iTunes: een aantal tips voor slimme afspeellijsten

Als je iTunes gebruikt heb je ook de beschikking over slimme afspeellijsten. Dit zijn afspeellijsten die automatisch samengesteld worden uit items die aan bepaalde criteria voldoen.

In een ander artikel, over de basis van iTunes, heb ik al uitgelegd hoe je slimme afspeellijsten moet aanmaken.

Voor je hier aan begint is het handig om te zorgen dat je zoveel mogelijk muziek voorzien hebt van de juiste informatie (artiest, album, genre, album artiest, etc.) en een beoordeling.

Best of the 70’s!

Als je hebt gezorgd dat al je nummers van het juiste jaar zijn voorzien en een beoordeling hebben kun je heel makkelijk een “best of the 70’s”-lijst (of 60’s, 80’s, …) aan maken met de volgende criteria:

 • Voldoe aan alle van de volgende regels:
 • Jaar ligt in reeks 1970 t/m 1979
 • Beoordeling is groter dan 3 sterren.

In plaats van beoordeling zou je ook afgespeeld is groter dan 25 kunnen doen. Dit geeft de nummers terug die je meer dan 25x hebt afgespeeld, iets wat vaak betekent dat je het een leuk nummer vindt.

Een iPod / iPhone lijst

Als je een iPod of een iPhone lijst hebt met te weinig ruimte voor je library is het soms lastig kiezen welke muziek je er op plaatst. Een speciale playlist hier voor kan helpen.

Een handige feature hier is dat je een afspeellijstmap kunt gebruiken als afspeellijst. Maak bijvoorbeeld een map “iPhone” aan en stop hier de volgende playlists in:

 • iPod: een gewone afspeellijst, sleep hier nummers in die je “gewoon” op je iPod wil hebben.
 • Favoriete artiestenlijst, voor mij is dat bijvoorbeeld:
  • Voldoe aan een of meer van de volgende regels:
  • Artiest is Pink Floyd
  • Artiest is My Favorite Highway
  • Artiest is Guns ‘n’ Roses
 • Favoriete muziek lijst:
  • Voldoe aan een of meer van de volgende regels:
  • Beoordeling is groter dan 3 sterren
  • Afgespeeld is groter dan 25
 • Deze week toegevoegd:
  • Toegevoegd ligt in laatste 7 dagen

Maak nu buiten deze map een afspeellijst aan met de volgende criteria:

 • Afspeellijst is iPhone
 • Beperk tot 1 GB geselecteerd op willekeurig

Als je deze lijst synct met je iPhone heb je altijd 1GB met een mix van je favoriete en nieuwste muziek!

Nummers die je op beoordeling wachten

Als je iTunes al een tijdje gebruikt, maar nog geen beoordelingen hebt gegeven aan nummers kan het een heel karwei lijken om ze allemaal door te lopen. En sommige nummers ken je gewoon nog niet goed genoeg.

Om het makkelijker te maken kun je een playlist “Nummers die ik moet beoordelen” maken met de volgende criteria:

 • Beoordeling is *leeg*
 • Beperk tot 100 onderdelen geselecteerd op meest afgespeeld

Door te beperken tot 100 nummers is de lijst gelijk een stuk korter. Omdat je sorteert op “meest afgespeeld” zullen het vaak nummers zijn die je al goed kent, dus kun je makkelijker een mening geven!

Let wel op als je hier “Werk direct bij” aanzet: als je een nummer beoordeelt wat nog aan het spelen is wordt dit gelijk uit de lijst gehaald, omdat het niet meer voldoet aan de criteria!

Vergeten klassiekers

Soms is een nummer een tijdje zo gaaf dat je ‘m blijft draaien tot je ‘m zat bent. En dan wil je ‘m niet meer horen ook! … Maar dan vergeet je ‘m, terwijl je ‘m inmiddels best wel weer leuk kan vinden.

De oplossing? Een vergeten klassiekers lijst!

 1. Voldoe aan alle van de volgende regels:
 2. Afgespeeld is groter dan 25
 3. Laatste keer ligt niet in laatste 3 maanden.

Let wel op: voor deze afspeellijst geldt dat nummers verdwijnen zodra ze afgespeeld zijn als je “Werk direct bij” aanzet. Als je dit gebruikt is de volgende misschien een aanrader.

Vandaag geluisterd

Als je net als ik wel ‘ns denkt “wat een heerlijke muziek was dat vanavond, alle goeie nummers kwamen voorbij” kun je vast deze lijst wel waarderen. Maak een lijst die alle nummers van de afgelopen dag laat zien. Vind ik persoonlijk ook een fijne om te syncen met m’n iPod.

