Is de iPad wat voor een Lifehacker? (deel 1)

De iPad is alweer bijna twee weken uit in Amerika en ondertussen hebben ook enkele gelukkige Nederlanders de Apple iPad in huis. Lifehacking.nl zou lifehacking.nl niet zijn als we dit prachtige apparaat niet zouden reviewen. Als lifehackers zijn we natuurlijk geïnteresseerd wat de iPad kan betekenen voor onze workflow.

In dit eerste deel van de review ‘Is de iPad wat voor een Lifehacker?’ beschrijven we de ervaringen van enkele dagen werken met de iPad. Martijn Aslander wist een iPad te regelen voor deze review, ondergetekende heeft ook een paar uur iPad kunnen gebruiken.

iPad couch

Revolutie voor casual computing
Ja dit is ‘m. De revolutie voor casual computing is hier en draagt de naam iPad. Even lekker in de bank marktplaats afstruinen, ’s avonds in bed nog even een mailtje en een filmpje bekijken en eens rustig zitten om een artikel op Lifehacking te lezen. Hiervoor is de iPad gemaakt, causal computing.

Na een paar uur hands-on time met de iPad lijkt het geheel volgens verwachting alsof de iPad niet zozeer voor content creatie is ontworpen, maar voor content consumptie. Dat is niet per definitie slecht, maar het betekent iets voor ons Lifehackers.

Iedereen een iPad?
meisje ipadNu de iPad nog nieuw is in Nederland krijg je een hoop aandacht als je in het openbaar met je iPad gaat spelen. Mensen lopen zomaar op je af en willen eigenlijk ook even aan je aaiPad zitten. En geef ze eens ongelijk 🙂 Wat opvalt is dat een hele groep die niet per definitie geïnteresseerd is in computers, de iPad wel interessant vindt. Moeders van over de 50 die met een iPad heel graag foto’s willen laten zien aan vriendinnen, kinderen die te jong zijn voor een laptop kunnen meteen overweg met de iPad en willen ‘m niet meer loslaten.

Het voelt alsof je op de iPad niks verkeerd kan doen, dat is echt heel bijzonder. Vooral voor nieuwe doelgroepen zoals nieuwe computer gebruikers. Zo verwacht ik dat een thuisbankieren iPad applicatie hogere acceptatie bij een nieuwe gebruiker van thuisbankieren kan rekenen versus de reguliere web versie.

Surfen op de iPad
Apple zegt het, Martijn Aslander bevestigt het. De iPad is de beste browsing experience ever. Punt.
(eigenlijk moet je het ervaren, maar deze video geeft een aardig beeld waarom de iPad de beste browsing experience ever is)

surfen op de iPad

Lezen op de iPad
Lezen werkt prima op de iPad. Het display is niet zo rustig aan de ogen als een Kindle, maar dat hebben we nog niet gemerkt. Wat we wel gemerkt hebben is dat in tegenstelling tot de Kindle het doorbladeren van een boek een optie is. Bladeren gaat super snel en voelt heel natuurlijk aan. Je kunt snel even de iPad draaien om breedbeeld een video te bekijken in een artikel. Het is zoals lezen in 2010 zou moeten zijn.

Zowel RSS feeks, PDFs, boeken in de Kindle App, Comics in de Marvel app, tijdschriften, Wikipedia pagina’s in Wikipedium, kranten zoals USA today en NY Times, het leest goed. Vele malen beter dan op een computer of Kindle.

Helaas hebben we iBooks nog niet kunnen testen.

Multimedia op de iPad
Het bekijken van video op de iPad werkt prima. Of het nu via de iPod app is of Youtube. Ook muziek luisteren werkt goed, maar is door het formaat van de iPad uiteindelijk niet echt handig. De iPad als remote voor je Apple TV, Mac of muziek installatie is het wel weer een optie (nog niet getest).

Lifehacking en GTD op de iPad
Things iPadLaten we meteen met goed nieuws beginnen, Things werkt op de iPad lekkerder dan de desktop versie! Het bladeren is makkelijker, het ziet er mooier uit en voelt ‘gewoon goed’.

