Isolator: de ‘visuele ruis’-onderdrukker

Een rinkelende telefoon, een blaffende hond, gillende kinderen, een klapperende deur… je kent ze wel: geluiden die je danig irritant uit je concentratie kunnen halen. Elk geluidje kan je dan minutenlang uit de flow-toestand halen waarin je zo lekker aan het werk was.

Naast deze audio-ruis is ook visuele ruis een potentiële onruststoker. Aan een opgeruimd bureau werk ik rustig en geconcentreerd. Maar stapels papieren, mapjes, lege koffiekopjes en al dan niet knipperende lampjes van allerlei randapparatuur leiden mijn blik af van het scherm waarop ik net zo lekker aan het scheppen was.

Op datzelfde scherm kan echter ook nogal wat visueel vuurwerk je aandacht afleiden. Denk maar aan openstaande mapjes, popup alerts of vensters van actieve programma’s. Daarom werk ik met Isolator, een klein Mac-programmaatje (gratis, donatie wordt op prijs gesteld) dat alle niet actieve vensters onder een kleurendeken naar keuze verstopt. Je ziet dus alleen het venster van het programma waarin je werkt. Switchen tussen programma’s kan altijd nog via je Dock.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

15 Comments

 • Joshua
  Posted 17/12/2008 4:28 pm 0Likes

  Dit programma is best wel handig voor als je inderdaad bezig bent met iets. Vooral als je niet gestoord wilt worden zal dit een handig programma zijn. Maar als je last hebt van pop ups enz. op je beeldscherm, dan kun je ook je beeldscherm uitzetten als dat kan. Maar het programma lijkt me wel handig

  Groetss Joshua

 • MCR
  Posted 13/10/2008 12:01 pm 0Likes

  Ik weet niet of dit hier als vloeken in de kerk wordt beschouwd, maar weet iemand een soortgelijk progje voor Windows XP?

  Alvast bedankt

 • Wilka Zelders
  Posted 07/10/2008 4:05 pm 0Likes

  Oh, wat een heerlijke rust. Dank je wel voor deze geweldige tip!

 • Jeroen
  Posted 17/09/2008 4:25 pm 0Likes

  Ik ben het wel een beetje met Bas eens. Als je je wilt focussen op 1 scherm zet het dan beeldvullend. Ik vond het met Photoshop ook altijd vervelend dat de toolbar, je canvas etc. allemaal los staat (op de mac dan..), maar je kan makkelijk met 1 druk op de knop je view aanpassen (functie van photoshop), je krijgt dan een mooie zwarte achtergrond en je wordt niet afgeleid.

  Het valt me bij mezelf op dat ik op windows alles beeldvullend wil hebben en op mac geen enkel probleem heb met kleinere vensters. Ik schakel lekker snel door alle vensters te tonen door naar de rechterbovenhoek te gaan, het bureaublad bij de linkerbovenhoek en als ik even niets anders wil sleep ik het naar rechts en binnen een tel heb ik een schoon bureaublad voor m’n neus (spaces). Het valt me ook op dat ik op mac praktisch nooit iets minimaliseer, bij windows constant.

  Maargoed, om terug te komen bij ‘isolator’, ik zie geen toegevoegde waarde, of iets unieks wat op de mac nog niet mogelijk was…

 • Anouk
  Posted 15/09/2008 12:46 am 0Likes

  Erg mooi programmatje inderdaad! Handig ook: Quicksilver onder de ctrl+spatiebar, Isolator onder de alt+spatie. Ik heb de kleur in verband met foto- en designdingen op midden-grijs gezet, vrijwel dekkend zodat letters op de achtergrond net leesbaar zijn.

  Bas – hang d’r een sneltoets aan en je kunt ’t in no-time (sneller dan cmd+tab) in- en uitschakelen. Dus jouw excuus om minder enthousiast te zijn vind ik eigenlijk niet zo heel sterk. Het ideale aan sneltoetsen is dus dat je Isolator in kunt schakelen op het moment dat de rest even iets minder af moet leiden (beoordelen foto bijvoorbeeld), maar dat ’t ook zo weer uit staat…

 • Bas
  Posted 12/09/2008 1:28 pm 0Likes

  Sorry dat ik jullie enthousiasme niet deel. Programma’s als Isolator brengen de zorgvuldig ontwikkelde mogelijkheden van een Mac terug naar het tijdperk van de typemachine.
  Een van de belangrijkste voorwaarden voor digitaal werken is dat je snel kunt schakelen tussen je informatiebronnen. Overzicht is hierbij cruciaal en het naast elkaar kunnen plaatsen van informatie op een groot scherm hoort daar in mijn beleving dus bij.

