Je eigen website draaien op je Mac

Als je het leuk vindt een eigen website te maken wil je deze waarschijnlijk ook af en toe lokaal kunnen testen. Of misschien wil je een klein intranet voor het kantoor. Wat je reden ook is, Een mac biedt standaard goede mogelijkheden om een website te draaien op je Mac.

Let wel op dat dit voornamelijk bedoeld is om een kleine site voor het interne netwerk te draaien. Serieuze websites kun je beter uitbesteden naar een goed hostingbedrijf, of natuurlijk intern draaien op de juiste hard- en software.

Om te beginnen gaan we natuurlijk weer naar het Delen-voorkeurscherm, via Systeemvoorkeuren -> Delen. Zet het vinkje bij ‘Webserver’ aan en we kunnen beginnen!

In de uitleg van ‘webserver’ staan al twee adressen gegeven: http://je-ipadres en http://je-ipadres/~je-gebruikersnaam. Als je op één van deze links klikt zul je zien dat deze allebei al een pagina geven. Uiteraard wil je hier je eigen pagina hebben, dus dat gaan we aanpakken!

Als je computer meerdere gebruikers heeft en je iedereen een eigen site wilt laten maken op de computer, kun je de Sites-map in je home directory gebruiken. De bestanden die je hier in plaatst zijn beschikbaar via http://je-ipadres/~je-gebruikersnaam.

Ook voor het testen van een website die je aan het ontwikkelen bent is de Sites-map in je homedirectory handig, omdat de bestanden zich dan gewoon in je eigen map bevinden.

Als je gewoon één website wilt draaien op de computer (bijvoorbeeld een simpel intranet voor het kantoor) kun je er voor kiezen om de bestanden te plaatsen in /Library/Webserver/Documents. Deze website is beschikbaar via http://je-ipadres.

Standaard is het niet mogelijk om technieken als PHP te gebruiken, als je dit wel graag wilt is het mogelijk om PHP als volgt aan te zetten:

  1. Eerst moeten we de terminal openen voor dit klusje. Het geeft niets als je niet bekend bent met de terminal, volg gewoon de stappen. Ga naar “hulpprogramma’s” in “Programma’s” en open “Terminal”
  2. Type de volgende tekst exact over (of kopiëer en plak): sudo sed 's/#LoadModule php5_module/LoadModule php5_module/' < /etc/apache2/httpd.conf > /tmp/tmp_httpd_conf; sudo cp /tmp/tmp_httpd_conf /etc/apache2/httpd.conf

    Als om je wachtwoord wordt gevraagd kun je gewoon je beheerders-wachtwoord invullen. Als gevraagd wordt of je het bestand wilt overschrijven selecteer je ‘ja’.

  3. Nog steeds op de terminal type je het volgende: sudo apachectl restart. Apache wordt nu opnieuw opgestart, als dit gedaan is zal PHP werken!

Je hebt nu een webserver draaiende op je Mac, inclusief PHP. Hoe je nu een website moet ontwerpen en ontwikkelen valt buiten de scope van deze blog, maar natuurlijk is er iWeb om makkelijk een site te maken!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

15 Comments

  • gossee
    Posted 19/11/2010 4:43 pm 0Likes

    ik oor nis wat moet ik nouw doen

  • gossee
    Posted 19/11/2010 4:29 pm 0Likes

    nassaustraat 23 dalderpeel

  • gossee
    Posted 19/11/2010 4:27 pm 0Likes

    ja dit wil wel

  • gossee
    Posted 19/11/2010 4:26 pm 0Likes

    ik wil grag muziek van mijn hegen draien groetjes gossee

  • Martijn Engler
    Posted 17/05/2009 12:12 pm 0Likes

    René: het klinkt alsof je de stappen juist hebt doorlopen. Kun je eens proberen één van de volgende adressen in te typen in Safari:
    http://127.0.0.1
    http://localhost

    Of natuurlijk http://127.0.0.1/~jegebruikersnaam / http://localhost/~jegebruikersnaam – werkt dit wel?

  • René Papavoine
    Posted 16/05/2009 4:47 pm 0Likes

    Interesssant, maar Ik krijg het volgende te zien/lezen:

    Safari kan geen verbinding tot stand brengen met de server.

    1. in Sites heb ik mijn website gezet. ( html file en twee mappen)
    2. In Systeemvoorkeuren staat webserver ingeschakeld.
    3. Ook in /Library/Webserver/Documents heb ik mijn site gezet (iweb gemaakt)

    Doe ik iets verkeerd?
    Alvast bedankt!

