Internetten zonder muis: nu makkelijker dan ooit

Diverse onderzoeken tonen aan de computeren zonder muis sneller en efficiënter is. Dat is begrijpelijk, want je hoeft je handen niet van het toetsenbord te halen en kunt meteen door met het versturen van een e-mail of het tikken van een tekst. Internetten zonder muis is echter allerminst een pretje, want je bent constant de cursor kwijt en weinig websites zijn ingericht op bezoekers zonder muis. Voor Firefox-gebruikers is er echter een geweldige add-on: Mouseless Browsing.

Wat doet Mouseless Browsing?
Het idee achter Mouseless Browsing is even simpel als doeltreffend: De Firefox-extensie plaatst achter elke link op een website een nummer – ids genaamd -, en tik je dit nummer in dan volgt hij de link. Combineer je het nummer met de toets Ctrl dan open je de link in een nieuw venster, en wil je de links alleen met het numerieke gedeelte van je toetsenbord aansturen dan kan dit ook. Zo kun je gewoon getallen blijven typen, bijvoorbeeld bij het invullen van een formulier.

Zijn er ook nadelen aan Mouseless Browsing?
Mouseless Browsing werkt geweldig, maar er is een groot nadeel. Bij pagina’s met veel links vetraagt de laadtijd aanzienlijk. Dit kun je ondervangen door de add-on standaard uit te zetten, of hem te koppelen aan een sneltoets. De instellingen vin je via Ctrl + Alt + Shift + M of het menu Extra -> Add ons -> Mouseless Browsing. Onder het tabblad General bepaal je of de ids standaard zichtbaar zijn, en bij het tabblad Keys kun je een sneltoets toewijzen voor het tonen en verbergen van de ids.

Mouseless browsing voor Firefox is gratis en je downloadt hem hier: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/879

Rutger Steenbergen is eindredacteur van het vakblad MedischOndernemen en geeft workshops Ableton Live, Joomla en e-mail marketing.
http://nl.linkedin.com/in/rutgersteenbergen

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

8 Comments

 • Matthijs
  Posted 19/11/2010 9:46 am 0Likes

  De muis gebruik ik ten faveure van Apple’s goede trackpads al jaren niet meer. Ik heb er wel een tablet naast liggen, als ik foto’s wil bewerken o.i.d. De leercurve is wat hoger, maar zeker de moeite waard. Wat mij betreft is de muis alleen nog ongeslagen voor het spelen van 1st person shooters 😉

 • Rob le Pair
  Posted 10/12/2009 12:25 am 0Likes

  Dag Niels, ik ben al jaren een tevreden Apple gebruiker, en met die nieuwe Magic Mouse wil je het liefste zo veel mogelijk sneltoetsen vergeten. Hoofd leegmaken, lifehacking…

 • Niels Gouman
  Posted 08/12/2009 2:39 pm 0Likes

  Rob, ik gebruik altijd zo veel mogelijk mijn toetsenbord, bij mij is het dus zo dat ik eigenlijk alleen tijdens het browsen een muis gebruik en ook dan is het vaak nog zo min mogelijk

  jij bent waarschijnlijk een (typische) windows gebruiker, ik gebruik een mac omdat de sneltoetsen consistent zijn, bij windows is het inderdaad zo dat de sneltoetsen bij elke applicatie anders zijn en dus lastig te onthouden en daarom gebruikt iedereen de muis

  op lifehacking.nl komen meer soorten mensen dan alleen jij, ik vind dit bijvoorbeeld wél handig om te weten maar vind ik de implementatie van opera handiger

  btw de meeste laptops hebben wel een numeriek gedeelte als je de “Fn” toets gebruikt 😉

 • rutger
  Posted 08/12/2009 12:37 pm 0Likes

  Ben ik toch niet met je eens, Rob. Er is een consistentie manier van browsen via het toetsenbord, met de knoppen Tab, Shift + Tab en Enter, en dat werkt best op een kleine site, maar bij een complexe site met honderderden links kun je de Tab ingedrukt houden en raak je hem onderweg toch kwijt. Nu typ ik Alt + Z en het nummer van het linkje dat ik wil volgen, dus voor mij veel prettiger. En ja, je kunt inderdaad altijd naar de muis grijpen, maar dat is bij wijze van spreke en niet nodig.
  Sowieso loont het om een paaar sneltoetsen te onthouden, bijvoorbeeld in Gmail voor het versturen van een mailtje: C (van Compose), dan een paar keer Tab voor mailadres, onderwerp en inhoud en versturen via Tab en daarna Enter. Zo snel kun je het niet met de muis. Maar waarom ben ik hemelsnaam bezig je te overtuigen, hahaha, had me nog zo voorgenomen dat niet te doen, lol 🙂

