Je onderneming opzetten aan de hand van een bloem

De denkbeeldenbloem is een prima metafoor waarmee je het ‘waarom’ van je onderneming op kunt zetten, op basis van onder andere je talenten, drijfveren en gewoonten. De denkbeeldenbloem van Guido Crolla (Knowmads) bestaat uit zeven blaadjes die de basis je onderneming vormen.

De bloem is zeer geschikt om te gebruiken als je een onderneming aan het starten bent waarmee je wilt doen wat je leuk vindt.
De zeven blaadjes van de bloem staan voor gedachte, beeld, woord, daad, gewoonte, karakter en bestemming. Pak een vel A2-papier, teken de bloem na en ga vervolgens op zoek naar materiaal om de blaadjes mee te vullen. Start met gedachte (wat wil je gaan doen?), ga dan met de klok mee naar de andere blaadjes. Woorden, beelden, foto’s, alles kan. Ik heb deze techniek zelf gebruikt tijdens mijn afstudeerproject en daar hebben we (14 medestudenten en ik) stapels oude magazines aan flarden gescheurd voor onze bloemen. Op deze manier stap je uit je dagelijkse routine van het nadenken en schrijven, en juist in het creatieve proces, waardoor out of the box-ideeën naar boven komen.

De betekenis van de blaadjes:
Gedachte: welke gedachte zit er achter je bedrijf?
Beelden: welke beelden horen hierbij?
Woorden: welke woorden horen hierbij?
Daden: welke daden horen hierbij?
Gewoontes: welke gewoontes horen hierbij?
Karakter: welk karakter hoort daardoor bij je bedrijf?
Bestemming: welke bestemming ga je bereiken?

Heb je nog geen gedachte, maar wel daden en een bestemming? Gebruik dan dat als uitgangspunt om de bloem in te vullen. Blaadjes bijstellen is een continue proces.

Eigenlijk doel van de bloem was tijdens mijn afstudeerproject om een discussie aan te gaan over wensen, doelen en haalbaarheid. Hoewel de bloem een eye opener kan zijn voor jezelf, is het ontvangen en geven van feedback een veel grotere eye-opener. Kritische vragen en discussie leiden tot nieuwe inzichten en inspiratie. En daarna kan je je blaadjes verder bijstellen of misschien zelf een nieuwe bloem maken!

Ongetwijfeld is deze bloem ook voor andere doelen inzetbaar. Zou jij hem op een andere manier toepassen? Of juist wel voor het ontwikkelen van je eigen onderneming?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Denkbeeldhouwer
  Posted 10/02/2013 10:02 pm 0Likes

  Je onderneming opzetten aan de hand van een bloem. tssssss.
  wOndernemen noem ik dat! Leuk Janine, dit artikel.

  @Joop: De bloem is een uitwerking van een quote van Gandhi:
  Hou je gedachten positief, want je gedachten worden je woorden.
  Hou je woorden positief, want je woorden worden je gedrag.
  Hou je gedrag positief, want je gedrag worden je gewoontes.
  Hou je gewoontes positief, want je gewoontes worden je waarden.
  Hou je waarden positief, want je waarden worden je bestemming.”

 • Sonja Broekhuizen
  Posted 24/02/2012 1:47 pm 0Likes

  Wauw: da’s handig 🙂
  Dank!

 • Joop
  Posted 21/02/2012 10:23 am 0Likes

  Ziet er goed uit. Het lijkt wel alsof het gejat is van/geinspireerd op de creatiespiraal van Marinus Knoope, alleen hier en daar aangepast.

Comments are closed.