 1. Laatste keer ligt in laatste 0 dagen

Let op dat het de laatste 0 dagen zijn, de laatste 1 dagen geeft ook je muziek van de vorige dag.

Opnieuw beoordelen

Smaak verandert door de tijd heen nog wel eens daarom kan het zijn dat je nummers ooit 4 of 5 sterren waard vond terwijl je ze nu niet zo goed meer vindt. Met de volgende criteria kun je zo’n lijst goed in beeld brengen:

 1. Voldoe aan alle van de volgende regels:
 2. Beoordeling is groter dan 3 sterren.
 3. Overslagen is groter dan 25

Kinderen in de buurt

Een beetje afhankelijk van je muzieksmaak kan het best zijn dat je een aantal nummers hebt die in de categorie “expliciete teksten” vallen en labels als “parental advisory” op de cover hebben. Deze nummers wil je misschien liever niet afspelen met je kinderen in de buurt, dus kun je de volgende lijst proberen:

 1. Voldoe aan alle van de volgende regels:
 2. Naam bevat niet explicit
 3. Naam bevat niet fuck
 4. Naam bevat niet sex
 5. Artiest is niet Eminem
 6. Artiest is niet blink-182
 7. Genre is niet gangster rap

Ook hier is het natuurlijk erg subjectief wat wel of niet kan in de buurt van kinderen, en het is uiteraard totaal afhankelijk van de muziek die zicht bevindt in je bibliotheek.

En jullie?

Dit waren een aantal slimme afspeellijsten die ik zelf gebruik, maar waar ik natuurlijk erg benieuwd naar ben: welke slimme afspeellijsten hebben jullie zelf gebouwd?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

28 Comments

 • Mathijs
  Posted 08/12/2012 3:29 pm 0Likes

  Hoe kan ik voorkomen dat bijvoorbeeld “Sinterklaasnummers” worden gespeeld bij een andere gelegenheid, terwijl ik adrandom uit mijn muziek lijst laat selecteren? Dus kan ik de sint nummers 11 maanden “uitzetten”?

 • Dylan
  Posted 29/06/2011 12:25 pm 0Likes

  Ik heb al aardig wat handige dingentjes gelezen! Het staat allemaal goed en duidelijk uitgelegd. Alleen wat ik nu probeer lukt me maar niet.

  Ik wil namelijk een afspeellijst van meerdere genres bij elkaar die 5 sterren hebben. Dit lukt gewoon als ik een paar genres niet erbij wil. Maar als ik alleen een paar genres wél erbij wil lukt het niet. steeds als ik aan een of meer criteria voldoen kies, pakt ie de beoordeling niet mee en als ik aan alle criteria voldoen doe geeft hij helemaal niks meer.

  help?!

  mvg Dylan

 • Martijn Engler
  Posted 21/02/2011 9:55 am 0Likes

  Bart,

  Je kunt twee criteria opgeven en aangeven dat de voorwaarde is dat aan één van de twee criteria voldaan wordt. Lost dit je probleem op?

  – Martijn

 • Bart
  Posted 20/02/2011 4:26 pm 0Likes

  Zitten leuke ideeën tussen!
  Ik ben zelf nu bezig om een aantal leuke playlists te maken en vroeg me af of iemand mij kan helpen met een ‘probleempje’ dat ik ben tegengekomen.. Ik wil namelijk één playlist maken met nummers van:
  (1) Liedjes van de artiest Akon Ft. andere artiesten (featuring artists staan bij mij in de naam [titel], niet onder artiest), en..
  (2) Liedjes van andere artiesten Ft. Akon.
  Ik heb al meerdere malen geprobeerd om de twee criterea samen te voegen, maar ik ben er nog niet in geslaagd. Het probleem is dat de ene selectie de andere tegen gaat (als je begrijpt wat ik bedoel..).
  Heeft iemand enig idee hoe ik dit kan doen? Alvast bedankt..