  • Martijn Engler
    Posted 05/05/2009 11:23 pm 0Likes

    @Floris: het 2e commando moest ook als root, ik zal het zo aanpassen in de post maar ’t juiste is dus:
    sudo sed ‘s/#LoadModule php5_module/LoadModule php5_module/’ /tmp/tmp_httpd_conf; cp /tmp/tmp_httpd_conf /etc/apache2/httpd.conf

    Hoe het zonder sudo in de post terechtgekomen is weet ik niet, ik heb het gekopiëerd uit een terminal waar het in werkte.

    De tweede staat een typefout: sudoa moet natuurlijk sudo zijn.
    sudo apachectl restart

    Excuses voor de foutjes, hoop voor je dat het nu alsnog gaat werken.

    @Marjolein: dank je wel, ga ik aanpassen. 🙂

  • Marjolein
    Posted 05/05/2009 1:26 pm 0Likes

    “Let wel op dat dit voornamelijk bedoelt is om een kleine site voor het interne netwerk te draaien.”

    Verander bedoelt maar even in bedoeld, alsjeblieft :).

  • Floris
    Posted 05/05/2009 10:30 am 0Likes

    Wow, geniaal dat er een serverfunctionaliteit in OSX ingebouwd is. Alleen jammer dat ik de php functie niet aan de slag krijg. Ik krijg een Permission Denied bij het tweede commando (cp) en een Command not found bij de derde…

  • Martijn Engler
    Posted 04/05/2009 11:50 am 0Likes

    Excuses als ik je het verkeerde idee gaf, mijn reactie op jou was niet negatief bedoelt!
    Ik ben blij dat de inhoud van het artikel je geholpen heeft. 🙂

  • Allebert
    Posted 03/05/2009 11:17 am 0Likes

    Hoi Martijn,

    Als je mijn feedback als niet fijn ervaart dan spijt me dat, het was hoogstens plagerig bedoeld. Niet onvriendelijk. Ik ben zelf gelukkig en natuurlijk ook niet foutloos. Verder vond ik je artikel inhoudelijk behulpzaam en daar gaat het uiteindelijk om. Nogmaals dank

  • Martijn Engler
    Posted 02/05/2009 7:22 pm 0Likes

    @Sypie: MAMP is ook leuk op zich! Zelf focus ik graag op de tools die Mac OS X zelf biedt, out of the box, maar ik zie ook de voordelen van MAMP in.
    Rest van je reactie ben ik het natuurlijk 100% mee eens!

    @Clarina: Helaas moet PHP verwerkt worden door de server en kan je browser dat niet doen. Het is dus niet mogelijk. Mag ik vragen waarom je deze functionaliteit nodig hebt? Misschien is je probleem op een andere manier op te lossen!

    @Allebert: Het was slechts een advies, omdat ik te vaak gezien heb dat mensen hun bedrijfssite gingen draaien op een desktop computer en zich niet goed bewust waren van de problemen.
    Uiteraard staat het iedereen vrij om zelf te bepalen wat waar gedraaid wordt.

    Daarnaast mag je me gerust wijzen op de (grammaticale) fouten die ik maak. Ik ben me maar al te goed bewust dat ik de Nederlandse taal redelijk beheers in woord en geschrift, maar zeker niet perfect. Als we elkaar op een fijne manier feedback kunnen geven lijkt mij dat alleen maar goed! 🙂

  • Allebert
    Posted 01/05/2009 9:01 pm 0Likes

    Dank, maar een raar advies om alleen een kleine site te draaien en het serieuze werk aan anderen over te laten. Klein kan ook serieus zijn en verder kan iedereen toch zelf uitmaken wat hij/zij wel of niet waar draait? Ik kom toch ook niet met het advies om de bewuste alinea nog eens grammaticaal na te kijken? 🙂

  • Clarina Bos
    Posted 01/05/2009 8:21 pm 0Likes

    @Martijn: dank je! En als je php in de Finder wil gebruiken? Ik bedoel file:/// die manier. Is er dan ook een manier dat je niet de php tekst krijgt maar juist de uitvoering ervan?

  • Sypie
    Posted 30/04/2009 8:47 pm 0Likes

    Of je download en instaleert MAMP op je Mac. Zo kun je de webserver aan en uit zetten wanneer je wilt, door middel van het bijgeleverde widget. Met deze optie kun je ook gebruik maken van MySQL en PHPMyAdmin.

    Een persoonlijke webserver is niet alleen handig voor het uittesten van websites en pakketten maar ook voor persoonlijke blogs. Als je (nog) niet weet of je wel een blogtype bent kun je het proberen met een privé weblog. Op deze manier kun je bekijken of je het type bent om te bloggen.

    Ook kun je lekker allerlei dingen in elkaar flansen en dit testen, zoals blogsoftware, Joomla! of andere websoftware. Ideaal.

Comments are closed.