Je oude foto’s laten verstoffen op zolder? Nergens voor nodig!

Al twee jaar lang stond in een hoek een doos met al mijn foto’s van vroeger. In mijn hoofd met het label ‘Groot project: moet ingescand worden’.

Ik wist precies hoe ik het zou gaan doen. In mijn hoofd had ik het namelijk al in stukjes gehakt, zoals een lifehacker dat doet. Eerst indelen in categorieën (want makkelijk opslaan). Dan elke dag 10 foto’s scannen. Dan was ik wel lang bezig, maar het waren kleine behapbare stapjes. Ik kwam echter niet eens aan die eerste stap toe.

Telkens als ik de doos weer tegenkwam ging het in mijn hoofd ‘Argh! Dat moet ik ook nog doen!’. Na twee jaar was ik het zat. Ik googelde naar ‘digitaliseren foto’s’. Fijn! Er bleken meer mensen met dit issue te zitten.

Gelukkig genoeg bedrijven die daarop inspelen. Veel cheesy websites, terwijl ik een bedrijf moet kunnen vertrouwen met mijn fotocollectie van emotionele waarde.

De keuze viel uiteindelijk op ScanCorner wegens hun heldere website, betrouwbaar uiterlijk en hun locatie. Tien minuten fietsen bij mij vandaan zodat ik de foto’s persoonlijk kon wegbrengen.

Inmiddels zijn alle foto’s gedigitaliseerd en kan ik zeggen superblij te zijn met mijn keuze. Waarom?

 • Goede klantenservice – ik kreeg snel bericht terug met heldere uitleg
 • Updates zodra de status van je bestelling verandert (misschien zelfs een beetje overkill)
 • Eenvoudig downloaden met een linkje en opslaan op mijn computer (DVD kan ook, maar ik heb niets meer waarop ik een DVD kan afspelen

Ik heb uiteindelijk € 263,80 betaald voor 820 foto’s in 10×15-formaat, 33 grotere formaten en 22 dia’s, inclusief verzendkosten.

Liggen jouw foto’s ook in de weg en zou je ze graag in laten scannen? Maarten van ScanCorner geeft een paar goede tips:

 • Foto’s en film vergaan over tijd en je moet ook niet te lang wachten. Magnetische film (VHS, Hi8 etc) wordt al na 10 jaar onstabiel. Foto’s verkleuren en film (negatieven en 8/16mm film) duren iets langer maar gaan ook na 20 jaar achteruit.
 • Let goed op dat je voor een aanbieder gaat met een hoge resolutie! Als je het doet, doe het dan goed zodat je het nooit nog een keer hoeft te doen. 3000DPI voor negatieven en dia’s (= 12 Megapixel) en minimaal SD-kwaliteit voor video & film is goed. Bekijk wat het verschil is als je inzoomt en het eventueel later uit wil printen.
 • Kies bij voorkeur een dienstverlener die handmatig werkt. Als je het met een machine doet dan krijg je foto’s die ondersteboven worden gescand en wordt niet het optimale uit het beeld gehaald.
 • Zorg dat je een online backup maakt met bijvoorbeeld Dropbox. Bij ons krijg je dus standaard een DVD, maar ook een DVD is geen garantie. Het allerbeste is een online backup waar het tot in lengte der dagen kan staan.

Mijn langlopend project is eindelijk klaar, terwijl ik er weinig aan heb hoeven doen. Als minimalist ben ik helemaal blij, want ik heb weer een fysiek item minder.

Hoeveel foto’s en dia’s liggen er op jouw zolder te verstoffen?

Tell Us What You Think
7Te gek5Leuk0Serieus?2Meh...3Stom

About Author

5 Comments

 • Mariette van Beek
  Posted 18/01/2014 10:52 am 0Likes

  Fijn om een goed adres te hebben! Ik maak er snel werk van. Verheug me nu al op de ruimte die dit project gaat opleveren.

 • Evert Kuiken
  Posted 15/01/2014 7:59 am 0Likes

  Ik heb dit vele jaren geleden met mijn verhuisdozen vol dia’s laten doen door ScanCare (http://www.scancare.nl/). Ik ben er erg blij mee. Sinds die tijd zijn de dia’s weer gaan leven. Ik kijk er met enige regelmaat naar. Ik heb ze trouwens wel vooraf uitgezocht en ben zo van 6000 naar 600 gegaan. De hoeveelheid werk valt mee en het scheelt flink wat geld. Geen diaprojector meer? Leen er een via peerby.com!

 • Jacoline
  Posted 14/01/2014 1:04 pm 0Likes

  Klinkt goed! Twee vragen:
  #1: moet je de foto’s wel van te voren uitzoeken/op jaar/onderwerp leggen, of heb je nu gewoon 1 grote map met al je foto’s?
  #2: Heb je dan ook nog een hack over wat je verder gaat doen met deze foto’s? Waar laat je ze nu, zodat bijv. je kinderen later ook weer bij hun babyfoto’s kunnen?

  • Patty Golsteijn
   Posted 14/01/2014 3:14 pm 0Likes

   #1: Ik heb ze niet van tevoren uitgezocht (vond ik te veel gedoe), maar het kan wel. Dit vind je ook terug op de website van ScanCorner. Per envelop met setje foto’s wordt een aparte map aangemaakt met de foto’s.
   #2: Ik heb geen kinderen, alleen babyfoto’s van mezelf 😉 Ik heb alles in mijn Dropbox staan, mijn zusje en moeder kunnen er bijv ook bij. En pas kwam deze app voorbij waar ik goede dingen over heb gehoord: https://picturelife.com/

 • Gert-Jan Degen
  Posted 14/01/2014 10:16 am 0Likes

  Herkenbaar dit……website ziet er goed uit. Ik denk dat ik het project weer nieuw leven ga inblazen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]