computer. Je kunt zelfs apps installeren middels deze software (gedownloade .apk-bestanden).

  • Mirel Masic
   Posted 16/06/2013 8:07 pm 0Likes

   Dat ziet er ook veelbelovend uit. Ik zal het eens uitchecken, dank je!

 • Mirel Mašić
  Posted 11/06/2013 12:50 pm 0Likes

  Nope! Je kan het zelf proberen. Ik keek even voor je en blijkbaar kan je de premium versie voor twee maanden uitproberen. Op je AirDroid desktop is er een ‘premium’ knopje waar je het kan ctiveren. Moet je wel even zoals altijd het bericht sharen voordat je de trial krijgt, maar goed.

  Maar het bellen is een klein beetje teleurstellend. Ik keek dus op mijn laptop in m’n contactenlijst, klikte iemand aan om te bellen en vervolgens moest ik m’n telefoon oppakken. Spreken en luisteren gaat gewoon via de telefoon, het enige wat de laptop doet is de belknop indrukken.

  Jammer, want in principe zouden ze er een soort Skype functionaliteit in kunnen bouwen. Dat dat gedeelte van de app als achtergrondsproces gaat draaien op je telefoon, en dat je het daadwerkelijke spreken en luisteren (en misschien wel kijken) via de pc doet. Het dataverkeer zou dan via het internet of AirDroid’s servers kunnen gaan en niet je provider.

  Ik keek even snel maar ik kon geen apps vinden die het kunnen, misschien in de toekomst, als er vraag naar is..

 • Martin Fase
  Posted 11/06/2013 11:51 am 0Likes

  Erg handige tool. Vooral het kunnen sms’en (kostenloos via mijn telefoonprovider) vanaf je computer is erg praktisch. Ik zou dit systeem ook wel willen gebruiken om mobiele nummers via mijn PC te bellen. Is dat erg ingewikkeld?

Comments are closed.