iPad of laptop?

David Bakker schreef meer dan een jaar geleden al over het gebruik van een toetsenbord i.c.m. de iPad. Inmiddels zijn er nieuwe toetsenborden, nieuwe apps en mijn ervaringen.

De iPad heeft inmiddels zijn weg gevonden in zo’n 700.000 huishoudens in Nederland. Het apparaat leent zich prima voor gaming, internetten en natuurlijk lezen. Door het ontbreken van een toetsenbord is het echter minder geschikt voor het verwerken van mail of gebruik van een tekstverwerker. Het on-screen toetsenbord werkt goed, maar voor de meeste mensen is het niet aantrekkelijk om hier langere teksten op te typen door het ontbreken van tactiele informatie. Ook mis je de helft van het scherm door het toetsenbord en dat beperkt het overzicht. Ik ben een groot fan van de iPad en ik gebruik hem vaak, maar tot nu toe alleen voor het consumeren van content en voor gaming. Tot ik op Technologizer.com het artikel las “How the iPad became my favourite computer”. Door de simpele toevoeging van een bluetooth toetsenbord worden de gebruiksmogelijkheden van de iPad in één keer enorm vergroot. De voordelen zijn voor de hand liggend.

Een los toetsenbord geeft meer gebruiksgemak en daarnaast ben je niet steeds de helft van je scherm kwijt als je wat aan het typen bent. Een ander belangrijk voordeel is de aanwezigheid van cursortoetsen. Die zijn eigenlijk onmisbaar als je wilt navigeren door je tekst, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van verbeteringen. Gek genoeg is ook de responsetijd van het toetsenbord iets sneller. In elk geval op mijn ‘oude’ iPad 1.

Artikelen schrijven

Ben je eenmaal in het bezit van een los toetsenbord, dan wordt email verwerken op de iPad ineens wel een aantrekkelijke optie, net zoals het schrijven van teksten. En dan begint het pas echt leuk te worden. Er blijken namelijk ook voor dit soort taken een hoop goede apps te zijn. Bijvoorbeeld voor bloggers. Zo schrijf ik dit artikel met Blogsy. Een gratis wordprocessing app die rechtstreeks publiceert naar je WordPress, Blogger of Posterous blog. Voorzien van Flickr, Picasa en Youtube integratie, zodat je makkelijk plaatjes en filmpjes kan invoegen. Ook Pages van Apple schijnt erg mooi en praktisch te zijn, hoewel ik hier zelf nog geen ervaring mee heb.

Ik heb sinds kort een bluetooth toetsenbord. Ik heb na wat wikken en wegen gekozen voor de Logitech tablet keyboard. Een mooi uitgevoerd bluetooth keyboard op 4 penlight batterijen. Het zit netjes in een hoesje en het hoesje kun je als standaard voor je iPad gebruiken. Andere aantrekkelijke keyboards zijn natuurlijk die van Apple en de Zagg. Allen hebben vrijliggende toetsen, wat de nauwkeurigheid verbetert. Ook hebben ze iPad specifieke functietoetsen. Aansluiten via bluetooth is simpel en intuitief. Na het uitpakken zat ik binnen een minuut te typen.

Gebrek aan aansluitingen?

Zoals de meeste mensen, was ik lange tijd overtuigd van het feit dat de iPad een prachtige informatie en entertainment apparaat is, maar beslist geen laptop. Ik merk nu dat ik mijn mening begin bij te stellen. Natuurlijk is een iPad niet hetzelfde als een laptop. Er zit geen DVD speler in, geen USB aansluiting, de schermgrootte en -resolutie zijn beperkt, genoeg verschillen. Maar hoe storend zijn die eigenlijk? De DVD speler in mijn laptop gebruik ik eigenlijk nauwelijks. De USB aansluiting voornamelijk voor de muis en mijn telefoon op te laden. Op een laptop heb je de mogelijkheid om meerdere vensters naast elkaar te zetten, alleen werkt dat vaak contra-productief, omdat je sneller wordt afgeleid. Het hebben van focus werkt productief, dus hoe minder afleiding hoe beter. Op dit gebied werkt een iPad met je mee. En mocht je toch willen schakelen tussen apps, dubbelklik op de sluit-toets laat je alle actieve apps zien, zodat je snel kunt switchen.

