Is het al vrijdag? Vijf hacks voor een productieve werkdag

Vrijdag staat bekend als de minst productieve dag van de week. “Is het al vrijdag?” is doordeweeks een van de meest gehoorde uitspraken en heeft zelfs een eigen site! Na vier dagen zwoegen en met het weekend in het vooruitzicht zijn de concentratie en motivatie laag. Zelfs als je de leukste baan of studie ter wereld hebt, kun je last krijgen van de ‘friday blues’, al is het maar door de sfeer die de mensen om je heen creëeren. Vijf dingen die je kunt doen om je vrijdag toch tot een productieve dag te maken:

1. Maak op donderdag een plan voor vrijdag

Een echte GTD‘er maakt elke dag een plan voor de volgende dag. Met de gevaren voor afleiding op vrijdag is het maken van een plan voor die dag misschien wel het meest noodzakelijk. Plan donderdag aan het einde van de werkdag of ‘s avonds een paar minuten om op te schrijven hoe je vrijdag eruit gaat zien. Hoe laat vertrek je van huis? Welke taken ga je afronden?

2. Houd rekening met het vrijdagse verkeer

Op vrijdag start de middagspits eerder. En misschien ziet de verkeerssituatie op jouw route er ook in de ochtend uit? Ontwijk de drukke momenten in plaats van in de file te gaan staan. Of en hoe dit in jouw schema past, weet je zelf het beste! Misschien is eerder vertrekken en wat voorbereidend werk doen of een boek lezen in een café om de hoek van je eindbestemming een optie?

3. Maak van vrijdag een losse eindjes dag.

Met een losse eindjes-dag kun je je lagere concentratie gebruiken om kleine klussen af te ronden. Wat moet er écht af voor het weekend? Verder: breng je inbox naar 0, rond wat vervelende klussen af die je de hele week al uitstelt omdat je iets belangrijkers te doen hebt of pleeg dat ene telefoontje waar je nog niet aan toe was gekomen. Lukt het niet om iets af te ronden? Zet het dan op je to do-lijst voor maandag.

Overigens hebben Tim Ferriss en Neil Strauss maandag tot losse eindjes dag gedegradeerd.

4. Plan volgende week

Niets is vervelender dan het kantoor verlaten met losse to do’s die in je hoofd rondzweven. Maak het laatste uur van je werkdag vrij om onder andere de volgende week te plannen: je wekelijkse review.

5. Maak van vrijdag een dag voor jezelf

Plan op vrijdag geen afspraken in. Grote kans dat ze toch niet productief zijn omdat het weekend voor de deur staat en de informatie niet blijft hangen. Ben je net als ik (en anderen die ik over dit onderwerp sprak) op vrijdag juist beter in het doen van creatieve taken, dan is het praktisch om deze op vrijdag in te plannen en geen andere taken te doen. Ook een voordeel van een dag voor jezelf op vrijdag: als anderen niet werken, word je minder gestoord en krijg je meer gedaan!

 

En natuurlijk: geniet van je vrije uren nadat je zo hard hebt gewerkt! Heb jij een tip hieraan toe te voegen? Ik hoor het graag!

 

(deels via Time Management Ninja)

(fotocredits: Ed Samuel via Shutterstock)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • Mark
    Posted 02/08/2014 10:51 pm 0Likes

    Wat ik zelf vaak op vrijdag doe is een “rondje langs de velden”. Ik maak van vrijdag vaak een sociale dag. Collega’s zitten al bijna in de weekend-stemming en dan neem ik even de tijd even bij te praten met collega’s. Zie het ook als een stukje “onderhoud”, maar dan van de relatie met je collega’s. Ook niet onbelangrijk!

  • Bas
    Posted 01/08/2014 12:21 pm 0Likes

    Zelf doe ik mijn “wekelijks onderhoud op vrijdag. Heel mooi volgens de GTD methode.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]