  Bart

 • robert
  Posted 17/01/2011 5:31 pm 0Likes

  ik heb maar een ipod van 8 gb en een bieb van nog maar 22.9 gb

  deze groeit snel en heeft altjd wel niet afgespeelde nummers. verder hou ik niet van het dood spelen van nummers. en heb btw nooit zin om steeds mijn nummers te veranderen

  nu heb ik ook maar een paar afspeellijsten gemaakt.

  de eerste zijn nieuwe nummers die ik heb toe gevoegd(wat hier boven beschreven staat.)

  dan heb ik ook nog 5 andere voor allemaal willekeurige muziek met daar in de regels
  -moet voldoen aan alle van de volgende regels
  -beoordeling – ligt in reeks – 1 t/m 5 (voor de andere 4 2 tot 5 enzo)
  -tijd – ligt in reek – 1.00 t/m 11.00 (ik wil geen korte of hele langen nummers)
  -afsprakenlijst – is niet – een van de andere afspeellijsten die je op je ipod toe voegt(doe dit oplopend je mag niet 2 automatische afspeellijsten van elkaar uitsluiten
  ofwel. de eerste waar je alles heb ik gedaan kan je uitsluiten omdat die toch al de latere uitsluit.
  -beperken tot – x – onderdelen gebaseerd op – minst afgespeeld(zo heb ik de afspeellijst van 1 tot 5 sterren maar 40 nummers en in de 4 tot 5 sterren 100 nummers en bij 5 sterren het niet laten beperken
  door het minst afgespeelde nummers kan je het ook meteen makkelijk beoordelen

 • Jonathan
  Posted 10/07/2010 1:30 pm 0Likes

  ik heb een handig programmaatje gevonden ter vervanging van bvb Tangerine. Het heet MixMeister (gratis te vinden op het internet) en het analyseerd de bpm van de geïmporteerde muziek en deze aanpassingen worden automatisch bijgewerkt in je ITunes 😉

 • Collin
  Posted 10/05/2010 9:53 pm 0Likes

  het is niet te geloven. Ik zie nu pas dat je ook kan rangschikken op albumbeoordelingen. Mijn vraag hierboven is dus niet meer van toepassing. Wellicht is dit in de nieuwste updates aangepast, want hiervoor wat dit toch echt niet mogelijk. Maar goed. Probleem opgelost.

 • Collin
  Posted 10/05/2010 4:13 pm 0Likes

  Aan Seba:
  Die mogelijkheid is er m.i. niet. Wel kan je het gedeeltelijk op de volgende manier oplossen:
  Indelen in 3 en/of categorien: toegevoegd in afgelopen jaar, toegevoegd in afgelopen 1 tot 3 jaar en meer dan 3 jaar geleden toegevoegd. In deze categorieen geef je een verschil weer in hoevaak ze afgespeeld moet zijn.
  bv. toegevoegd afgelopen jaar EN minimaal 5x afgespeeld, toegevoegd in afgelopen 1 tot 3 jaar EN minimaal 10x afgespeeld etc.
  Zo maak je trapsgewijs toch variatie in frequentie van afspelen en hoelang ze al in iTunes staan.
  succes,
  Collin

 • Collin
  Posted 10/05/2010 2:41 pm 0Likes

  Ik heb een simpele vraag, maar als echter iTunes freak heb er nog geen antwoord op gevonden. Je kan in iTunes ook Albums een rating geven. Kan ik dan ook een slimme playlist maken op basis van een albumbeoordeling, zodat ik de lijst krijg met bv de 10 best beoordeelde cd’s?

  groet,
  Collin

 • LNDN
  Posted 04/05/2010 3:47 pm 0Likes

  Ik wil graag een slimme afspeellijst maken op me Ipod. ‘De 25 nieuwste toegevoegde tracks met genre Hip-Hop, Soul, R&B en Reggae, maar die ik niet heb toegevoegd als album.’

  Ik heb daarom de ’t volgende gedaan:
  * Moet voldoen aan een v/d volgende regels:
  -Genre bevat: “Hip” (Hip-Hop en ook Hip Hop word zo geselecteerd)
  -Genre is: “Soul”
  -Genre is “R&B”
  -Genre is “Reggae”
  * En moet voldoen aan ALLE van de volgende regels:
  -Genre is niet “Nederhop”
  -Genre bevat niet “Instrument” (Ik heb veel beats erop die instrumentaal of instrumental als genre hebben)
  ‘Verzameling is “onwaar”

  En dan heb ik de tracks die deel uitmaken van een album samen geselecteerd. In de eigenschappen van die gezamelijke tracks heb ik dan aangevinkt bij: ‘Deel van verzameling’ “ja”

  Tog blijkt de slimme afspeellijst niet te werken op die manier. Wie kan me helpen?

  LNDN

 • Seba
  Posted 30/03/2010 9:46 pm 0Likes

  Hey,
  Ik heb al een tijdje zitten zoeken en zitten proberen prutsen met de slimme afspeellijsten, maar ik kom er niet uit. Ik wil namelijk een afspeellijst van mijn allerbeste nummers. Ik dacht eraan om dit te maken met beoordeling is 5 sterren en dan te sorteren op “frequentie afgespeeld” ofzoiets. Maar dat blijkt niet te bestaan. Is er echt geen manier om je songs te sorteren op het aantal keer afgespeeld in totaal gedeeld door het aantal dagen dat ze al in je iTunes staan? Dat zou pas echt een lijst zijn van wat mijn beste muziek is.
  DAnk als iemand het antwoord hierop weet!