Mocht je Martijn Aslander in de trein hebben zien zitten met een stapel uitgescheurde artikelen uit tijdschriften, weet dat dat hopelijk niet meer nodig zal zijn. De tijdschriften op de iPad zijn fantastisch. Het leest heerlijk en is zoveel makkelijker dan uitscheuren en inscannen.

Evernote interface is heel slick en responsief. De slimme searches zijn heel goed aangepast en geïmplementeerd voor de iPad. We zijn nog even bezig om Evernote op de iPad te testen, een 20000+ database van notes downloaden duurt even 😉

iPad in de toekomst
De enorme hoeveelheid apps, geweldige batterij duur en eenvoud maken de iPad geschikt om ingezet te worden in vele situaties. Wij verwachtten dat de iPad binnenkort gebruikt zal worden om snel data in te voeren (denk aan enquêtes of Personal Stats bijhouden), in ziekenhuizen (lifehacking in de zorg) en eigenlijk als Interface voor databases.

Conclusies tot nu toe
Momenteel kan een serieuze tot extreme Lifehacker zoals Martijn Aslander de iPad nog niet als stand-alone gebruiken. Twee apps werken nog niet (goed genoeg) op de iPad, Read It Later en Text Expander. Nu kan Martijn met ongeveer twee keer per week zijn Mac te gebruiken de rest van de week met de iPad overweg. Met de komst van background apps in OS4 (de volgende software update voor de iPad en iPhone) zal dit ongetwijfeld verholpen worden.

Tips:

 • Op Marktplaats kun je nu al iPads kopen (als je niet kunt wachten)
 • Voor sommige apps heb je een Amerikaanse iTunes account nodig
 • Laad de iPad op met de bijbehorende adapter (heeft 10 Watt nodig, dus je gewone iPod oplader duurt lang)
 • Je kunt een iPad als extra beeldscherm gaan gebruiken
 • Je kunt de camera van je iPhone gebruiken als webcam voor de iPad

[poll id=”2″]

In deel twee van ‘Is de iPad wat voor een Lifehacker?’ gaan we dieper in op Lifehacking op de iPad en jouw verwachtingen/vragen, dus laat ze vooral weten!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

19 Comments

 • Frank Meeuwsen
  Posted 28/04/2010 9:26 am 0Likes

  De spamreacties hierboven zijn verwijderd.

 • martijn@elvenstone.com
  Posted 24/04/2010 9:01 pm 0Likes

  @sypie good opgemerkt, gaan we zeker even naar kijken…… door jouw reactie zag ik het ineens….

 • Sypie
  Posted 24/04/2010 6:27 pm 0Likes

  Waarom zijn de 6 reacties boven mij allemaal spam?

 • David Rudolf Bakker
  Posted 17/04/2010 3:31 pm 0Likes

  @Dorothy Volgens mij kan je werkgever wel een Slimmer Werken Coaching sessie gebruiken 😉 Heel goed dat je probeert zo slim mogelijk te werken met al deze hindernissen.

  Over de iPad, ik denk dat een iPad er naast niet meteen je probleem zal oplossen, maar het kan wel helpen. De iPad heeft ook Exchange mogelijkheden zodat, als je werkgever dat toelaat, je Outlook calendar en mail op je iPad kunt gebruiken. En de 3G versie kan zeker handig zijn als je niet overal een WiFi verbinding hebt.

 • Rob
  Posted 17/04/2010 2:22 pm 0Likes

  Er zijn meerdere manieren om toch snel een iPad naar Nederland te krijgen. Ik heb na slechts 3 dagen wachten een iPad via http://www.weshipusave.com toegestuurd gekregen. Snelle service, vriendelijk en ze gaven me zelfs geld terug toen de verzending goedkoper uitviel dan in eerste instantie gedacht! Het is een Nederlands/Amerikaans gezin dat deze service aanbiedt.