 • Rob le Pair
  Posted 08/12/2009 12:12 pm 0Likes

  Dag Rutger, ik gun je van harte dit gebruikksgemak. Maar mijn hoofdbezwaar blijft overeind: je moet wennen aan een heel andere oog-hand coördinatie die je bij tientallen andere toepassingen niet kunt gebruiken. Het is dus inconsistente, a-typische functionaliteit, alleen voor FireFox. “kun je ook altijd nog naar de muis grijpen”: dus die heb je ook nodig. Dus twee verschillende vormen van coördinatie, motoriek, etc, waar één ook had gekund. lifehacking …

 • Joris
  Posted 08/12/2009 11:52 am 0Likes

  Zelf probeer ik zoveel mogelijk zonder muis te browsen. Door gebruik van de addon Ubiquity (staat wel post over op m’n website) kan je zoeken in google, flickr etc. zonder je handen van het toetsenbord te halen. Als je vervolgens instelt bij bv. google dat je met j en k door de resultaten bladert kan je enorm snel literatuuronderzoek doen.

  Daarnaast heeft mijn laptop gewoon een numpad, iets wat je steeds meer ziet bij laptops (uiteraard niet bij netbooks)

  Leuke post verder, heb je zelf ook een blog Rutger?

 • rutger
  Posted 08/12/2009 11:37 am 0Likes

  Dag Rob,

  Wat een zure reactie, jij zit er blijkbaar niet op te wachten, maar dan gebruik je het toch gewoon niet?

  Bij 1: Computeren zonder muis gaat sneller en voorkomt RSI, of ontlast in ieder geval even de armen als je de hele dag achter het scherm zit. Internetten zonder muis is echter lastig en dan is dit een uitkomst.

  Bij 2: De add-on genereert de ids in realtime, en dat vergt een fractie van een seconde. Ik heb hem standaard uitstaan en schakel hem in als ik een lin k wil volgen. Ook handig: CMS’en die standaars geen of beperkt sneltoetsen ondersteunen kun je nu aansturen via het toetsenbord.

  Bij 3: Mijn sneltoets is Alt + Z, hoeveel moeite is het om dat even te tikken? Je browst een website met de pijltjestoetsen en met Alt + Z toon hij, als ik dat wil, de ids. Kun je ook altijd nog naar de muis grijpen.

  Bij 4: Probleem: internetten zonder muis is lastig. Oplossing: met deze add-on wordt het veel makkelijker. Dan is het probleem toch uit de wereld? En vind je het niks,. dan gebruik je hem toch niet?

  Groet,

  Rutger – de gastautuer –

 • Rob le Pair
  Posted 08/12/2009 11:25 am 0Likes

  1. typisch voorbeeld van systeem centraal stellen in plaats van de gebruiker, want wie zit hier nou op te wachten? Wie wil browsen zonder muis? Of wie wil in elk programma werken met muis maar in FireFox nou net even niet?
  2. Browsen wordt vertraagd, maar los je dat wel op door de ‘ids’ onzichtbaar te maken? Die extensie moet toch geladen worden. En vervolgens heb je toch weer een sneltoets-aanslag nodig om ids zichtbaar te maken. En nog één om ids weer uit te zetten, i.v.m. 3:
  3. Op een laptop, doorgaans zonder numerieke toetsen, kun je dus niet gewoon cijfers meer typen. Ja, dan zet je met die ‘handeige sneltoets’ de ids-functie weer uit. En werk je op een laptop gewoon met met muis.
  Consistentie in de interface als belangrijk usability principe… Ooit iets over vernomen of aan den lijve ondervonden?
  4. Had gastauteur niet iets kritischer kunnen zijn. Hij/zij merkt op: “Mouseless Browsing werkt geweldig, maar er is een groot nadeel”. Daarbij ziet hij/zij een nog groter nadeel (zie 3) over het hoofd.

Comments are closed.