De voordelen van de iPad zijn legio. De iPad is klein, licht en handzaam. De accu gaat heel lang mee. Ik neem inderdaad ook nooit mijn lader mee als ik op pad ben. Er is geen opstarttijd, je zet hem aan en je begint met werken. En hij is leuk om mee te werken. Ik beweer zeker niet dat een ieder zijn laptop moet inruilen voor een iPad met toetsenbord. Of dit handig is hangt af van wat je precies doet met je laptop en je persoonlijke voorkeuren. Maar mensen die veel schrijven nodig ik zeker uit om deze mogelijkheid eens nader te onderzoeken.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

19 Comments

 • Marian
  Posted 20/03/2012 9:45 am 0Likes

  Hallo Jacco, ben ook op zoek naar een NLPcoach. Kun je mij er ook iets over schrijven? Wanneer je daar tijd voor hebt. Lees heel graag alles wat je schrijften steek er behoorlijk wat van op. Gr

 • Erwin Snijders
  Posted 21/02/2012 12:58 pm 0Likes

  Graag wil ik op 2 bovenstaande punten reageren:

  1) Tekstverwerken is een van de meest simpele handelingen op een computer. Als je dan beweert dat een iPad met gemak de laptop kan vervangen, stap je wat mij betreft hier iets te makkelijk overheen.

  Als je voor je werkzaamheden meerdere programma’s naast elkaar nodig hebt en hier veel tussen moet wisselen, plus je de hardware wat zwaarder belast, is dit absoluut niet op een iPad te doen. Bijvoorbeeld als je video montage doet of software ontwikkelt.

  Daarbij noem ik een tablet met een extern toetsenbord geen tablet meer, maar een laptop met een los scherm. Als je niet zonder toetsenbord kan, neem dan gewoon een laptop. Een Macbook Air is tegenwoordig ook superlicht en staat ook direct aan, als je hem nooit uitzet maar enkel dichtklapt.

  2) Er is veel kritiek op Apple dat ze alles (zo ook de iPad) zo gesloten houden. Veel mensen kiezen daardoor niet voor een iPad, maar voor Android.

  Nu vraag ik mij sterk af of dit enkel het idee van geslotenheid is, of dat die mensen op een Android ook echt dingen doen die op een iPad niet mogen/kunnen? Misschien ben je uit principe tegen Apple, maar als je die zogenaamde vrijheid van Android nooit zult gebruiken, ben je dan wel slim bezig?

  Bij Apple werkt het tenminste, dat kun je bij Android niet altijd zeggen. Zo geeft D2nny aan dat hij absoluut niet voor Apple kiest, maar vervolgens wel tegen het probleem aanloopt dat z’n Android toestel pas na een firmware update wel met z’n toetsenbord werkt.

  Begrijp me niet verkeerd, ik vind een iPad heerlijk werken, maar zal daarnaast altijd een laptop/desktop houden.

  • Jacco van der Pol
   Posted 22/02/2012 11:09 am 0Likes

   Maar dat schreef ik ook: “Op een laptop heb je de mogelijkheid om meerdere vensters naast elkaar te zetten, alleen werkt dat vaak contra-productief, omdat je sneller wordt afgeleid. Het hebben van focus werkt productief, dus hoe minder afleiding hoe beter. Op dit gebied werkt een iPad met je mee.”
   Natuurlijk geldt dit niet voor alle werkzaamheden. Ik ontwikkel software, maar dat zou ik nooit op een iPad doen, daarvoor heb ik mijn desktop met 2 monitors. Maar voor het schrijven van artikelen is het een heerlijk apparaat.

   Macbook Air vind ik ook hardstikke mooi, maar is wel bijna 2x zo duur als een iPad. Daarbij heb je dan ook nog steeds een vrij klein scherm.

   Het punt wat ik probeer te maken is dat het de moeite waard is om tenminste te overwegen of je je iPad kan gebruiken voor je mobiele werkzaamheden. Gebruik van een toetsenbord geeft je volledig nieuwe gebruiksmogelijkheden op een bestaand apparaat.

 • Niels Gouman
  Posted 31/01/2012 2:41 pm 0Likes

  Ik heb toevallig vorige week mijn MacBook Pro verkocht, en gebruik nu alleen nog maar mijn iPad als mobiel apparaat 🙂
  Was van plan om een Toetsenbord Dock te kopen voor de iPad, maar blijkt dat die alleen geschikt is voor iPad 1. Ga binnenkort nog wel even terug naar de Apple Store voor een bluetooth toetsenbord, dan is het helemaal compleet.

  Grappig genoeg mis ik nog niets eigenlijk. Maakte me in het begin zorgen over wat ik allemaal tekort zou komen omdat een iPad toch iets heel anders is dan een MacBook Pro. Lijkt allemaal neer te komen op gewenning. De apps werken soms iets anders (vaak simpeler!), maar qua functionaliteit kan je grotendeels hetzelfde 🙂

 • Arjan Broere
  Posted 15/01/2012 9:31 am 0Likes

  ik gebruik ook het Logitech toetsenbord voor de iPad. Eerste indruk is dat ie prima werkt in diverser apps. Ik kan alleen geen sneltoetsen ontdekken. Er zijn wat vaste sneltoetsen (naar muziek, naar foto’s etc) maar binnen Pages of Mail mis ik de toetscombinaties die op de laptop snel werken mogelijk maken. Toch nog veel tikken op de tablet.

