Internetgedrag in de hand houden – blokkeer websites geheel

Veel kenniswerkers komen dagelijks in aanraking met de gevaren van het internet. Rustig rondsurfen verandert in jezelf urenlang verliezen op Facebook, nieuwssites of sites met grappige kattenplaatjes. Je kan jezelf in de hand houden met deze apps.

StayFocusd

Één van de bekendste applicaties is StayFocusd (LeechBlocker voor Firefox). StayFocusd is een plugin waar je kan instellen hoe veel je dagelijks op bepaalde sites mag zitten. Stel bijvoorbeeld in dat je elke dag maar een halfuur op Facebook mag zitten en op gezette tijden. Ga je buiten die tijden, of ga je te lang door, dan wordt de website geblokkeerd.
Het nadeel van deze applicatie is dat hij browser afhankelijk is. Als je inderdaad een site weet te blokkeren, dan is de stap om naar een andere browser te gaan erg klein en vooral ook erg makkelijk.
Aan de andere kant is dit ook het moment om jezelf op de vingers te tikken. Het probleem is namelijk vaak niet dat je per sé op die sites moet kijken, maar het probleem is dat als je er eenmaal opzit dat je er dan niet meer af komt. Of je surft haast onbewust naar een site. StayFocusd kan hier een vriendelijke reminder zijn.
Mocht je ondanks dat je het nu door hebt dat je naar een site gaat en dat je hierin beperkt wordt nog steeds problemen hebben met je tijd verdoen, dan moet je misschien kijken naar een andere oplossing.

SelfControl / SelfRestraint

De applicatie ‘SelfControl‘ is een OSX applicatie (SelfRestraint voor Windows) dat de toegang tot een website kan beperken voor een bepaalde hoeveelheid tijd. Je geeft aan welke sites op de blacklist staan, je geeft aan hoelang ze geblokkeerd moeten worden en je zet hem aan.
Dan ga je andere dingen doen. De applicatie blokkeert de websites in je systeem, op een manier die voor de meeste computeraars niet te begrijpen is. Deze blokkade is niet te omzeilen. Op een andere browser (of ‘incognito’) is de website nog steeds geblokkeerd. Ook kan je de applicatie wel afsluiten, maar de site blijft geblokkeerd.
Dus je kan op geen enkele manier meer op de website. Ook niet in noodgevallen. Als je naar de veelgestelde vragen van applicatie gaat zeggen ze dat zelfs trots:

“Seriously, chill out. It’s not the end of the world. The timer will run out and the internet will come back again.”

(Fotocredits: Ashwin via Shutterstock) 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Marco
    Posted 10/04/2014 1:51 pm 0Likes

    Handige apps, ga ik eens proberen. De selfcontrol/selfrestraint lijkt me ook leuk om anderen mee te pranken (lees: mijn vriendin).

Leave a comment

[wpterms id="3193"]