 • CK-CA
  Posted 17/04/2010 11:28 am 0Likes

  Wat een leuke artikel om te lezen! Maar die iPad kost nogal duur! Eventjes wachten voor de aankoop ervan. 🙂

 • karel
  Posted 16/04/2010 9:34 pm 0Likes

  Hier ook een tevreden iPad gebruiker en een tip voor Martijn:
  Gebruik Instapaper in plaats van Read it Later. Werkt voortreffelijk

  @Dorothy: ja. Je kunt naadloos agenda’s en mail syncen met Outlook en er is een voortreffelijke Citrix client voor de iPad.

 • Jan Schipper
  Posted 16/04/2010 5:15 pm 0Likes

  Wat kan mij die extreme lifehacker Martijn Aslander eigenlijk schelen 😉 Kun je hem (of haar) behalve voor mediaconsumptie ook gebruiken voor je werk is voor mij de vraag. Lees dan liever bijvoorbeeld de hoopvol stemmende review, hoewel over productiviteit en minder over lifehacking maar toch, van Michael Gartenberg van twee weken terug op Engadget. http://tinyurl.com/yc8zsy3

 • Dorothy
  Posted 15/04/2010 9:44 am 0Likes

  Een Lifehacking vraag over de iPad: Mijn (zakelijke) leven probeer ik enigzins op orde te houden met Outlook (agenda/taken/mail). Ik kan en mag niets downloaden of installeren op thin client/laptop. Mijn werkgever lukt het maar niet om een ei te leggen over een smartphone. Dus heb ik mijn hoop gevestigd op de iPad zodat ik tijdens het werk continue beschikking heb over mijn agenda/taken/mail. Daar kan ik via internet bij(via webmail of citrix). Is dit op te lossen met een iPad? Volgens mij is het sowieso verstandig om op de wifi & 3G combinatie te wachten.

 • Kees Romkes
  Posted 15/04/2010 9:17 am 0Likes

  Inmiddels ook blij en vrolijk iPad gebruiker 😉 belangrijkste vinding ? Computeren is weer leuk !

 • David Rudolf Bakker
  Posted 15/04/2010 8:57 am 0Likes

  @danielle iPad bij de Intertoys, ik dacht dat het een grap was. Gaaf dat zeker, verdienen ze vast genoeg mee als de basis versie €700 moet kosten. Maar een stuk veiliger qua idee dan marktplaats.

  @henri Zijn we aan het testen, in deel 2 hebben we het er over.

 • Henri Koppen
  Posted 15/04/2010 8:33 am 0Likes

  Maar hoe draagt het? Hoe makkelijk neem je hem overal mee naar toe versus bijv. de Iphone. Of hou je hem lekker thuis voor in de leesmand?

 • Danielle
  Posted 15/04/2010 6:56 am 0Likes

  Voor de lifehackers die hem al willen hebben, maar niet via Marktplaats willen kopen, hij is nu ook tijdelijk via de Intertoys website te kopen.

  En ik ga mee met Rogier, ik probeer juist te minderen en even ’s avonds de rust te nemen.

 • David Rudolf Bakker
  Posted 14/04/2010 10:05 pm 0Likes

  @marc jaha, ik ben erg blij dat jullie m’n artikel zo aandachtig lezen 🙂 Misschien moet ik toch het spell catcher x progje voor de Mac installeren, deze had ik nog niet gevonden.

 • Marc
  Posted 14/04/2010 8:47 pm 0Likes

  Je bent erg enthousiast, maarre…. een spellingscontrole zou niet misstaan. De beste browning experience ever? 😉

 • Rogier
  Posted 14/04/2010 6:50 pm 0Likes

  De iPad is gewoon fantastisch natuurlijk maar is hij niet TE fantastisch voor ons als lifehacker? Ik bedoel wij willen toch juist slimmer werken om zo ook meer rust te hebben of niet? Nemen we een keer rust op de bank om een boek/magazine te lezen zit die twitter app 2 kliks veder… Volgens mij moeten we er niet aan beginnen en gewoon gaan voor een simpelere e-reader.

 • David Rudolf Bakker
  Posted 14/04/2010 11:30 am 0Likes

  @pieter inderdaad, dank je 🙂

 • Pieter
  Posted 14/04/2010 11:27 am 0Likes

  Ik denk dat je “casual computing” bedoelt in plaats van “causal computing”.

Comments are closed.