  Ik heb het Apple toetsenbord met dock ook geprobeerd. Werkt eigemlik hetzelfde maar omdat t vast zit, moet je wel aan tafel zitten. Op schoot is dat niet handig. Wel fijn dat er een oplaadingang in zit.

 • Jacoline
  Posted 11/01/2012 1:14 pm 0Likes

  Dag Niek,

  Mijn dochter (4 Havo, dyslectisch) mag een laptop mee naar school (spellingcontrole, etc.), maar ziet op tegen het ‘gesjouw’. Ik vroeg me af of een tablet (met los toetsenbord) inderdaad niet veel handiger is. Ben benieuwd of jij scholieren kent die tegen hetzelfde dilemma aanliepen?

  Groet,
  Jacoline

  • Jacco van der Pol
   Posted 12/01/2012 10:29 am 0Likes

   @Jacoline: Nee, die ken ik niet. Als je in het bezit bent van een iPad dat zou je het gewoon eens uit kunnen proberen. Als het niets voor haar is kun je het toetsenbordje altijd wel weer op marktplaats kwijt voor 2/3 van de prijs. Het lijkt me sowieso een handig ding om op school te gebruiken, niet alleen als je dyslectisch bent. Er zijn al scholen die gewoon alle leerlingen een iPad geven. Scheelt ook een hoop bomen. Als ze er een mee mag nemen, dan zou ik ook kijken of ik schoolboeken als e-book kan aanschaffen. Dan wordt de school misschien ook bewust van de enorme voordelen die dit apparaat biedt.

 • Tom
  Posted 08/01/2012 6:04 pm 0Likes

  Hoi Niek,

  Bedankt voor dit interessante artikel. Ook ik ga komende week kijken voor een goed toetsenbord welke ook meteen als standaard dient. Ik zet mijn laptop nagenoeg niet meer aan door het gebruiksgemak van de ipad.
  Ik ben meteen gaan kijken naar blogsy maar het blijkt geen gratis app te zijn maar €3,99 te kosten. Nu is dit geen belachelijk groot bedrag maar ben daardoor wel heel nieuwsgierig naar ervaringen met dit programma!!

  Groet Tom

  • Jacco van der Pol
   Posted 12/01/2012 10:23 am 0Likes

   Misschien dat ik er binnenkort nog eens een artikel aan wijdt. Het is niet perfect, maar toch wel behoorlijk goed. Voor mij werkt het prima. Er zit een nette tekstverwerker in en je kan rechtstreeks publiceren naar je blog. Plaatjes krijg je er ook in. Er schijnt ook nog ween wordpress app te zijn, maar die ken ik (nog) niet. Ik vind het persoonlijk wel de € 3.99 waard.

 • D2nny
  Posted 07/01/2012 8:15 pm 0Likes

  Hallo Jacco,

  Je schrijft “zo lang als ik leef is vrijheid mijn hoogste waarde”, wat ik best een grappige zin vind, onder een stukje van iemand die het over een Apple iPad heeft.
  Juist het gebrek aan vrijheid is voor mij namelijk de keuze geweest, om onder geen beding voor een Apple te gaan.
  Niet dat Google nou zo’n lekker bedrijf is, want die neemt ook de vrijheid om met mijn gegevens te doen, wat zij vinden dat goed is.
  Maar om nou niet de Apple/Android discussie op te laten laaien; want daarvoor reageer ik niet, wat ik wilde zeggen:
  Ik heb deze week het toetsenbord ontvangen, voor mijn Galaxy Tab. In eerste instantie werkte het apparaat niet, maar dat kwam omdat ik niet de originele Samsung firmware draaide.
  Thuisgekomen heb ik de firmware aangepast en nu werkt alles als een zonnetje.
  Ik heb ook voor een tablet gekozen, om de laptop voortaan thuis te laten. Daarbij vind ik het heerlijk, dat ik (met een car-dock) een navigatiesysteem heb.

  Tevens (compleet off-topic): Jacco, ik ben op zoek naar een NLP-coach, al jaren. Hiervoor ben ik bijna 1x bij Emiel Ratelband geweest, maar het evenement werd afgelast op het laatste moment. Zou je met mij contact op willen nemen? (Misschien dat jij kunt helpen, of misschien ken je iemand?)