 • Ad de Wit
  Posted 13/03/2010 10:57 am 0Likes

  Hallo,
  een misschien niet zo populaire vraag, maar ik zit er wel mee:
  Klassieke muziek bestaat bijna altijd uit delen. Het stuk heeft een naam en bestaat dan bijvoorbeeld uit een snel deel en een langzaam deel. Als je klassieke muziek in je bibliotheek zet valt dat stuk dan uit elkaar in de lijst. Dat heb ik opgelost door een code in te voeren in de naam van de artiest. Dan staan ze netjes achter elkaar.
  Als ik nu een afwisselende speellijst ga maken, staat alles netjes op alfabet en ik kan geen volgorde aanbrengen, tenzij ik ga rommelen in de artiestennaam.
  Hier moeten toch veel liefhebbers van klassieke muziek mee zitten Weten jullie een oplossing ? Ik zou er erg blij mee zijn.
  Bij voorbaat hartelijkl bedankt. Ad

 • Domingo
  Posted 16/02/2010 4:25 pm 0Likes

  Is het ook mogelijk om een afspeellijst te maken met de volgende eisen:

  Sorteren op meest afgespeeld (minimaal 3 keer)
  En dan dat je bijvoorbeeld het aantal keren afgespeeld in een maand optelt.
  Bv 16 februari heb je hem 30 keer afgespeeld. en 16 maart staat die teller op 98 bijvoorbeeld.
  Dan wil ik zegmaar dat wanneer het 17 maart is, de teller van 16 februari (30 keer) eruit verwijderd word, en dan dus nog 68 Keer over heb.

  Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd.

 • Edwin
  Posted 10/01/2010 11:22 pm 0Likes

  Hoi, ik heb nog een vraag over een slimme afspeellijst. Om een soort jaarlijst te maken zoek ik de oplossing voor het volgende:
  De meest gespeelde nummers in een jaar. Ik kan selecteren per jaar natuurlijk (2009 of 2010) maar dan mis je de tracks die bv op een album van 2008 staan, maar in 2009 zijn uitgebracht als single.
  Dus eigenlijk de meest afgespeelde tracks tussen 1 januari 20xx en 31 december van dat jaar.
  Ik heb nog niet kunnen vinden hoe ik dit het beste kan doen. Iemand tips?

 • Tedyy
  Posted 02/07/2009 2:25 pm 0Likes

  Ik heb bijna alleen eminem……

  komt idd in elk liedjes zowat “f*ck” in voor enz.
  maar daar heb ik niet zoveel last van.

  Ik vind 70’s, 80’s, 90’s enz. heel saaaai om aan te horen, maar ik heb ook wel weer wat (klassieke) filmmuziek op mn ipod staan.

 • Vincent
  Posted 05/06/2009 9:24 pm 0Likes

  Leuke lijst, maar ik zou denken dat juist topics die onder Lifehacking vallen wel een beetje weluitgevoerd mogen zijn mbt layout. Ik denk dat met het vet maken van de koppen bijna alle werk al gedaan zou zijn.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 30/05/2009 9:14 pm 0Likes

  Goeie tips om wat mee te mixen en te matchen. De afgelopen week heb ik door vakantie wat meer de iPhone als iPod gebruikt dan normaal en ik merkte dat ik ook meer video/podcasts ging kijken/luisteren. Ik heb toen snel een playlist gemaakt die alle niet-afgespeelde video’s en podcasts bij elkaar zet. Zo hoef ik niet na te denken wat ik al wel en niet heb gezien!

 • Wendy
  Posted 29/05/2009 2:01 pm 0Likes

  Ik doe eigenlijk niet aan slimme afspeellijsten… Ik luister mijn muziek per album. Soms geef ik wel een aantal nummers van verschillende artiesten 1 album naam, zodat ik een soort afspeellijst krijg. Omdat mijn ipod weinig geheugen heeft, gooi ik meestal de liedjes af die ik niet leuk vind.

