Je Hipster PDA: houden of wegdoen?

Ik ben heel erg tevreden met mijn op het Hipster PDA gebaseerde systeem van index kaartjes, bijeengehouden door de bekende clip. In mijn geval zelfs een ordinaire paperclip. De PDA hieronder heeft een heel aardige overeenkomst met die van mij:

Komt er iets op mijn pad – een afspraak, uitzoekwerk, nieuw contact, of juist een verwachte terugkoppeling van iemand anders – dan wordt dat direct netjes genoteerd op een kaartje, netjes voorzien van een uiterste datum dat het gedaan moet zijn, of de juiste @ tag als het bijvoorbeeld @verwerkt moet worden. Een systeem met een opstarttijd van 0 seconden en eenvoudiger toegankelijk dan dit krijg je niet, toch? Gecombineerd met een mooie zwartleren agenda, plus een notitieboekje voor het opschrijven van uitgebreidere gedachtekronkels vormt het een onverwoestbaar trio.

Of toch niet…

Zeker, ik beleef erg veel plezier aan het papieren driemanschap. Hierdoor is er altijd overzicht en weet ik ieder moment wat de Next Action is. Het betekent ook dat ik geen Smartphone bezit waar alle afspraken, actielijstjes, agenda in opgeslagen zijn, en die zich netjes meldt met aanstaande afspraken. Zelfs mijn contact lijst past nog helemaal in de papieren agenda, al geef ik toe dat de telefoonnummers een rommeltje zijn! En dan GPS: nog zo iets waar ik zonder kan. Leg meestal dezelfde routes af, en mijn richtingsgevoel is aardig ontwikkeld. Die keren dat ik met een leasebakker meerijd -natuurlijk altijd navigatie aan boord – zijn ze langer bezig te route in het systeem in te geven dan het mij kost de route op mijn papieren kaartsysteem op te zoeken.

Aan de andere kant – zo’n digitale rust verdrijver heeft ook niet louter voordelen: zag op Twitter laatst iemand melden dat zijn vrouw om 12.00 ’s nachts wakker werd door piepjes die haar verjaardag aankondigden… van de reminder in ZIJN telefoon. Oeps, geen goed begin om de verjaardag van je partner te vieren. Ik ben natuurlijk niet helemaal mobiel-loos. Heb al jaren een ‘mobieltje’ maar gebruik die alleen voor het hoofddoel waarvoor die dingen oorspronkelijk gebouwd zijn: bellen en gebeld worden.

En toch heeft dus de twijfel heeft toegeslagen de laatste tijd. Als ik onderweg ben is het wel erg handig om even de email te kunnen beantwoorden; en even de TomTom pagina die zo nauwkeurig de files weergeeft te checken voor een omleidingsroute – aan een alles-in-een mobiel dan maar?

Maar ja, het voelt wel als verraad aan mij goede vriend papier. Je gaat zo’n hip (what’s in a name?) apparaat automatisch gebruiken voor alles waar het maar ingezet kan worden. Dat is in ieder geval tot ziens Hipster PDA, tot ziens mooie leren agenda. Een notitie boekje zal wel altijd tot de vaste uitrusting behoren: zie mezelf nog geen hele verhalen inkloppen op die machine. Ook al hebben ze tegenwoordig nog zulke mooie toetsenbordjes, waardoor vijf kilo inktvip op je stoep tot het verleden schijnt te behoren.

Ik ben er nog niet uit. Mezelf kennende zal het wel op het een of andere smart telefoontje uitdraaien. En toegegeven, ze zien er ook verdraaid mooi uit tegenwoordig.

Ben benieuwd naar jouw ervaring: ben je door een vergelijkbare afwegingsproces gegaan? Is het principieel papier bij jou? Of zit de Blackberry, iPhone of hoe dat ding ook heet al jaren in je jaszak?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Jan
  Posted 21/05/2009 1:31 am 0Likes

  @Niki

  Dat kan wel hoor, tijdens het bellen druk je de home knop op, dan keer je terug naar het begin scherm en kan je alle apps (waaronder iCal) gebruiken.

 • Edwin
  Posted 16/05/2009 5:21 pm 0Likes

  Ik heb het allemaal, PDA, smartphone maar zweer toch bij mijn leren agenda en vulpen. Alleen de geur al van leer en inkt. Doe daardoor veel dubbel (maar onthoud het daardoor ook beter). De flexibiliteit van schrijven (inclusief pijltjes tekenen enzovoorts) gaat boven “inkloppen”, ook al heb ik daarvoor software (pocketmindmap). Later wel uitwerken op de pc.
  Kortom, sommige mooie dingen gewoon behouden al lijkt dat nog zo conservatief.

 • Rolf
  Posted 15/05/2009 3:17 pm 0Likes

  Arjan,
  Hoewel ik door mijn vrienden en bekenden een gadgetfreak wordt genoemd zweer ik eenvoudig weg bij een GTD systeem. Digitaal proef ik dagelijks de geneugtes van mijn iPhone (zowel zakelijk als prive) en zou ik mijn iMac niet meer willen missen, maar…..
  Mijn belangrijkste externe geheugen is toch wel mijn GTD moleskine (op dit moment een “note” boekje van de HEMA) inclusief ruiterjes, paperclipsen en een zelfgemaakt touwtje om aan te geven waar ik ben gebleven. Agendavoering doe ik met iPhone maar de rest schrijf ik toch gewoon op in mijn boekje. Dus niet te snel helemaal naar digitaal overstappen is mijn devies ;-).