 • Taco Jan Osinga
  Posted 12/09/2008 9:08 am 0Likes

  Dit is inderdaad een erg prettige tool. Top tip!

 • Francois
  Posted 11/09/2008 9:00 am 0Likes

  Op mijn mac zijn de programmavensters ook altijd beeldvullend.
  Al was het maar om niet in een minidocumentje je tekst te moeten typen!

  Verder gebruik ik alleen de meest noodzakelijke toolbars. De rest van de programmaopties tover ik met Quicksilver wel tevoorschijn.

  Dus ook ik zeg: anders werken is (vaak) een betere lifehack dan hulpmiddelen inzetten. (Quicksilver zijnde de grootste uitzondering ooit 😉 )

 • Rotaluclac
  Posted 11/09/2008 8:41 am 0Likes

  Onder Windows maximaliseer ik altijd het venster waarin ik werk. Als ik twee programma’s tegelijk nodig heb, zet ik de beide vensters zo neer dat ze samen het hele beeldscherm vullen.

  De taakbalk is natuurlijk nooit zichtbaar. Ik druk wel op de Windows-knop als ik de taakbalk wil zien.

  Verder staan alle pop-ups (email, printer, netwerk, …) uit. Geluiden staan ook uit – die knop op de luidsprekers werkt prima.

  Geen extra programma’s nodig. Geen tijd verspild aan het zoeken naar het beste blurring-programma, want ik blur niet. Geen tijd nodig om zo’n programmaatje aan en uit te zetten.

  Vaak is anders werken een betere lifehack dan hulpmiddelen inzetten.

  Rotaluclac

 • Jar Sconce
  Posted 10/09/2008 7:50 pm 0Likes

  Goede tool, welke ik nu een paar weken gebruik. Maar de kleur dezelfde als je desktop (egaal), en je merkt bijna niets waneer je de desktop weer wilt zien. De developer heeft van mij 10,- gekregen voor een lekker koud biertje i.i.g.

 • Jan vdP
  Posted 10/09/2008 1:33 pm 0Likes

  Geweldig, geweldig. Dit is weer een goede timesaver voor mij.

 • Jeroen Gerth
  Posted 09/09/2008 4:47 pm 0Likes

  Het is maar net waar jij je het prettigst mee kan werken. Sommige mensen werken juist het beste en effectiefste in een chaotische omgeving.

  Ik zelf vind het juist vaak wel prettig als ik mijn ander openstaande programma’s ook in de gaten kan houden en snel kan wisselen. Vooral als deze programma’s met elkaar samenwerken, zoals Photoshop en Lightroom. Ik kan zo direct zien wat er in het ander programma verandert, helemaal als ik met dual-screen werk. Ik die de meerwaarde van dit programma dan voornamelijk in bij zaken als tekstverwerking.

  En daarnaast… Leopard heeft toch ook de functie van Spaces? Je kan dan alsnog je gebruikte programma even in een andere space zetten zodat je geen last hebt van de andere vensters. Daarbij kan je dan razendsnel schakelen tussen de verschillende spaces. Ik maak hier al vanaf het begin van Leopard gebruik van en dat bevalt me prima.

 • Jasper
  Posted 09/09/2008 3:59 pm 0Likes

  Hele goede tip, ben benieuwd of ik ook bugs tegen kom. Maar als ik aan het designen ben in photoshop is dit ideaal.

 • Dirk Sierd de Vries
  Posted 09/09/2008 3:47 pm 0Likes

  Wow, vette tip!

  Een paar maanden geleden heb ik ook geschreven over zoiets, maar dit programma is een stuk beter!

  Bij Safari 4 heb ik wel wat problemen met 3.4beta. Bij scrollen wordt ook de inhoud van de website geblurred.

  Bedankt!

Comments are closed.