 • Bram Jeurissen
  Posted 06/01/2012 8:18 am 0Likes

  Goed om te lezen dat de iPad op deze wijze nieuw leven krijgt ingeblazen. Ik heb mijn iPad inmiddels verkocht en een Macbook Air aangeschaft. Dit is een veel duurdere optie, maar een waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb.

 • Folkert
  Posted 05/01/2012 7:46 pm 0Likes

  Asus Eee Pad Transformer is voor mij de juiste keuze gebleken. De opvolger (Asus Transformer Prime) is zonodig nog beter….

 • Michel Regoor
  Posted 05/01/2012 4:59 pm 0Likes

  Ik heb erg goede ervaringen met de Asus Transformer, aanklikbaar ‘docking’ toetsenbord met extra geheugenslot, accu en usb poorten. Mijn vaste computer gaat steeds minder vaak aan. Wel Android natuurlijk;-)

 • Emmy
  Posted 05/01/2012 1:21 pm 0Likes

  Toen ik mijn iPad2 aanschafte, heb ik er gelijk een bluetoothtoetsenbordje van Apple bij gekocht. Gaat op zich prima, bij interviews kan ik het toetsenbordje op schoot houden, en de iPad met Smartcover wat onopvallend op tafel, zodat oogcontact met de geinterviewde optimaal is maar ook de tekst nog zichtbaar.
  Wat ik echter heel storend vind, is de vertraging bij het typen: misschien tik ik te snel, maar bij namen of lastige woorden kijk ik nog graag even op het scherm. Ik raak dan compleet in verwarring omdat de tekst erg vertraagd wordt weergegeven. Echt een minpunt. Heeft iemand daar een oplossing voor?
  Het ontbreken van een cursor is ook onhandig, maar daar valt wel mee te leven.
  Het was wel aanleiding (of excuus….) om een nieuwe handtas te kopen.

  • Jacco van der Pol
   Posted 05/01/2012 3:56 pm 0Likes

   Ik heb eigenlijk geen last van vertraging. Ik weet niet of dat komt omdat ik een iPad 1 heb, of dat het aan het toetsenbord of de specifieke apps die ik gebruik ligt. Overigens heb ik wel gewoon een cursor. Ik denk dat het ligt aan het programma waar je mee werkt.

 • Niek
  Posted 05/01/2012 12:56 pm 0Likes

  Dag Jaco,

  Dank je voor je blog. Komt voor mij op een ‘cruciaal’ moment ;-). . Heb sinds twee maanden een ipad en aarzel over aanschaf extern toetsenbord. Voldoe aan je criteria (veeltikker, zowel voor werk als voor blog). Heb al wat rondgegoogled en ook dit bord gezien. Graag zou ik nog wat nadere ervaringen van je lezen, kan dat?
  1. Waarom heb je voor dit logitec toetsenbord gekozen? Voor 6 euro meer had je het originele toetsenbord van apple gehad.
  2. Werkt het hoesje als standaard goed? ( valt die niet makkelijk om?)
  3. Als je de ipad tegen de standaard zet, komt de ipad dan niet te ver weg te staan? ( zodat lezen lastiger wordt)
  4. En hoe verzet je nou de aanwijzer? Je hebt geen muis, dus gewoon via scherm ipad? Is een muis erbij niet handiger?
  5. Loop je nu niet met extra veel gewicht in je tas te sjouwen?

  Veel vragen, maar wel geinteresseerde vragen! Als je tijd hebt om te reageren, graag!

  En bedankt natuurlijk.

  Niek
  (getypt op ipad- toetsenbordje met veel gescrol)

  • Jacco van der Pol
   Posted 05/01/2012 3:55 pm 0Likes

   Hallo Niek,

   1. De reden om voor logitec te kiezen was het hoesje en de standaard
   2. Standaard werkt prima, stevig zat.
   3. Je kan het toetsenbord helemaal tegen je ipad aanzetten als jij in de standaard zit, dus voor mij dichtbij genoeg.
   4. Ik gebruik inderdaad gewoon het scherm om mijn aanwijzer te verplaatsen. Dat is wennen, maar niet echt onhandig.
   5. Vind ik niet, maar dat is persoonlijk. Een losse iPad is natuurlijk lichter. Het is mij nog niet als nadeel opgevallen.

  • Oskar van Rijswijk
   Posted 06/01/2012 7:29 pm 0Likes

   @Niek @Jacco

   Ik gebruik nog de eerste iPad. Ook met perfect bijpassend Zagg-toetsenbord.

   Naast de reeds genoemde punten ervaar ik nog twee voordelen:
   Het toetsenbord is tegelijk de hoes. Daardoor kan ik een kleine handzame tas blijven gebruiken » foto
   De batterij kan worden opgeladen via een bijgeleverd kabeltje: met de oplader van de iPad

Comments are closed.