 • Roy
  Posted 25/05/2009 8:57 pm 0Likes

  @Martijn: het is alweer een tijd geleden dat ik naar een programma heb gezocht om de BPM in iTunes automatisch vast te laten stellen. BeaTunes heb ik toen ook bekeken maar ik heb geen idee meer waarom ik toen voor Tangerine heb gekozen (waarschijnlijk niet echt verschil in basisfunctionaliteit en toen laagste in prijs genomen 😉 Tangerine kost $24,95, BeaTunes $31,95

 • Martijn Engler
  Posted 17/05/2009 12:24 pm 0Likes

  Bakkel: Fijn! 🙂

  Laurens: die bitrate-playlist klinkt handig! Was ik zelf nog niet opgekomen, maar heb ‘m gelijk toegevoegd.

 • Laurens
  Posted 17/05/2009 10:43 am 0Likes

  leuk! weer wat inspiratie opgedaan voor wat nieuwe playlists.

  Nog wat smart playlists voor grote bibliotheken:

  bitrate < 128k
  (eigenlijk wil ik alles wat hierin staat weggooien, af en toe even in kijken, of nieuwe toevoegingen toevallig een te lage bitrate hadden.)

  afgespeeld = 0
  Dit is muziek die je nog nooit gespeeld hebt! En dat is schrikbarend veel. Handig als je wat wilt opruimen. Of om te combineren met iTunesDJ, zo shuffle je alleen maar met nieuwe muziek.
  Het grappige is dat deze playlist steeds kleiner wordt als je ‘m gebruikt om af te spelen. 🙂

 • Bakkel
  Posted 15/05/2009 9:17 pm 0Likes

  Kijk, hier heb ik wat aan. Goeie tips, thx!

 • Martijn Engler
  Posted 15/05/2009 5:11 pm 0Likes

  Annunaak: je kunt (slimme) afspeellijsten opdelen in folders. Zo heb ik mapjes als “Artiesten”, “Tijdsgebonden” en “Beoordeling” waaronder ik dan weer lijsten heb.
  Misschien helpt dat om de weg niet kwijt te raken! 😉

  Roy: heel handige tip! Ik weet dat hier nog een paar tools voor zijn (onder andere beaTunes), maar moet ze nog eens goed bekijken zelf. Waarom heb jij gekozen voor Tangerine?

  Debora: haha, ja, bij mij is ook nog niet alles in orde hoor.Ik zit hier met zo’n 15.000 nummers en heb ook niet zoveel zin om ze allemaal 1 voor 1 te doorlopen.
  De opmerking over “het juiste jaar” is natuurlijk ook correct, maar over het algemeen werkt zo’n afspeellijst best fijn. Desnoods kun je natuurlijk valsspelen en gewoon lekker 1974 invullen! 😉

  Mees: het spijt me dat-ie net te laat hier stond dan. Op een ander blog was deze post toevallig wel een week geleden verschenen.
  Nou ja, misschien kun je nu in ieder geval andere teksten nog voorkomen? 😉

 • Mees
  Posted 15/05/2009 11:36 am 0Likes

  Bedankt voor deze hack!

  Jammer dat het nét te laat komt: mijn dochter zingt al de hele week vrolijk ‘fakjoe’ naar het vrolijke liedje van Lily Allen… 🙂

 • Debora
  Posted 15/05/2009 3:43 am 0Likes

  “Als je hebt gezorgd dat al je nummers van het juiste jaar zijn voorzien”
  Daar zeg je nogal wat mee. Voordat ik ‘m ruim 7000 track daarop heb negekeken zijn we wel weer wat maandjes verder. En wat is ‘het juiste jaar’. Ik heb een Donna Summer best of van 2004. Is absoluut jaren 70/80 muziek, maar het album is toch echt uit 2004.

 • Roy
  Posted 14/05/2009 3:47 pm 0Likes

  Handig voor DJ’s: ik heb met het programma Tangerine alle nummers in iTunes van BPM laten voorzien. Daarna slimme afspeellijsten per BPM gemaakt met waardering 4 of hoger.

 • Annunaak
  Posted 14/05/2009 3:09 pm 0Likes

  Whoow, dat zijn er wel heel veel. Ik gebruik er wel een paar, maar niet zoveel, want dan zou ik de weg erin kwijt raken.
  Sowieso kies ik toch meestal gewoon handmatig een album om te luisteren, waar ik op dat moment zin in heb en ben ik minder van de iTunes-kiest-wel-voor-mij.
  De slimme afspeellijst met nog te beoordelen nummers gebruik ik ook, daarin zet ik een stuk of 100 songs die ik sync met m’n iPod om zo onderweg makkelijk te kunnen beoordelen.
  Verder gebruik ik een slimme lijst voor nummers die ik niet vaker dan 1 keer nog afgespeeld heb en een voor nummers die mijn hoogste beoordeling hebben.

Comments are closed.