 • Arjan
  Posted 15/05/2009 11:20 am 0Likes

  grappig, de meningen zijn aardig verdeeld. We werken allemaal met digitale apparaten, maar in de meeste reacties is een duidelijke hand naar analoog papier te zien.

  @Dennis: evernote is inderdaad een geweldige applicatie! Gebruik het sinds kort, maar het werkt erg handig. Alleen, de echte test moet nog komen: voorlopig knal ik alles erin wat ik tegenkom, voorzien van de juiste tags. En ga dan later wel eens kijken of ik er ECHT iets mee ga doen. Dat laatste wil bij mij als techneut nog wel eens tegenwerken: alles uitproberen, maar er ook echt iets mee doen dat is soms teveel gevraagd 😉

 • Dennis
  Posted 15/05/2009 9:24 am 0Likes

  Arjan, Ik heb afgelopen februari hetzelfde meegemaakt en ben uiteindelijk overstag gegaan voor een smartphone. Ik had een mooie leren agenda, een leren schrijfboekje (voor vergaderingen, notities, etc.) en een notitieboekje die ik had omgetoverd tot een PDA volgens het GTD principe. Ik vond het altijd erg stijlvol om met (vul)pen en papier te werken. Maar ik mocht een nieuwe telefoon uitkiezen van mijn provider. En ik dacht mobiel internet is erg handig en mijn keuze viel op de HTC touch HD.

  Het duurde welgeteld twee weken voordat ik mijn zorgvuldig opgezette systeem liet voor wat het was en digitaal verder ging. Al mijn afspraken, to do’s, contacten, etc staan in deze telefoon. Ik heb mijn drie mail accounts ermee ontsloten en mijn netwerksites kan ik ermee bedienen. Ik gebruik mijn notitie boekje en pen nog wel (om het vervolgens later digitaal te verwerken.) de 5mp camera gebruik ik om artikelen, posters, wijnetiketten en noem maar op te digitaliseren en in evernote te plaatsen. Onlangs had ik op een white board een volledig proces uitgetekend. In plaats van overtekenen heb ik er een foto van gemaakt et voila.

  Elke avond even synchroniseren met je PC en al je data is veilig geborgd.

  Af en toe, verlang ik nog wel eens terug naar de analoge methode, uit pure nostalgie.

 • Helena
  Posted 15/05/2009 8:47 am 0Likes

  Ik zou niet volledig vertrouwen op een electronische agenda. Ze kunnen niet tegen water, de batterij kan leeglopen, een keer verkeerd vallen en je bent alles kwijt.

  Blijf vooral allebei gebruiken. Ik ben helemaal weg van die telefoons met internet en zo, maar zorg dat belangrijke zaken een papieren back up hebben. De kunst is om een goed uitwisselingssysteem te bedenken. Notities kun je bijvoorbeeld op papier maken, maar de uiteindelijke afspraken kun je in de telefoon kwijt.

 • Niki
  Posted 14/05/2009 10:23 pm 0Likes

  ik ben redelijk digitaal met mijn iphone en macbook, maar ik kan mijn papieren agenda nog niet echt gedag zeggen. vooral het feit dat je niet tijdens het bellen alvast kan bladeren naar een datum voor een afspraak is een groot gebrek.
  Een klein schriftje om notities te maken tijdens research afspraken is doodgewoon noodzakelijk (mensen worden nogal afgeleid als je ze interviewt door alles wat digitaal en elektronisch is en allerlei kunstjes kan).
  En, hoewel ik een ontzettende fan ben van Things, is het “inkloppen” van acties op een iphone niet echt zaligmakend..
  Hmm, zo vooruitstrevend digitaal ben ik eigenlijk nog helemaal niet.. 🙂

 • Arjan Zuidhof
  Posted 14/05/2009 9:00 pm 0Likes

  @Lodewijk: klopt natuurlijk helemaal dat electronisch veel *handiger* is dan papier. En ik moet toegeven: ben zelfs de laatste tijd al aan het rondsnuffelen naar een smart foontje. De G1 ziet er wel erg cool en verleidelijk uit. Papier is alleen zo…nostalgisch, en geeft zo’n heerlijk offline gevoel. Je kunt het ook zo heerlijk aan stukken scheuren als de taak af is 🙂
  Ddoorhalingen komen bij mij bijna niet voor. Gewoon een kwestie van een nieuw kaartje pakken, papier is vrijwel gratis tenslotte…

 • Lodewijk
  Posted 14/05/2009 8:13 pm 0Likes

  Het grootste voordeel van een elektronische agenda tegenover een papieren versie is hetzelfde voordeel als van pen en papier tegenover een tekstverwerker: je kunt zaken kopiëren of knippen en elders plakken en je kunt wijzigen zonder dat het een rommeltje met doorhalingen enzovoorts wordt.

  Zeker sinds ik de uitwisselmogelijkheden met mijn iMac en Vista computer ontdekt heb, staan afspraken in mijn mobiel. Goed beschouwd zijn er ook geen wezenlijke verschillen tussen “gewone” afspraken en “things to-do”, die een afspraak met jezelf zijn.

  En dat “reminder” signaal om 12 uur ‘s nachts, dat is een verkeerde inschatting geweest. Zoiets kan gebeuren.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]